24 Април 2024 г. Сряда

Министър Ненчев: Нямам скрупули да поискам или да приема подаръци.

2015-04-22 09:41:39

Ще продължа да настоявам бюджетът да бъде актуализиран. Това ще се наложи в края на годината и ако не стане, действително могат да настъпят неприятни последствия за българската армия.

Това заяви военният министър Николай Ненчев в студиото на БНТ, като посочи, че актуализацията трябва да стане с 30 и няколко милиона лева. Военният министър посочи, че води разговори с колегата си Владислав Горанов и се стреми да бъде настоятелен и аргументиран. "Модернизацията и развиването на способностите на армията не могат да бъдат спрени", заяви Ненчев.

Именно заради тежкото финансово положение на страната като цяло и на българската армия в частност, Николай Ненчев заяви, че няма скрупули да поиска или да приеме подаръци.

В този смисъл той не смята, че има нещо лошо в това САЩ да ни подарят изтребител. Военният министър обясни обаче, че би гледал внимателно всеки един подарък, най-малкото за да се направят сметките за нужните средства за ремонт, модернизация или поддръжка. Едновременно с това Ненчев каза, че и МиГ-овете, с които армията ни разполага в момента изискват много средства за поддръжка, които най-вероятно няма да се оправдаят като вложение след 20 години.

"За националната сигурност не трябва да се жалят средства", заяви Ненчев и посочи, че ако в армията не се влагат усилия за поддръжка и развиване на способностите, то тя става напълно демотивирана, а и излишна.

За какво са ни тези 30 000 души, ако нямат способности и техника?, реторично попита Ненчев.

В този смисъл военният министър заяви, че търси и ще продължава да търси подкрепа за програмата си за развитие не само от коалиционните партньори, но и от всички политически партии, като приема и се отнася напълно трезво към всички критики. До този момент са проведени разговори сБДЦ и ДПС, като е получена подкрепа за програмата.Предстоят разговорите с БСП. Ненчев увери, че е конструктивно, диалогично и позитивно настроен. Той съобщи, че на 27 април на консултативния съвет именно програмата за развитие на армията ще бъде основна, а може би и единствена точка за разглеждане.

Военният министър отговори на въпрос и за това не се ли притеснява от ниския си рейтинг, който показват последните две социологически проучвания
"От момента, в който заех този пост, си нося оставката в джоба. Никога не съм си правил илюзии", заяви Ненчев и обясни, че е нормално реформите да предизвикват негативни реакции. "Реформата изисква усилие, но тя е нужно да се извърши. Няма да работя за личен рейтинг, ще работя за кауза", категоричен бе министърът.

По въпроса за гневната констатация на лидера на АБВ Георги Първанов, че двама са министрите, които дърпат правителството надолу - той и колегата му Даниел Митов, Ненчев заяви, че възприема изказването като комплимент.

"Подразнили сме някого с евроантлантическата си ориентация", констатира Ненчев и увери, че няма никакво намерение да се отклони от решението си да работи изцяло за евроатлантическата ориентация на страната, докато "тя не стане неотменим факт".

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати