23 Април 2024 г. Вторник

Екзакта: ГЕРБ - 25,1 %, БСП - 12.2 %, ДПС - 7,5 % при парламентарен вот

2015-04-21 15:10:52

ГЕРБ би получила 25,1% от вота на българите, ако днес се провеждаха парламентарни избори. Това сочат данни от социологическо проучване на „Екзакта Рисърч груп". Резултатите показват, че БСП би получила 12,2% от гласовете на избирателите. За ДПС биха гласували 7,5%, за РБ - 5,5%, а за Патриотичния фронт (ПФ) - 5%. „Атака" е с 3%, а АБВ - с 2,5%.

Социолозите са на мнение, че при евентуални предсрочни избори днес, е много вероятно сегашното партийно представителство в парламента да се възпроизведе, но без ББЦ.

След Конгреса на БСП от „Екзакта" регистрират минимално покачване на електората на столетницата с 1 %. Рейтингът на одобрение на Михаил Миков обаче остава без промяна. Общественото одобрение към него е по-слабо от това, което социолозите регистрират за други леви политици като Мая Манолова, Корнелия Нинова, Георги Кадиев и Янаки Стоилов.

В проучването социолозите са включили и Велизар Енчев, който сформира „Българска пролет". През април той е получил одобрението на 15 % от българите. Оказва се, че интерес към формацията на Енчев проявяват най-често привърженици на „Атака", БСП и АБВ.

На 44% възлиза подкрепата за работата на премиера Бойко Борисов, а неодобрението към работата на премиера е „заковано" на стойността му от март - 45%, коментират социолозите.

36% от българите са на мнение, че през първите месеци на втория си мандат Бойко Борисов управлява страната по-добре в сравнение с първия му мандат като премиер. Според 21% сега Борисов управлява по-зле, отколкото през първия си мандат на този пост. 43% от всички интервюирани посочват, че не могат да преценят кое е по-доброто управление на премиера Борисов.

Класацията на най-одобряваните министри оглавява Лиляна Павлова. Тя получава 53 % от одобрението на българите. След нея се нарежда Петър Москов - 49 %. Третото място остава за социалния министър Ивайло Калфин.

Столичната кметица Йорданка Фандъкова остава най-одобряваният български политика, извън лидерите на държавните институции и министрите.

Регистрира се спад от 3 % в одобрението към президента Росен Плевнелиев в сравнение с март месец. През април той е одобряван от 36 % от българите.

С 1% спрямо март расте одобрението за работата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която през април е одобрявана от 29% от българите.

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров е удвоил позитивните оценки за себе си през последния месец и сега го одобряват 12%.

Проучването е проведено от 1 до 9 април, в рамките на собствената изследователска програма на "Екзакта Рисърч груп".

Социолозите отчитат високо одобрение за работата на Българската православна църква в сравнение с други държавни институции - 51 %. 49 % от анкетираните одобряват патриарх Неофит като духовен водач на църквата у нас.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати