28 Март 2024 г. Четвъртък

С мастика и прах за пране куфарната търговия тръгна пак

2015-04-21 10:27:08
Българската мастика е предпочитана в европейската част на Турция и няма начин там да не се продаде, пише „Стандарт“.  Върви масова търговия с алкохолното питие, което в България може да се намери по 7 лева за 700 грама, а в Турция се продава по-скъпо. 

Ако имате осигурен купувач от ресторант или дори крайпътно заведение, печалбата ви от бутилка може да стигне до 20 лева. Ако обаче разчитате да реализирате бутилката българска мастика в складовете на едро край Одрин или на случайни купувачи, печалбата ви ще бъде между 5 и 7 лева, твърдят редовни търговци.

Алъш-веришът върви през цялата седмица, но най-силен е в събота, когато се правят еднодневни екскурзии от градове в Южна България до Одрин и Истанбул. Всеки български турист има право да изнася до 1 бутилка. Реално обаче повечето нашенци носят по 2 и повече, а митничарите си затварят очите. 

"Ако започнат да ни спират за това, няма да има туристи, а нарушението е минимално", твърдят участници в екскурзиите. От турска страна също рядко посягат на наднормените бутилки с мастика. Така всеки "турист" безпрепятствено стига до Одрин, където реализацията е безпроблемна.

Интересът на търговците в Турция към нашата мастика идва основно по две причини. Първо, защото е изключително качествена и второ, защото много прилича по вкус на най-популярната турска ракия "йени ракъ". 

Половинка от нея не може да се намери под 50 български лева в магазин в Турция. Именно затова, особено ресторантите по-ниска категория, които са най-масовите в южната ни съседка, използват българска мастика. Дори и в Истанбул, ако не поръчате цяла бутилка "йени ракъ", вероятността да ви сервират българска мастика е много голяма, твърдят нашенци.

Този износ на мастика в Турция не е проблем, пише изданието. Проблемът идва, че същите търговци внасят огромни количества прах за пране, без да плащат мито и ДДС. Това заяви пред "Стандарт" читател на вестника, представил се за български търговец от турски произход на име Али. "Аз купих законно един ТИР с прах за пране от Турция, платих си митото и ДДС-то и сега срещам огромно затруднение да го реализирам, защото България е пренаситена от турски прах за пране, пренесен чрез куфарните търговци", твърди Али. 

Всеки, който реализира мастиката си в Одрин или Истанбул, на връщане купува между 5 и 10 кг прах за пране или препарати за почистване. Турските се славят със своето качество и много по-ниски цени от нашите. Търговците обаче не плащат данък и дни по-късно праховете се появяват на пазарите в Димитровград и други градове на Южна България. "По този начин те убиват легалните търговци, а и българските производители", твърдят запознати.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати