Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Юли 19
Начало arrow Политика arrow Да има затвор за работадатели, които не сключват трудов договор

Да има затвор за работадатели, които не сключват трудов договор

  Print E-mail
2015-04-20 10:08:30
източник: news.bg

Ивайло Калфин ще подкепи кандидатурата на Георги Първанов да остане начело на партия АБВ. "Надявам се Георги Първанов да е следващият председател. Това ще бъде моят глас", заяви Калфин пред bTV.

Социалният министър Ивайло Калфин е категоричен, че трябвада има затвор за работодателите, наели работници без трудов договор, които са станали жертва на трудова злополука. " Всеки, който наема работещи без трудови договори и те починат, ще настоявам той да влезе в затвора с промените в Наказателния кодекс. Това е престъпление, което трябва да бъде наказвано тежко", заяви социалният министър.

Относно предвижданото увеличение на пенсиите, Калфин заяви, че първо трябва да се освободи ресурс и после ще се увеличат пенсиите. Въпреки неодобрението на работодателите, осигуровките ще бъдат увеличени, категоричен е Калфин.

Системата стимулира по-висока пенсия. "Ако не се промени нищо, няма как да има по-висока пенсия. През май очакваме да мине през Министерския съвет /МС/ пакета с пенсионна реформа", каза министърът на труда и социалната политика.

Той е категоричен, че ще има определена възраст за пенсиониране на служителите в силовия сектор. "Въвеждаме минимална възраст за пенсиониране на полицаи и военни, също като на миньорите. Да се въведе тази възраст, но и да могат 18-те години стаж да ползват, даже и да не са на служба. Да има отделен фонд за ранните пенсии, който ще се управлява от Националния осигурителен институт /НОИ/, но да се види, че те са достатъчно добре осигурени", каза Калфин.

Запитан как си представя един полицай на по-зряла възраст да охранява на улицата и да е достатъчно адекватен на всички предизвикателства, Калфин обяви, че в МВР ще се намери подходяща работа и за по-отдавнашните си служители. "Системата на МВР е достатъчно голяма, за да може 55-годишен полицаи да има работа. Те не искат да напускат, а да стоят максимално дълго в системата", каза Калфин. "В тези системи - на МВР, на Българската армия, има много свободни места", каза той. Той поясни, че сега служителите бързат да се пенсионират, защото се притесняват от неизвестността.

"Променяме формулата, при която ще се пенсионира човек", каза Калфин.

Той уточни, че когато неговото поколение тръгне да се пенсионира през 2029 г. пенсията би трябвало да е 1300 лева. "Заплатите ще са по-високи. Базираме се на разчетите на НОИ, който ползва методика, ползвана в цяла Европа. Сигурно ще нарастват и цените, но при дългосрочни промени, не може да ги сравняваме със сегашните", каза Калфин.

За хората с намалена работоспособност социалният министър каза, че идеята на промените е ресурса да отиде при хората, които имат най-голяма нужда. "Идеята е да има още една комисия, която да преценява - в нея ще има и социален работник, да види какво би могъл да работи човек с такова заболяване, а не да вземе една бележка и да си стои вкъщи", каза министърът на труда. "Практиката в повечето европейски държави включва индивидуалните потребности на човека", заяви той.

На въпрос за проблемите, пред които се изправят родителите на деца с увреждания, министърът на АБВ поиска да има ясна организация между тях. "Големият ни проблем е, че родителите на деца с увреждания не са организирани. Организациите, които ги представляват, често отхвърлят едни или други", каза Кафлин.

Той отрече, че те са сякаш в страни от дневния ред на политиците. "Не са изолирани от държавата, но това, което получават, е много по-малко в сравнение с много страни, където стандартът е по-висок", каза министърът на труда и социалната политика.

Според него няма как всички родители да получават детски надбавки. "Не е дискриминация, това е подпомагане на родители, които имат ниски доходи, не е награда за дете. Социалната система е такава, че обществото подпомага тези, които имат нужда. Икономиката създава работни места, богатства. Социалната система би трябвало да помогне тези, които са на ръба", заяви Ивайло Калфин.

Калфин само загатна, че има два пласта, в отношенията на правителството, но бе категоричен, че работят много добре. "Няма боричкане, нормално е да има диалог. Над 50 предложения бяха внимателно разгледани. Предлагаме пакет от около 30-ина предложения. Всички са съгласни, че ако не пипнем нищо, няма да има увеличение на пенсиите", каза Калфин.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  Новини След петчасова среща турският вицепрезидент Фуат Октай и българският премиер Бойко Борисов не стигнаха до съгласие по скандала с думите на външния министър на Турция Мевлют ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?