27 Април 2024 г. Събота

Как се е променяла културата с годините?

2015-04-16 11:49:31

Трогвали сме се многократно от твърдението на бабите и дядовците ни, че бракът им е задържан, благодарение на компромис.

Фактът, че ако има проблем, те го решават по свой си начин, а не заменят половинката си заради недостатък, може би е причината за толкова малкото разводи при тяхното поколение. За съжаление, нещата не стоят така с новата генерация.

Бабите и дядовците ни са създавали здрави семейства, крепящи се на любов, а ние едва успяваме да намерим хора, на които да се доверим. Ако поколението на родителите на нашите родители може да бъде запомнено с принципи, морални ценности и лоялност един към друг, ние с какво ще бъдем запомнени?

Въпрос на личен избор е дали ще дадем началото на един много по-логичен и рационален подход или ще се откажем и от емоционалното, за сметка на материалното. Изборът е ваш.

Представяме ви основните причини, заради които сегашното поколение все повече губи способността си да обича.

1. Интересуваме се повече от незабавното и временно удовлетворение, отколкото от каквото и да е друго.

Най-често срещаната тенденция в днешното поколение е нуждата от незабавно удовлетворение. Искаме всичко и го искаме сега! Въпреки, че вече годините минават и се водим почти възрастни, продължаваме да живеем в култура, от която свикнахме с мисълта, че можем да имаме постоянен достъп до почти всичко. Ако сме гладни, храната е на едно телефонно обаждане разстояние. Ако искаме нова дреха, трябва просто да кликнем с мишката. Проблемът е, че това се превръща в ежедневие и начин на мислене, който се прехвърля и в отношенията ни с хората и любовните ни връзки. 

2. Културата на наркотиците, алкохола и пороците

Няма как да отречете. Културата, че можем да имаме всичко незабавно невинаги води до положителни неща, особено когато става въпрос за пороците. В днешно време сме загубили основните ценности, буквално давим мъката в алкохол и любовното разочарование с многобройни срещи за по една нощ. Разбира се, не можем да генерализираме така, но нека бъдем честни – това е тенденция сред новото поколение.

3. Безразборни връзки за една нощ

Някои повече, други по-малко, но със сигурност новото поколение е много по-разкрепостено от това на бабите и дори майките ни. Свободното поведение обикновено преминава през няколко фази – първо се вълнуваме, добре ни е, но след това често оставаме с усещането, че сме още по-самотни. Към това добавете и немного голямата вероятност по този начин да открием добър и лоялен партньор. Много връзки са започнали именно с преживяване за една вечер, но са значително по-малко като процент от тези, започнали с опознаване на партньора.

4. Ставаме все по-егоцентрични

Всеки човек на света има малко или много егоизъм като черта на своя характер. Мислим първо и основно за своите нужди, и чак след това за чуждите. Това е неизменна част от природата на човека. Проблемът е, че свръхразвиването на този егоизъм превзема способността ни да чувстваме съпричастност – нещо, върху което се градят връзките и умението да обичаме.

5. Не сме фенове на компромисите

Егоизмът елиминира възможностите за компромис. Обичаме да правим нещата така, както на нас ни харесва и си мислим, че това е абсолютно нормално. Представете си това поведение във връзка... със сигурност няма да има добър край. Отношенията между хората се градят върху взаимни компромиси и липсата им прави невъзможно развиването и израстването до друг човек.

източник: tialoto.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати