20 Април 2024 г. Събота

Китай се отдръпва от ролята на "работилницата на света"

2015-04-16 08:58:42
Голямото китайско икономическо чудо изглежда се приближава към своя залез. Последните данни на националното статистическо бюро на Китай сочат, че през март износът на стоки от Китай се е сринал с 14,6% в сравнение със същия месец на предходната година, пише Утро.ru.

Силното намаляване на износа не е единствената рязка икономическа промяна през изминалия март. Заедно с това се срина и износът – с 12,3%. В резултат външнотърговският излишък се оказа няколко пъти по-малък от очакваното – само $3,08 милиарда. Тези промени сочат, че в недалечно бъдеще Китай може да се превърне от нетен износител в нетен вносител. 

Общият фон на тези промени е продължаващото отслабване на икономическия ръст в страната. Така през миналата година икономиката на Китай е нараснала със 7,4%, което е най-слабият темп на ръст за последните 24 години. Падането на темповете на ръста продължава и през тази година, правителството на Китай прогнозира икономически ръст в района от само 7%. 

Впрочем, под въпрос могат да се окажат и тези 7%. Днес Пекин ще публикува статистическите данни за първото тримесечие на 2015 г. Според редица експерти резултатите ще се окажат по-лоши от прогнозираните, което се обосновава с намаляването на експорта и импорта. 

Трябва да се отбележи, че настоящият спад на износа и вноса на Китай е не толкова критичен в сравнение със спада през февруари, когато износът намаля с 48,3%, а вносът с 20,5%. 

Една от основните причини за намаляването на износа според експертите е засилването на юана. Намаляването на вноса е обусловено от проблемите на строителния пазар, довели до намаляване на закупените суровини и материали. Отделна тема са нарастващите проблеми с дълговете на физическите и юридическите лица. 

Що се отнася до основните причини за случващото се в китайската икономика, то те имат класически характер. Да припомним, че основната причина за „китайското чудо“ беше невисоката цена на работната ръка в Китай. Хората от китайските села, които отидоха в заводите и бяха готови да работят за малки пари, направиха от страната това, което е тя днес. Това преливане продължи десетилетия, което осигури продължителността на „чудото“. 

Днес обаче значителна част от тези, които някога се преместиха от селото в завода, вече са успели да достигнат съществен ръст на заплатата си, в редица случаи дори до ниво, близко до европейското. Това от една страна стимулира вътрешното потребление, но от друга страна сведе почти до нула основното предимство на производството в Китай. Днес дори в глухото село е трудно да се намери човек, който е готов да работи в производството за малко пари, както това беше преди няколко десетилетия. 

Разбирайки това, властите в страната и Комунистическата партия коригираха стратегическото развитие на страната. Беше поет курс към постепенно отдръпване на Китай от ролята на „работилницата на света“. Производствата, изградени на принципа на използване на евтина работна ръка, е решено да бъдат прехвърлени в други страни, на първо място – африкански страни. 

В самия Китай според лидерите на Китайската комунистическа партия акцентът трябва да се постави върху развитието на високотехнологичните производства, както и разработването и производството на продукция с висока добавена стойност. Значителна част от населението при подобен подход е предначертано да се върне от градовете в селата. 

Подобни промени не може да не се отразят на темповете на икономически ръст на страната. Прогнозираното намаляване на мащабите на производството на стоки вече доведе до значителен спад на китайския износ на евтина потребителска продукция. 

В същото време много съмнения предизвиква и самата възможност за успех на Китай на пазарите на създаване на високи технологии и идеи. Възможността човек да твори и да прави открития до голяма степен се определя от понятия като наличие на обществени свободи и демократични институции. В това отношение Китай има големи проблеми предвид комунистическото устройство на държавата. 

В резултат хиляди млади, перспективни и талантливи китайци, получили добро образование в САЩ и ЕС, не бързат да се върнат в родината си, предпочитайки да останат да работят на Запад. Днес тази тенденция е близо до това да придобие необратим характер. 

Ситуацията може да бъде променена, само отказвайки се или отслабвайки идеологическия компонент. Това обаче е невъзможно, тъй като провокира конфликт между прогреса и основите на държавното устройство на съвременен Китай. 

В резултат това противоречие ще се отразява все по-силно на темповете на икономически ръст в Китай, забавяйки го постепенно. В тази връзка настоящите проблеми на Китай може да се окажат само първите симптоми на голям крах, пише руското издание.
източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати