29 Март 2024 г. Петък

Днес в Лувъра се открива изложбата с българските експонати

2015-04-14 09:12:20

Днес в парижкия музей „Лувър" ще се състои първата церемония по официалното  откриване на изложбата  „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България", включваща експонати от 17 български музея.

На церемонията ще присъстват членовете на правителствените делегации на България и Франция. Очаква се страната ни да бъде представлявана от  премиера Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министъра на културата Вежди Рашидов. Участие в официалното откриване на изложбата ще вземе и министърът на туризма Николина Ангелкова. Сред почетните гости, поканени на откриването на експозицията, са и Ирина Бокова, Кристалина Георгиева и Силви Вартан.

Утре, 15 април, ще се проведе второ  откриване на експозицията, на което са поканени всички директори на музеи, предоставили свои експонати за участие в изложбата, както и спонсорите й.

Припомняме, подготовката на изложбата  започна през 2012 г., когато тогавашният и настоящ министър на културата Вежди Рашидов, сключи петгодишно споразумение с музея „Лувър" за развитие на съвместно сътрудничество в областта на културата, науката и изкуството.

Научната концепция и подборът на експонатите за изложбата са направени от главния куратор Жан-Люк Мартинес, президент-директор на Лувъра и  кураторите от българска страна проф. д-р Тотко Стоянов от Софийския университет „Св. Климент Охридски" и доц. д-р Милена Тонкова, ръководител на департамента по тракийска археология в Националния археологически институт с музей при БАН.

Куратори от френска страна са д-р Александър Баралис от департамента за гръцко, етруско и римско антично изкуство в Лувъра и д-р Негин Матьо, началник отдел в дирекция "Научни изследвания и колекции" в музея.

В изложбата участват 1629 експоната от 17 български музея и 20 експоната от Лувъра и 11 други културни института, сред които са и Британският музей и музеят „Прадо".

Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство - бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН.

Припомняме, откритието бе направено през 2004-та от покойния вече д-р Георги Китов в могилата Голямата Косматка.

Тракийското изкуство ще бъде показано в Лувъра по неповторим начин, като разказ за непознатото одриско царство, неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и съседи. Експозицията ще представя цели гробни археологически комплекси, амфори за вино, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, части от ризница и тъкан от Златиница, за която след проведени изследвания в България се предполага, че е най-ранната внесена коприна в Европа и може да представлява голям научен интерес за съвместни бъдещи проучвания със специалисти от лабораторията на Лувъра.

Дейностите по цялостната организация на българското участие се осъществяваха под ръководството на проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Представителният каталог на изложбата е от 320 страници и включва 250 снимки на български фотографи и статии, текстове и анотации на 37 учени, археолози и музейни специалисти от България и редица изследователи от Лувъра и други държави.

Експозицията е разположена в четири зали в крило „Ришельо" в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна в периода от 16 април до 20 юли 2015 г.

Очаква се около 4 млн. души да видят тракийската изложба. Средно на ден 30 000 посетители от цял свят влизат в музея.

източник: news.bg

Последни новини от категория Култура


Новини
Световната здравна организация излезе с препоръки за психичното здраве на населението. Акцентът е върху психическата стабилност на лекарите, които се борят за живота на заразените и със седмиц ...
Новини
Класическият роман на Шюсаку Ендо "Мълчание" претворен на големия екран под режисурата на недостижимия Мартин Скорсезе излиза у нас на 4 януари.Книгата е в превод на Маргарита Укегава. &quo ...
Новини
"Тиха нощ, свята нощ" е една от най-популярните коледни песни, преведена на над 330 езика и позната в почти всички страни по света. Дълго време тя е смятана за тиролска народна мелодия, но ...
Новини
Шестнайсет града се включват в редовната инициатива "Нощ на театрите", в която десетки сцени ще пуснат зрителите зад кулисите и ще играят представления до късно, с намаления или безплатн ...
Новини
В Плиска, в Двора на Кирилицата днес отбелязаха 1 100-годишнината от успението на Св. Климент Охридски, съобщиха от областната администрация Търговище.На 27 юли честваме деня на Светите Седмочисленици ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати