19 Април 2024 г. Петък

Нови взривове в Иганово, не изключват саботаж

2015-04-14 11:13:42

Нови взривове са чути във военните складове в Иганово. Това съобщиха за News.bg от пресцентъра на МВР. Сигналът за първия взрив е постъпил на тел. 112 в 7.11 часа. Складът е на ВМЗ-Сопот.

От пресцентъра на МВР не могат да уточнят колко точно са били взривовете.

Подчертаха обаче, че според данните, с които разполагат, на този етап няма пострадали, нито риск за хората.

Пред БиТиВи министърът на икономиката Божидар Лукарски обясни, че се е запалила продукция, която е била изнесена от предишния взривил се склад. Той коментира, че инцидентът се е случил точно в деня, когато заводът е трябвало да започне работа.

Лукарски изрази съмнения, че става въпрос за умишлен палеж, но отказа поведе подробности. Той посочи, че съответните органи трябва да си свършат работата.

По последни данни, експлодиралата продукция в склада е била изнесена преди предишния пожар в шести холандски склад, обясни Лукарски. „Говорих и с ДАНС, и с органите. Не се изключва обаче версията за саботаж", каза министърът и добави, че мястото се охранява.

От своя страна заместникът му Любен Петров заяви пред Нова телевизия, че жертви и пострадали няма. По думите му, взривената продукция е била предназначена за инвентаризация. Такава втора случайност за толкова кратко време е съмнителна, коментира Петров, като също не изключи саботаж.

Взривовете са в цех, в който се съхранявали ракетите от предишния взрив. Веднага са изпратени линейки и пожарни. От миналия петък до днес на територията на цеха не са влизали работници заради четирите почивни дни.

Във военния комплекс в Иганово не се работи след предишния взрив. Работниците е трябвало да влязат днес.

Пред БТА военният министър Николай Ненчев обяви, че оглавяваното от него министерство ще изпрати два безмоторни самолета, които да огледат терена на производствената база в Иганово. Той увери, че следи обстановката и при нужда армията ще окаже съдействие.

Кметът на село Иганово Стефан Данчев обясни пред News.bg, че някои от местните жители са много притеснени. С автобуси са евакуирани около 70 души, включително и деца. Много от хората в Иганово обаче са отказали да бъдат евакуирани и са останали в селото. Данчев не знае все още дали взривовете са избухнали в същия склад, в които и предишните.

Към мястото на инцидента пътува главсекът на МВР главен комисар Георги Костов, информираха от пресцентъра на вътрешното министерство.

От съобщението им става ясно, че сигналът за взривовете е подаден в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" около 7.11 часа от охранител на производствен цех на площадка в Иганово. Веднага към мястото са били изпратени полицаи и пожарникари. Те са били придружени от инженерно-технически персонал от предприятието.

Опасност за близките населени места няма, успокояват от полицията. Свикани са кризисните щабове на място, както и в Карлово и Сопот.

Станция за замерване на въздуха пътува към село Иганово.

Превантивно е затворен участък от подбалканския път, като има обходен маршрут през Карлово и село Труд.

Преминаващите през района влакове също са спрени. Те престояват на ж.п. гарите Карлово и Христо Даново.

Заради взривилите се складове главният път София - Бургас при село Иганово е затворен за движение. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура".

Трафикът се пренасочва от „Пътна полиция" по обходни общински пътища.

По предварителна информация днешните взривове са в нереботещ склад, посочва БНТ.

Припомняме, на 21 март гръмна площадка в шести холандски склад, част от поделение към военния завод за снаряди ВМЗ-Сопот в Иганово. При взрива нямаше пострадали.

Взривът възникна в склад, в който се съхранявали боеприпаси. Там няма производствена дейност, няма и работници. В склада са се взривили около 2000 неуправляеми ракетни снаряда - НУРС.

Предполага се, че взривът е предизвикан от пожар.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати