29 Март 2024 г. Петък

„Ислямска държава” пое отговорност за атаките над посолства в Трополи

2015-04-13 09:59:27

Джихадистите от „Ислямска държава" поеха отговорност за двете атаки над посолства в Либия. Това са последните от ударите срещу чужденци, посолства и петролни рафинерии в страната, съобщава АФП.

Припомняме, рано днес бомба избухна на входа на посолството на Мароко в либийската столица Триполи. При експлозията са нанесени щети, но няма пострадали, заяви официален представител на силите за сигурност. Това се случи само няколко часа, след като въоръжени мъже атакуваха мисията на Южна Корея в града.

Екстремисти, лоялни към „Ислямска държава", обявиха в Туитър, че поемат отговорност за двете атаки. Автентичността на това твърдение не е потвърдена.

„Ислямска държава" използва хаоса в северноафриканската държава, където две правителства си съперничат и въоръжени групи се борят за контрол в продължение на четири години след свалянето от власт на Муамар Кадафи.

Групата пое отговорност и за двете бомбени атаки на Синайския полуостров в Египет в неделя. При тях загинаха 14 души, включително 11 от силите за сигурност.

При експлозията в посолството на Мароко в Триполи сананесени щети по входа и жилищна сграда в непосредствена близост до мисията в квартал „Бен Ашур".

В неделя въоръжени откриха огън в посолството на Южна Корея в Триполи, като убиха двама местни охранители и раниха още един човек. От Министерството на външните работи на Южна Корея в Сеул информираха, че сред жертвите няма корейци.

В същото време САЩ и пет европейски сили притискат враждуващите страни в Либия за безусловно прекратяване на огъня по време на днешното подновяване на преговорите за формиране на единно правителство. Те ще се проведат в Алжир. Европейските страни, настояващи за това, са Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати