20 Април 2024 г. Събота

Борисов не е човекът, който ще решава как да се борим с корупцията, обяви Радан Кънев

2015-04-10 09:29:45
Борисов не е човекът, който решава какво ще става в България днес, утре и вдругиден. Така лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев коментира позицията на премиера срещу създаването на нов орган, който като втора прокуратура да се занимава основно със случаите на корупция по високите етажи на властта.

Той поясни, че Реформаторите настояват да има такъв орган, който да създава във властимащите страх, че зад тях могат да хлопнат решетките, ако не са честни. Кънев се закани, че ако трябва в четири парламента ще се борят за реализацията на тази идея, но ще държат тя да бъде приета.

"Общественият натиск и общественото мнение са по-силни от всяка партия и лидера на всяка партия. Накрая ще има политици, които ще припкат да внесат това предложение, защото хората ще го искат", прогнозира Кънев.

Според лидера на ДСБ е хубаво, че има съревнование между партиите да предлагат законопроекти, които да регулират работа на прокуратурата и съдебната власт. "Ние не сме в това съревнование. Ние сме съсредоточени върху стратегията на министър Христо Иванов", каза Кънев.

Той обаче уточни, че идеите на министъра ще стигна до парламента като законопроект на Министерски съвет, подписан от премиера Бойко Борисов. Кънев смята, че благодарение на усилията на Христо Иванов сега партиите се борят, коя да допринесе повече за налагането на идеи за реформи, които до скоро са приемани като екзотика.

"Толкова е напрегнато съревнованието, че ГЕРБ почти си бламираха кабинета", уточни съпредседателят на РБ, в отговор на въпрос. Според него историята на българската прокуратурата в периода на прехода е история на неуспеха и това е причината Реформаторите да критикуват Цацаров. "Българският главен прокурор е свърховластен и неконтролируем. Искаме по-малко правомощия и по-голям контрол", каза Кънев.

Коментирайки думите на Цацаров от вторник, че някой иска да го пришие към Пеевски, депутатът каза, че няма такива усилия от страна на "Реформаторския блок". "Не искаме да пришием главният прокурор към Пеевски, а да го разшием и него, и ГЕРБ", каза Кънев.

Той поясни, че моделът КОЙ се описва с проникнала в администрацията тежка корупция. "При нас идват обръчите, хората които източват държавния бюджет и казват "Хайде да продължаваме да си крадем". Независмо коя партия управлява има едни структури, които точат държавния бюджет, изкушават управляващите и ги вкарват в своята схема, срещу това се борим", каза още Радан Кънев.

Нормално е опозицията да атакува най-силния министър - Москов
По повод намерението на ДПС да иска вот на недоверие на правителството заради политиката в здравната сфера, той обясни, че е очаквал първата атака да е срещу министър Петър Москов. "Това е нормално опозиционно поведение. Стреля се по силните минстри, така опозицията се чува по-добре и седи по-плътно пред симпатизаните си. Интересното е, че от ДПС нямат забележки към предложенията на Петър Москов. Те са горещи техни поддръжници, дори внасят предложения, сходни на неговите", обясни Радан Кънев.

Той изрази задоволство, че БСП ще се присъединят към вота на недоверие, защото така ще се получи сериозен дебат. "Нека да е ясно, че са заедно с ДПС и атакуват най-силният министър, който внесе законопроект за сериозна промяна", допълни Кънев.

Ако се приемат идеите на Тодор Танев, те ще бъдат основата за развитие на образованието за десетилетия напред

Говорейки за атаките срещу министъра на образованието Тодор Танев, той посочи, че вчера е имал едночасов разговор с професор. "Той ми представи стратегията и закондателните инициативи на министерството и бях дълбоко впечатлен. Ако имаме силите да го приемем, най-вероятно те ще бъдат основата на едно истинско развитие на образованието за десетилетия напред", каза Радан Кънев.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати