20 Април 2024 г. Събота

Путин и Ципрас с общи позиции по "Турски поток"

2015-04-09 08:46:20

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитри Песков изрази задоволството на държавния глава от проведените вчера руско-гръцки разговори, предаде ТАСС.

Със задоволство се коментира позитивният тон на разговора, обсъждането на много въпроси и общи цели, взаимното декларирано желание за сътрудничество.

Песков припомня, че докато през 2013 година Рисия е била търговски патрнор номер 1 на Гърция, то през 2014 обемът на търговията се е свил, но се работи за връщане на старите позиции. 

Путин проведе среща на четири очи с гръцкия премиер Алексис Ципрас, по време на която са обсъдили перспективите за реализация на големия инфраструктурен проект, наречен „Турски поток".

По думите на руския президент, „Турски поток" може да посрещне енергийните нужди на Европа и да привлече инвестиции в гръцката икономика.

„Новият маршрут на газопровода ще осигури нуждите на европейците от гориво, а и ще позволи на Гърция да се превърне в един от основните разпределителни центрове на континента, може да помогне за привличането на значителни инвестиции в гръцката икономика", заяви Путин.

Руският президент добавил, че Гърция може да печели стотици милиони евро годишно от транзит на газ, ако се присъедини към проекта за газопровод "Турски поток".

На свой ред Ципрас каза, че Атина била заинтересована от привличането на инвестиции за строителството на газопровода на гръцка територия от турската граница.

Ципрас коментира още, че икономическата война, водена от Европейския съюз срещу Русия, може да доведе до нова Студена война, като Атина ще се опита да се превърне в„преговорен мост" между Европа и Русия за разрешаването на този проблем.

Гръцкият министър-председател добавил, че Гърция „открито не одобрява" европейските санкции срещу Русия.

Гърция може да използва приходите от потенциални съвместни проекти с Русия за изплащането на своя дългкъм международните кредитори, посочил още Путин.

Двамата са дискутирали възможността за стартирането на мащабни проекти в енергийния сектор, като Русия била отворена за възможността да предостави заеми на Гърцияза тези съвместни проекти.

Атина не е молила Москва за финансова помощ, увери Путин.

По думите на Путин руски компании са заинтересовани да инвестират в Гърция, по-конкретно в пристанища, летища и тръбопроводи.

Руски компании са готови да участват в приватизацията на гръцките индустриални отрасли и инфраструктура, ако приватизационните условия не са по-лоши от тези, които други компании ще получат, заяви още Путин.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати