29 Март 2024 г. Петък

Александър Методиев: "Ром е алкохолна напитка. Убеден съм, че съм циганин"

2015-04-08 09:07:34
Циганите са добри, изстрадали хора, които се стремят да допринесат по всякакъв начин за благото на България, коментира в Деня на ромите депутатът от ДПС Александър Методиев, първият народен представител от ромски произход в българския парламент.

"Негативното отношение към нас излиза от това, че политическите партии печелят дивиденти на гърба на ромите – когато има нещо негативно в нашата страна, то се приписва на ромите", каза пред bTV депутатът, известен като Бат’ Сали.

Той призна, че пътят от циганската махала в Самоков до парламента за него е бил труден.
"Етикетът "циганин", лепнат на моя етнос, трудно пробива в нашето общество. От десетилетия циганите сме гонени", посочи той и разритикува депутатите от Патриотичния фронт, които използваха от трибуната на НС обидни думи и квалификации по адрес на ромите в България.

"Навсякъде има зли зрънца – в един килограм жито винаги ще намерите гнило зрънце, но винаги, когато има негативизъм в цялата страна, обвинението е към ромите. Има голям процент битови инциденти в цялото общество. Медиите винаги се спират на негативните неща при ромите", подчерта депутатът.

Бат’ Сали обяви, че се смята за циганин, не за ром, и се гордее със своя етнос и произход.

"Не харесвам думата ром, защото роми ни направи демокрацията, която е изкуствена в нашата страна. Ром е кафява алкохолна напитка в стъклена бутилка. Аз за себе си съм убеден, че съм циганин, цигани сме родени и цигани най-вероятно ще си отидем от този свят", коментира Методиев.

Когато влезе в 43-тото Народно събрание, той влезе като депутат от Кюстендил заради схемата за разпределение на мандатите, въпреки че за партията му ДПС в града гласуваха едва около 800 души. Тогава срещу депутата от ДПС се родиха силни негативни настроения.

"Това си е тяхно право, всеки има право на негативно отношение към някоя личност или някой етнос. И днес ще посетя Кюстендилска област и София област. Ще раздаваме от името на моя екип и от ДПС пакети с храни за празника", отговори Александър Методиев.

"Нежелан съм, защото с моята поява промених статуквото на БСП в Кюстендил и Дупница", настоя той.

Депутатът коментира и ситуацията в ромската махала в Пазарджик, където ДАНС проведе серия от арести срещу разпространението на радикален ислям и недемократична идеология.

"Ромите в Пазарджик са много добри хора, склонни към доброто, не към злото. Не съм се интересувал дали наистина има радикален ислям, но съответните институции ще проверят какви са радикалните възгледи на съответния етнос или съответната личност", заяви Александър Методиев.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати