18 Април 2024 г. Четвъртък

Прокуратурата обвини за КТБ и Румен Симеонов, бивш подуправител на БНБ

2015-04-07 20:36:01
Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Румен Симеонов, бивш  подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" за престъпление по служба, съобщиха от обвинението. Той заема поста от март 2007 г.

В края на март заместник-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че ще има още обвиняеми по казуса. Междувременно пък мажоритарният собственик на банката Цветан Василев обяви, че ще съди България в Страсбург за съсипването на банката.

Румен Симеонов е обвинен  в това, че в периода 29.02.2010 г. – 15.06.2013 г. в качеството си на длъжностно лице не е изпълнил задълженията си, определени в Закона за БНБ, Закона за кредитните институции и Правилника за функциите и отговорностите на структурните звена и за компетентностите на ръководните длъжностни лица в БНБ.

Според прокуратурата Симеонов не е изпълнил задълженията си на ръководител на банковия надзор.

"В Доклад на Надзорната  инспекция на БНБ от 29 февруари 2010 г. са констатирани  множество  нарушения  в дейността на  "Корпоративна търговска банка"АД, създаващи опасност от застрашаване финансовите интереси на вложителите.  Въпреки, че е бил уведомен за това по надлежния ред, Симеонов не е приложил предвидените в закона надзорни мерки", посочват от прокуратурата.

Тя заключава и че това престъпление "е извършено с цел да се набави облага за акционерите на "Корпоративна търговска банка" АД."

Бездействието на обвиняемия Симеонов е предпоставка за настъпване на немаловажни вредни последици, изразяващи се в застрашаване на   финансовите  интереси на държавата, допълват от обвинението.

На Симеонов е наложена мярка за неотклонение "Подписка".

От прокуратурата припомнят, че за същото престъпление към наказателна отговорност е привлечен и Цветан Гунев, подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" от юни 2013 г.

В края на март Румен Симеонов присъства на заседание на временната анкетна комисия в Народното събрание, създадена по казуса "КТБ".

Тогава той съобщи, че между 2009 г. и 2013 г. са извършени три инспекции на КТБ и една проверка във връзка с мерките за пране на пари и плащанията на банката към фонда за гарантиране на депозитите. Практиката била да се прави проверка веднъж на средно две години, защото БНБ разполагала с 30 души - експерти в банков надзор, организирани в 6 екипа по пет души. Това обаче на практика означава, че всеки екип годишно може да отделя по 55 работни дни на банка.

Днес комисията имаше поредното си заседание, което беше закрито и с участието на новия шеф на ДАНС Димитър Георгиев. "Изнесоха се факти и данни, които няма как да разкажа. Извод ще формулираме след като приключи работата на комисията. Надявам се, че и обществото би имало полза именно от това", каза след заседанието председателят на комисията Десислава Атанасова.

Тя посочи, че не са обсъждани имена на обвиняеми. "Нашият предмет на комисията е съвсем различен. Всичко, което днес коментирахме нямам право да споделям. Всички изводи в доклада ще бъдат публични и ще са готови след три месеца", уточни Атанасова.

Тя допълни, че на предходните две заседания на комисията са били изслушвани управителния съвет на БНБ и подуправителите, които са били през различните периоди от 2009 година до 2014 година.

"Сега говори и Цветан Гунев, но общо взето на нас ни е необходима още информация, която очакваме и сме поискали да получим от БНБ. С днешното изслушване, имаме отново впечатление, че ни трябва още информация по отношение на самите инспекции на място в КТБ. Когато всичко това стане ясно на комисията и го формулираме като извод, непременно ще узнаете", добави Атанасова.

Тя заяви, че има предложения да бъдат изслушвани не само одиторите. "Ще изслушаме може би Комисията за надзор над независимите финансови одитори. Ако се появи предложение за изслушване на KPMG, може би ще ги изслушаме", каза още Десислава Атанасова.

Румен Симеонов е дългогодишен служител на БНБ, като от 1996 г. допреди да оглави надзора през 2007 г. е директор на дирекция "Надзорна политика и методология" в същото управление. От 2003 г. е и представител на БНБ във Фонда за гарантиране на влоговете в банките. През 2013 г. до последния момент се смяташе, че за номинацията на поста е готвен именно Симеонов, като предложението е било съпътствано и с традиционната в тези случаи тиха дипломация в средите на управляващите, припомня "Капитал".

В последния момент тогава за нов подуправител на "Банков надзор" беше предложен директорът на дирекция "Надзорно наблюдение на кредитните институции" Цветан Гунев.

В средата на юни 2014 г. се разбра, че БНБ е разрешила на Румен Симеонов да премине в частния сектор и да стане член на Надзорния съвет на ЦКБ
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати