29 Март 2024 г. Петък

„Не сме кучки", протестират циганки пред президентството

2015-04-07 14:42:18
Циганки излязоха на протест, за да демонстрират отношението си към езика на омразата в столицата. Началната точка е пред президентството.

"Хора от политическия спектър, както и администрацията на различни институции на местно и централно ниво, използват език, който ние определяме като език на омразата", оплака се пред News.bg Даниела Михайлова от Инициатива за равни възможности и организатор на шествието.
Очевидно е според нея, че има спор по въпроса какви изрази могат да се сметнат за език на омразата и докъде се разпростира свободата на словото. Има изрази обаче, които преминават тази граница, смята тя.

С днешното мероприятие протестиращите целят да запознаят институциите с отношението си към езика на омразата, който се използва включително от самите институции, според Михайлова.

"Бих цитирала г-н Валери Симеонов, който нарече ромските жени улични кучки", заяви тя и допълни, че се срамува да има народен представител, който нарича някого в тази държава по този начин.
С подобно отношение ромите се срещали най-вече в социалните служби, в секторите "Закрила на детето", в различните национални агенции, министерствата.
"Отношението е като към хора, които стоят по-долу", подчерта Михайлова. 

Причината шестващите да са представители само на нежния пол е, че инициативната група, която решила, че ще се отнесе официално до президентството, министър-председателя и депутатите в НС, е от жени.

Те провеждат дейностите на Асоциация "Интегро", която работи на територията на цялата страна. В различни градове с по-концентрирано циганско население има организирани местни активни групи, които се занимават с идентифициране на проблемите на общността, поставянето им пред общинските съвети и търсят съдействие за решаването им.

Цветята са различни, всеки може да допринесе за своята общност, заяви Николай Бенчев, който също излезе пред президентството, за да подкрепи женското шествие, което циганките организират. Причината за присъствието му е, чемайките, сестрите и бабите им били обидени с непристойни фрази.

Момчето се възмути от факта, че на високо равнище се използвали фрази, които създават спекулации и насаждат омраза. Той е възмутен от думи, насочени към ромската общност, като „кучки" и „човекоподобни"Не смятам, че съм човекоподобен, възрази Бенчев и се похвали, че е студент трети курс по социални дейности във Великотърновския университет. Той е убеден, че всички трябва да сме обединени и да работим за благото на страната си. 

Роси Герасимова, също студентка, но по педагогика в Благоевград, се възмути от изказванията на народни представители от парламентарната трибуна. Повод за нейното недоволство е квалификацията „кучки", като тя подчерта, че всеки човек има майка и това е обидно.
Не смятам, че майките са с инстинкт на кучки"От мен майка ми е направила достоен човек".

Протестиращите са подготвили писмо до управляващите партии в лицето на ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ с три искания.

На първо място, представляваните от тях институции да излязат с официална позиция по въпроса с речта на омразата от парламентарната трибуна.
Като второ настояват за прилагане стриктно на правилата и наказанията, разписани в Правилника за организацията и дейността на парламента
Ромската общност иска да бъдат предприети необходимите законодателни и изпълнителни мерки за недопускане разпространяването на реч на омразата чрез медии, интернет и публични прояви.

Писмото е адресирано до президента Росен Плевнелиев, до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и до председателите на парламентарните групи. Те обаче са предвидили и екземпляр за председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Чувстваме се омерзени от редица изказвания на депутати от Патриотичния фронт и „Атака", се казва още в писмото.
Циганите питат управляващите, приемат ли за нормални квалификациите по отношение на ромската общност от рода на „нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни", „жени с инстинкти на улични кучки и изгубеното звено между неандерталеца и хомо сапиенс".
Те са внесли писмото в Президентството, Народното събрание и Министерския съвет.
източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати