20 Април 2024 г. Събота

Още обвинени по казуса КТБ до края на седмицата, обещава Цацаров

2015-04-07 09:31:29

През тази седмица се очаква да има още обвиняеми по казуса КТБ. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров в ефира на bTV.

Относно изказванията на мажоритарния собственик на фалиралата банка Цветан Василев, че ще съди държавата и ще почне да разобличава виновниците за фалита на КТБ начело с прокуратурата, обвинител номер едно бе категоричен, че не може да го обвини, че е взел решение да осъществява такава позиция на защита. За Цацаров всички твърдения на Василев могат да бъдат проверени - в протокола за разпит на обвиняемо лице. Главният прокурор гарантира, че, осъществи ли се най-после разпит, то фактите от него ще станат обществено достояние.

Цацаров отрече да има война между него и правосъдния министър Христо Иванов. Той обаче коментира, чеоценката му за министъра е разностранна. По думите на главния прокурор Иванов има невероятната воля и желание да извърши реформи, това обаче се формулира абстрактно и общоПозитивен съм към волята му, но тя да се облече в конкретни стъпки и действияАко основната цел на стратегията е прокуратурата и главният прокурор, то Иванов греши, обяви Цацаров.

Главният прокурор обърна внимание и на това как се чувства на отговорния пост на обвинител номер едно. Страхуваш ли се от Бога, значи ще се страхуваш и от закона, разсъждава той. Цацаров увери, че никога не се е чувствал всевластен. Придобиеш ли такова усещане, ще загубиш себе си, категоричен бе Цацаров.

Главният прокурор не иска повече власт, а нормална процедура в наказателния процес, промяна в НПК и е радостен, че депутатите ги приели. Става въпрос за мерките за неотклонение, за изпълнение на наказанията за осъдени лица, разясни той.

Цацаров не пропусна да коментира думите на тъмносиния лидер Радан Кънев, че прокуратурата няма интегритет и капацитет да справя с осъществяването на контрол над сделки за 48 часа.  Не е въпросът в това има ли тя капацитетът, не е въпрос да я ударим, това е елементарен политически популизъм. Ако отворим тази врата, удряме нормалните бизнес отношения, притеснен е Цацаров. Според него в предложението за даване на такива правомощия не прозират политически интереси, а опит да се защитят държавните такива, но може би не много умело.

Главният прокурор смята, че сделката за едно евро, която нашумя в последно време, не може да се повлияе от тези изменения, защото, ако такива се реализират в чужбина или чрез верига от дружества, тези  текстове не влияят.

Коментиран бе и случаят с мистериозните тефтери със заръки на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси Филип Златанов. Ясно е, че Б.Б., Ц. Ц., И. Ф. съществуват, уверен е Цацаров, но поиска да знае как се доказва това, след като подсъдимият на три инстанции мълчи и не дава обяснения. Главният прокурор увери, че не вярва, че манипулация на тефтерите е възможна в прокуратурата за това инициалите Д. П. да станат 10.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати