27 Април 2024 г. Събота

Кражби на 1 млн. лв. от банкомати у нас - дело на две банди

2015-04-06 13:59:43
Около 1 милион лева отмъкнали две банди касоразбивачи, които атакуват банкомати у нас в последната година и половина, пише “24 часа”.

Четирима софиянци, които засега са неуловими, и банда молдовци, са майсторите в тези удари.

Всеки месец през 2014 г. има поне по два опита да бъде открадната, разрязана и опразнена машина за пари, почти двойно повече от предишната година. Разследващи събрали данни, че арестуваните преди седмици за два обира молдовци са извършили общо 10 атаки на банкомати и са прибрали над 300 000 лв.

В последните 6 месеца криминалисти засекли и тенденция опитни професионални крадци от чужбина да идват у нас на удари. Освен молдовците наскоро е заловено и дуо румънци, които извършили повече от 20 обира и напускали страната след всеки удар.

По данни на МВР през 2014 г. в България обирджии са атакували 23 банкомата, има 11 успешни кражби и 12 неуспешни опита. Най-много са случаите в София, сред които са и четирите откраднати цели машини.
През 2013 г. пък има 7 осъществени кражби, а опитите са били 8. Това е близо 60 процента увеличение, което за нашите мащаби прави проблема много сериозен, коментират експертите от МВР.

През 2013 г. е разкрит само един от обирите на машини за пари. А в началото на февруари 2015-а полицията залавя първата банда, която обира само АТМ устройства у нас.

33-годишният молдовец Валери Гайдарли и 28-годишният му сънародник Анатоли Терези бяха арестувани с ятака им в България на 4 февруари т.г. минути след като опитали да разрежат две АТМ устройства в Пловдивско. По разследването от последните дни обаче вече има сериозни оперативни данни и улики, че чужденците са атакували общо 10 банкомата, като са успели да оберат 6 от тях.

Гайдарли и Терези започнали ударите у нас през лятото на 2014 г. Начинът им на действие се повтарял при всички извършени от тях престъпления. Те влизали в страната за няколко дни, като идвали с кола, задължително с български регистрационни номера, от Румъния през Дунав мост, Дуранкулак или Кардам.

Ятакът на касоразбивачите бил Александър Петков, който също бил с молдовски произход, но след като дошъл като студент в Пловдив, взел българско гражданство. Той се занимавал легално с търговия с автомобили и така успявал да осигури на обирджиите различни коли с БГ номера, които да не правят впечатление. След удара тези автомобили се препродавали, разкриват разследващи.

Щом влязат на българска територия, двамата молдовски касоразбивачи започвали да обикалят малки населени места в Северна България, оглеждали банкомати и избирали този, който им направи впечатление, че е най-достъпен. Въпреки че правели оглед, чужденците не били толкова прецизни, за да изчакат кога е заредено с пари АТМ устройството, ами след два-три дни наблюдение атакували и взимали колкото има.

Така при някои от ударите им през есента на 2014 г. те си тръгнали с плячка от 80 хил. лева, а в други прибрали само 12 хил. лева, разкриват разследващи. Щом разбиели банкомат и вземели пари, обирджиите се качвали на колата и напускали страната.

180 касоразбивания са извършени в страната през миналата година по данни на МВР. За 2013 г. случаите са 199. Само при два от тези обири в столицата бяха отмъкнати 180 и 220 хиляди лева.

1808 пък са установените крадци в цялата страна за първите 2 месеца на тази година. За цялата 2014 г. полицията е разкрила и арестувала над 15 хиляди обирджии.

С 29% са намалели извършените кражби за първите 2 месеца на т.г. в сравнение със същия период на 2014, отчитат от полицията. Разкриваемостта на кражбите, която обичайно е ниска и е около 9% пък се е повишила до 16 на сто, сочат данните на МВР.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати