25 Април 2024 г. Четвъртък

Разпри на Конгреса, БСП прие смекчена поправката "Анти-Станишев"

2015-04-05 21:31:05

Над три часа отнеха на социалистите от днешния 48-ми конгрес на столетницата, за да приемат промени в Устава на партията.
Видимо празната зала и неколкократното търсене на кворум, също допринесе за по-бавната работа на левицата.

Станалата известна като „Анти-Станишев" поправка в Устава на БСП събра необходимата подкрепа и бе приета, но все пак в по-смекчен вариант от първоначалния.

Сега, при предсрочно прекратяване на мандат, социалист няма да може да бъде избиран отново за председател на общински, районен, областен и национален съвет на партията преди изтичане на текущия мандат на този пост, но не и по-рано от една година от предсрочното прекратяване.

По-рано, „червените" делегати на днешния 48-ми конгрес на БСП без малко сами да провалят конгреса си.

(Това не остана без коментар, като в края на форума лидерът Миков реагира остро на полупразната зала и на тръгналите си делегати)

Нетърпеливи по време на гласуването на промените на Устава на партията, по-голямата част от социалистите напуснаха най-голямата зала в НДК и повечето места в нея останаха празни. Така към 17.30 часа от общо 662 регистрирани тази сутрин делегати с работа се бяха захванали малко над половината - 354 членовете на левицата.

Този кворум не ни е достатъчен да гласуваме за каквото и да е", тъжно установи председателстващият заседанието Янаки Стоилов и неколкократно призова съпартийците си да се върнат по седалките си.

Интересна подробност е обаче поводът, който накара социалистите да се броят. Народният представител Кирил Добрев поиска думата и предложи сред промените в Устава на столетницата да бъде включена и т.нар мандатност за народните представители на БСП.

Членовете на Изпълнителното бюро на партията може да нямат вече нерви, но съм видимо притеснен, че избирателят няма нерви с нас", се върна и към предната тема Добрев, когато се скара с председателя Миков, тъй като поиска мандатност и за членовете на Изпълнителното бюро на партията.

Социалистът настоя да не се допуска номинирането на кандидати за народни представители и включването им в изборни листи за парламентарни избори на тези, които са билидепутати три последователни мандата. „Те могат да си починат четири години и пак да работят за партията", изтъкна Добрев и даде пример с Румен Овчаров, който нито е член на ИБ на столетницата, нито е народен представител, но все пак може да прави политика.

Изненадващо идеята на Кирил Добрев събра подкрепата на мнозинството от присъстващите в залата, но Янаки Стоилов обяви, че според предишния кворум предложението не е прието.

Заради видимата разлика от регистрирания кворум и реално присъстващите социалисти, Стоилов настоя за повторно преброяване и установи, че в зала 1 на НДК има 392-ма членове на БСП.

Това предложение противоречи на Конституцията, където е разписано, че всеки български гражданин може да се кандидатира за народен представител", се противопостави на предложението Велислава Дърева.

„Защо са ни квоти? Нямаме ли съзнанието да избираме младите хора?", попита и социалистът Петър Мутафчиев.

След прегласуване предложението на Добрев за мандатност надепутатите не бе прието. За да мине тази идея трябваше да събере 183 гласа „за", а успя да отчете само 174 гласа в подкрепа.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати