19 Април 2024 г. Петък

Закопчаха митничари, приемали огромни количества контрабанда

2015-03-31 20:45:52

Разбит е нелегален канал за разпространение и продажба нацигари без бандерол. Това съобщи на брифинг в Пловдив главсекът на МВР Георги Костов, цитиран от БТА.

Спецакцията е на „Борба с организираната престъпност" и „Национална полиция". Задържани са 26 души, като един от тях е турски гражданин. Костов обясни, че на 7 от тях е наложена 72-часова мярка за неотклонение „задържане под стража".

Задържани са два товарни камиона с акцизната стока, единият от които в склад в Пловдив, а другият на територията на ГКПП „Капитан Андреево". Всеки от камионите е превозвал по над 700 000 кутии цигари.

Предотвратени са щети на държавния бюджет за над 16 милиона лева.

Главсекът на МВР уточни, че сред арестуваните има 13 митничари и гранични полицаи. Те са били на смяна на сектор „Входящи", когато през ГКПП-то са преминали камионите с незаконната стока.

По информация на разследващите на същия принцип до момента са минали около 16 камиона с контрабандна стока.

По-рано стана ясно, че през нощта на граничния пункт „Капитан Андреево" са извършени арести на митничари. От Агенция „Митници" заявиха пред News.bg, че на този етап не могат да потвърдят за арестите.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че операцията е била под ръководството на Апелативна прокуратура - Пловдив, като са задържани тринадесет митничари от ГКПП "Капитан Андреево" и трима служители  от Гранична полиция.

При акцията са задържани още седем лица  за притежание на контабандни цигари в размер на 1420 кашона (14 200 000 къса). 
Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.234, ал.2 от НК за това, че в съучастие  са държали акцизни стоки без бандерол на обща стойност 7 983 950. На всички седем лица са повдигнати обвинения и те са задържани под стража с прокурорско постановление до 72 часа.

Вчера - 30 март, след проведена акция е засечен втори камион на самото ГКПП. В него са намерени още 1450 кашона (14 500 000 къса цигари) от друга марка, които са конфискувани на граничния пункт.

Откритите контрабандни цигари са били в турски товарен автомобил, който е влязъл на територията на България на 29.03.2015г., през ГКПП „Капитан Андреево".

Шофьорите и на двата автомобила са турски граждани. Единият е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа, а другият е обявен за общодържавно издирване.

С протокол за доброволно предаване, от началника на митническия пункт „Капитан Андреево" са иззети още 15 броя уведомления за предстоящо въвеждане на рискови акцизни стоки, оръжия и стоки с двойна употреба, които са подадени от компетентните власти на Турция на българските митнически органи за периода 28.03.2015 - 29.03.2015г., вследствие на което за общодържавно издирване са обявени и водачите на тези седем превозни средства.

Междувременно премиерът Бойко Борисов коментира, че през празниците цели смени митничари и граничари саработели като организирана престъпна група.

„Колегите от Турция ни подадоха информация кога влиза контрабанда от цигари. Те обаче като я получат, я скъсват, но не знаят, че носителят остава в машината. Сега като ги проверихме, хванахме кои са били на смените, хванахме и ТИР-овете. Може би всичко, което е работело там, ще бъде махнато", обясни Борисов.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати