29 Март 2024 г. Петък

Кайма, сапун, цигански расизъм. Ко? Не!

2015-03-31 17:13:25
Какво още трябва да се случи, че държавата да признае гласно, че в България има цигански проблем. Когато някой заговори за него, е обявяван за расист - дали от парламентарната трибуна, дали от десетките организации за защита на човешките права.

Ромите имат права, но когато става въпрос за задължения, са "пас". Ако някой ги обвини, че не си плащат тока, че има циганска престъпност - това е расизъм.

Вече 25 години се наливат пари за интеграцията им. Имаше ромски десетилетия, стотици хиляди евро целеви помощи за обучение, квалификация и каквото се сетите. И тези пари потъват в нищото без никакъв ефект. Защото има проблем. И този проблем е много ясен - ромите не искат интеграция, искат техните махали, в които думата закон е табу, да са автономни. Не ходят на училище, защото са заети да стават родители. За да могат да взимат помощи от държавата.

В неделя бе излъчен един много показателен репортаж по Нова тв на Миролюба Бенатова в сливенския квартал "Надежда". Който показа, че надежда няма. В ефир се видя какво се получава, когато екипът отива неканен сред ромите.

"Я напуснете квартала, да не взема патлака" - с тази реплика посрещнаха журналистите, които искаха да покажат какво мислят ромите по темата: "Деца раждат деца". Как така някой е дръзнал да влезе в тяхната територия? Територия, на която действат други правила и традиции. Всъщност полицията се отзова веднага на оплакването, че са притеснявани. Независимо, че улиците са обществено място.

В същото време някакви малчугани крещят: "Българите на кайма" и "Българите на сапун". Похвално е, че хората в Сливен внесоха сигнал до прокуратурата, но да сте чули нещо от правозащитните организации? Да не си помислите, че това е расизъм? Не, това са невинни детски реплики, породени от тежкия живот, на който са подложени ромите.

Държавата е виновна, че не им осигурява работа, държавата е виновна, че иска да въведе рестрикции за детските надбавки, българите са виновни, че са расисти. Журналистите са виновни, че им задават въпроса: "Плащате ли си тока?". Притесняват ги, че им се търси сметка защо 11-12-годишни раждат. Съжителството на подобни семейства става с мълчаливото съгласие на родители и власти, които си затварят очите. Иначе на книга е незаконно. Отговорите са им простички, когато става въпрос за раждаемост - "Няма какво друго да правим, пък и държавата ни плаща".

Всъщност плаща цялото общество, защото това е една гноясала рана. И понеже ромите са най-важните избиратели, се затварят очите и никой не иска поне да превърже тази рана. А тя гнои и нищо чудно да доведе до ампутация.

Какво ли ще стане, ако репликите с каймата и сапуна се обърнат в обратна посока? Бъдете сигурни, че куп организации ще се задействат да защитават правата на ромите. Колко пъти например евродепутатът Ангел Джамбазки бе заклеймен като ксенофоб, защото си позволява да дава гласност на проблема?

Разбира се, не бива да се генерализира цялата ромска общност. Има и образовани, има и такива, които си плащат тока. Има и нормални семейства, които дават мило и драго да отгледат добре децата си. Но те не са част от тези затворени махали и квартали, в които вадят патлаци и крещят: "Българите на кайма". Пак с уточнението, че никой не се трогна от този цигански расизъм.

А той може да избие всеки момент и тогава неплащането на тока ще е най-малкият проблем. И бъдете сигурни - Български хелзинкски комитет и сродни организации няма да бъдат на първа линия.

Циганският проблем трябва да бъде решен с промени в законите, но видимо няма воля сред управляващите. Които и да са те. Защото ако няма проблем, няма и пари за решаването му.

По-скоро ще се реши законодателно кърменето в мола, което се оказа далеч по интригуващо като казус от убийството в мола.

Темата е наистина сериозна, трябва обществен дебат без крайности, в които да се чуе гласът на всички засегнати.

Но по-удобно е керванът да си върви, токът да не спира, според ромските разбирания контрацепцията да се смята за зимнина, да си тече държавната издръжка за многодетните майки, защото е традиция. За циганския расизъм и ксенофобия - това е тема табу. И така до следващите избори...
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати