Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Септ 20
Начало arrow Политика arrow Минималната заплата да расте средно с по 50 лв. на година иска КНСБ

Минималната заплата да расте средно с по 50 лв. на година иска КНСБ

  Print E-mail
2015-03-30 09:50:25
източник: news.bg

В следващите години до края на мандата на това правителствоще искаме средно с по 50 лева на година да расте минималната работна заплата. Това обяви в интервю за БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му, това означава от януари следващата година минималното заплащане да стане 430 лева и с тази стъпка да могат да се повдигат всички доходи напред. Той вижда добър знак, че има намерение минималната работна заплата да расте изпреварващо и обяви, че синдикатите ще продължават натиска в тази посока.

В същото време той обеща необлагаемият минимум да не слиза от тяхното полезрение и дневен ред като искане. Димитров обясни, че преди изборите три партии от управляващото мнозинство - всички без ГЕРБ - и реформаторите, и АБВ и патриотите, са били записали това в програмите си.

Относно искането за необлагаемия минимум в края на януари президентът на КНСБ е поискал от финансовия министър едно тълкуване, което е получил в края на миналата седмица. То било с всички обяснения и защо финансист номер 1 вижда недъзи в закона, който позволява това да се случи - а именно защо на хората с минимална работна заплата няма да им се възстанови платеният през годината данък.

Синдикалистът намира тълкуванието на Горанов за прекалено ограничено. Именно заради това синдикатите ще продължат да търсят решение на проблема от институциите, като вероятно ще стигнат и до Върховния административен съд (ВАС). Необлагаемите доходи са си необлагаеми, категоричен е Пламен Димитров.

Той смята, че правителството е предприело някои мерки в социалната сфера, които няма как да не бъдат отчетени. Управляващите успяха в рамките на тези четири-пет месеца да мобилизират ресурс и да дадат коледни надбавки, сега се готвят великденски. Минималната работна заплата бе увеличена с една стъпка от началото на тази година. От юни ще бъде увеличена с още една стъпка.

Правят се малки стъпки, но като цяло доходите на хората продължават да са ограничени, съкращенията продължават. Има съкращения на места, където не трябва това да се случва - в културните институции, образователни и много други, в които хората трябва да получат глътка въздух, а не обратно, коментира Димитров. Той е категоричен, че съкращенията не трябва да се правят на парче или на килограм, всички в един кюп. Ако те са нужни, трябва да бъдат балансирани. Съкращенията от 10 % за всичко не са най-добрият начин, убеден е той.

Относно пенсионната реформа, синдикалистът е на мнение, чесроковете ще бъдат спазени и тази седмица социалният министър ще представи постигнатия резултат.

Неравенството в България е най-високо от всички страни-членки на ЕС. Искаме управляващите да дадат нова визия за това как доходите на хората ще растат, настоява Пламен Димитров.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ", пише в позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"."Подиграха ...
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?