26 Април 2024 г. Петък

Струма излезе от коритото си, Бистрица подкопа колона на мост

2015-03-29 14:57:04

Река Струма е излязла от коритото си на входа на Земенското дефиле, няма нанесени щети, съобщи кметът на Земен Димитър Сотиров, цитиран от БТА.

Пречиствателната станция край града не може да поеме прииждащите повърхностни води и те преливат. Вчера река Треклянска е излязла от коритото си край земенското село Пещера и е заляла 10 дка ябълкова градина и половин декар нива, повален е електрически стълб в махала "Лулевци".

От високи подпочвени води са наводнени мазетата на четири къщи. Разчистено е било новообразувано свлачище на пътя с. Пещера - с. Враня стена, като са изнесени приблизително 100 куб. м земна маса.
Ситуацията в с. Пещера е овладяна, уточниха от кметството. Нивото на река Треклянска е спаднало с 50 см и в момента е 2,50 м.

Придошли води на река Бистрица подкопаха средната колона на моста на пътя София - Кюстендил, преди село Коняво. Колоната вече е укрепена и обезопасена с камъни и бетонни блокове. Според експертите проблемът идва от некачествено изпълнена корекция на около 3 километра по коритото на Бистрица.

В близкото село Жабокрът придошлата река Банщица е разрушила дига. При по-интензивни валежи селото е в опасност от наводнения, тъй като през него минават три реки -Банщица, Бистрица и Струма.

Продължава покачването на речните нива на Струма и Местана територията на Благоевградска област.

От вчера не е прекъсвала работата по укрепване на дигата на Струма в района на община Струмяни. Цяла нощ е продължило насипването на скална маса, каза кметът на общината Емил Илиев, цитиран от БНР. Реката е много буйна и се опитва да излезе от коритото си в няколко разлива. Освен това има затлачвания от изкоренени дървета и отпадъци.

С оглед критичните речни нива е преустановено контролираното изпускане на язовирите на територията на Югозападна България, уверяват от регионалното поделение на "Напоителни системи".

Река Тунджа при Ямбол също продължава да се покачва, като до критичното ниво оставата 40 сантиметра. Положението е малко по-добро при Елхово. И в двата района обаче все още почвата не е изсъхнала от предишните наводнения.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати