24 Април 2024 г. Сряда

Сделката по придобиванията на LIC33 е заплаха за националната ни сигурност, обяви РБ

2015-03-27 20:24:16

Сделката за придобиване на БТК, "Дунарит" и други компании от фирмата LIC33 е заплаха за националната ни сигурност. Това предупреждение направиха от парламентарната група на Реформаторския блок в декларация, с която прекъснаха за минути редовния петъчен парламентарен контрол.

Припомняме, миналата седмица стана ясно, че LIC33 е новият собственик на „Виваком", „Дунарит", First Digital, GARB, NURTS и AviNams. След пресконференция на групата, от МС излязоха с призив собствениците официално да докажат произхода на средствата, с които се осъществява сделката.

Реформаторите не могат да намерят отговори на важни въпроси около тайнствената сделка и именно заради това се обръщат с конкретни призиви към ДАНС, Националната агенция за приходите (НАП) и други държавни органи.

"Налице са сериозни съмнения за сериозен риск за държавата", призна съпредседателят на РБ Радан Кънев. Той поиска ДАНС, финансовите служби и всички компетентни институции да започнат незабавно разследване за произхода на капиталите на физическите и юридическите лица, които стоят зад LIC33.

"Службите трябва да установят и има ли тази фирма връзки с близки до управлението в Москва и зависими от Кремъл олигарси, както и има ли съмнения за вражески действия с оглед сложната геополитическа ситуация", убедено заяви Кънев.
Той напомни, че въпросният нов инвеститор е известен само с връзките си с лидерите на сепаратистите в Украйна.

В хода на призивите, от РБ настояха НАП и временните синдици в КТБ да предприемат незабавен запор върху акциите и дяловете на тези предприятия, които имат дългове към КТБ. Радан Кънев намекна и за възможна смяна на ръководството на НАП, като загатна, че и там може да се наложи да има временно ръководство.
"НАП да проследи какво се е вършило преди, за да се допусне съсредоточаване на толкова власт чрез въпросите фирми на едно място", продължи с исканията към приходната агенция съпредседателят на РБ.

"Има признаци, че държавата е на мястото си, особено ДАНС със своето ново ръководство, макар и временно", се успокои Радан Кънев, но запита "бихме ли повярвали, че Писанчев щеше активно да разследва тази сделка".

С поглед към миналото Кънев обяви, че чрез тази сделка лъсва фактът, че и преди цялата тази власт е била в едни ръце.

"Дълго време не ги беше купил един човек, сега обаче се оказва, че един човек ги продава", загатна реформаторът.
"Кой е бездействал тогава", запита Радан Кънев и предупреди, че сега има опасност военна промишленост, телекомуникации, медии и други да се окажат в ръцете на чужда държава с меко казано изострени отношения с НАТО и ЕС.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати