19 Април 2024 г. Петък

Успехът на лято 2010: Повече туристи = същите или по-малко приходи

2010-09-13 13:01:16

Повече туристи спрямо 2009 г., но сходни финансови резултати

 

Съживяване на някои от ключовите пазари, но застой на други

 

Малко по-дълъг сезон спрямо миналата година, но все още недостатъчен за по-добри резултати 

 

Така хотелиерите и туроператорите резюмират вече приключващия летен туристически сезон. Повечето представители на бранша коментираха пред "Дневник", че са се сбъднали прогнозите за известен ръст на пътуванията, но заради по-ниските цени, предложени през тази година, финансовите резултати няма да бъдат толкова добри.

 

На практика новата нормалност в туризма е, че повече туристи носят по-малко или същите (което се счита за успех) приходи спрямо миналото лято. В момента все още има туристи по Черноморието, но заради влошаването на времето предварителните очаквания за сравнително силен месец ще бъдат опровергани. 

 

В началото на сезона от големите туристически сдружения съобщиха, че очакват между 5 и 10% ръст на туристите през тази година. Основна причина за прогнозата беше известното съживяване на пътуванията в Европа, очакванията повече българи да прекарат ваканциите си в страната, както и раздвижване на някои от източните пазари - предимно Русия.

 

Официалната прогноза на икономическото министерство е през 2010 г. да бъде реализиран ръст от 5% на посещенията, а заради големия дял на морските почивки се очакваше и още по-сериозно раздвижване. Въпреки че все още няма официални данни за сезона, предварителната информация на ведомството показва ръст на всички основни пазари към юли, като за някои от тях той е двуцифрен.

 

За други от страните обаче, от които идват най-много туристи, увеличението е минимално. Така например за първото полугодие от Великобритания е реализиран ръст от 0.2% на годишна база.

 

Туроператорите: слаб ръст, скок от Русия

 

Според Българската асоциация на туристическите агенции през това лято има ръст от 7% в броя на реализираните нощувки от туристите. Сдружението го очакваше още в началото на сезона. По данни на отделни туроператори сред големите пазари най-сериозно раздвижване на записванията е имало в Русия.

 

По информация към август на сдружението на туроператорите в Русия очакванията са сезонът да завърши с между 20 и 30% увеличение на руските туристи. Те са разпределени сравнително равномерно между курортите по Северното и по Южното Черноморие.

 

На другия основен пазар за българския туризъм - Германия, няма толкова силни резултати. "В общи линии ще приключим лятото с миналогодишните резултати и като брой обслужени туристи, и като приходи", съобщи Калин Сутев от туроператора ITS. Според него в началото на сезона е имало по-голям оптимизъм, но той не се е сбъднал.

 

"Общо погледнато, този сезон е по-успешен от миналогодишния", каза  представителят на TUI в България Валентин Йосифов. Той оценява, че тази година хотелиерите са проявили далновидност в политиката си и освен че са предложили по-гъвкави цени, са подобрили и услугите, които предлагат.

 

Освен за руските туристи данните на туроператорите показват и известно съживяване на централноевропейските пазари: има силен ръст на резервациите от Полша и Чехия и малко по-малък от Словакия. Сравнително сходни с 2009 г. са резултатите на скандинавските държави, намаление има на туристите от Бенелюкс, но те имат и малък дял от всички.

 

Туроператорите казват, че не са се сбъднали предварителните прогнози за силно раздвижване от Сърбия и Македония, които от тази година пътуват без визи в Европейския съюз. Според предварителните обзори има сходни с миналогодишния брой пътувания от Румъния, която е важен пазар, най-вече за курортите по Северното Черноморие. При румънските туристи обаче от тази година се забелязва по-засилен интерес към южните курорти, отчитат от бранша.

 

Хотелиерите: повече туристи, но не и приходи

 

Общата оценка на хотелиерите е, че през тази година има ръст на туристите, избрали българските курорти по Черноморието, но финансовите резултати от сезона ще бъдат сходни, дори и по-ниски спрямо миналата година. Основната причина е, че цените са били намалени още в самото начало на сезона, а освен това голяма част от почиващите не са закупували допълнителни услуги извън предварително платените пакети.

 

Засега няма оценки за общо похарчените от туристите пари в курортите. Евтиният алкохол (напр. уиски за 2 лева, водка - за 1) обаче беше представян като usp-то (уникалното/отличителното предложение - бел. ред.) на българското Черноморие в местните и чуждите медии. Така че и търговията може би ще отчете същия тренд.

 

По данни на сдружението на хотелиерите в Златни пясъци през това лято в курорта е имало с 5% повече туристи. "Приходите ще бъдат по-ниски от миналогодишните, вероятно с около 5%, тъй като ранните записвания бяха удължени", съобщи председателят на организацията Георги Щерев. От съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг съобщиха, че се очаква около 6-7% ръст на туристите, но сходни с миналата година финансови резултати заради намалените цени. Очакванията за Албена също са за ръст на туристите, като в началото на септември от курорта съобщиха, че прогнозата им е за 10%.

 

Отново къс сезон

 

През последните няколко години, включително и тази, туроператорите и хотелиерите отчитат, че летният сезон все повече се скъсява. На практика през това лято през юли и август морските курорти бяха запълнени на над 90%, но в останалите месеци повечето отчитат по-слаби резултати от 2009 г. Въпреки значително по-гъвкавата ценова политика за предсезона май и юни са били слаби месеци, отчитат от бранша, като смятат, че затова е допринесло и дъждовното време.

 

"Сезонът все повече и повече се скъсява. През юли и август беше препълнено навсякъде, но това е една пирова победа", коментира Валентин Йосифов. Според Калин Сутев в предсезона е имало малко повече туристи от миналата година, най-вече заради младежките пътувания от Западна Европа, но септември ще бъде по-слаб месец. На подобно мнение са и повечето хотелиери, макар и преди време да очакваха, че ще има известен ръст през последните летни дни. "Хотелите масово започват да затварят вече", каза Георги Щерев.

 

- Повече туристи спрямо 2009 г., но сходни финансови резултати

- Съживяване на някои от ключовите пазари, но застой на други

- Малко по-дълъг сезон спрямо миналата година, но все още недостатъчен за по-добри резултати

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати