24 Април 2024 г. Сряда

Откриха уникална капсула от гроба на Св. Йоан Богослов

2015-03-25 16:21:05

Археолозите, които работят при разкопките на полуостров Форос край Бургас, са открили уникална капсула - реликварий, донесена от гроба на Св. Йоан Богослов в Ефес.

Находката е датирана към 6 в., изработена е от олово и е с размери: дължина 22 мм и диаметър 17 мм. Тя е открита до разбитата реликварийна камера на базиликата на полуострова. До този момент в страната не е намирана друга такава капсула, а в света оловните ампули от този вид са общо 43. 

"Всички те обаче са произведени в Йерусалим и имат характерна украса. Тази, която открихме на п-в Форос, е по-различна. Тя е оловна, но е изработена по модела на тези, направени от глина в Ефес. Подобни находки са поклоннически атрибути. В тях са се съхранявали реликви – елей от гроб на светец, светена вода от особено почитано място и др.“, обясни Милен Николов, директор на историческия музей в Бургас.

По думите му през VІ в., когато поклонничеството е особено силно, поклонници от целия християнски свят са се стичали в Светите земи.

Николов допълни, че поклоннически центрове е имало в Йерусалим, където е Гробът Господен, Абу Мина в Египет с гроба на св. Мина, Антиохия с гроба на св. Симеон, Селевкия с гроба на св. Текла, о-в Хиос с гроба на св. Исидор, Ефес с гробовете на св. Йоан Богослов, св. Мария Магдалена и св. Тимотей. В тези центрове се произвеждали основно глинени ампули за светена вода.

Научните изследвания показват, че находката край Бургас може да се свърже с култа към Св. Йоан Богослов. Според исторически извори, веднъж в годината – на 8 май, когато се чества Св. Йоан, поклонници от цял свят се стичали на гроба му в базиликата в Ефес, над който имало скала. 

Хората обсипвали скалата с розов цвят. На следващия ден, върху камъка по чудодеен път се появявал прах, който лекувал всякакви болести. Именно него поклонниците събирали в реликварии и отнасяли по родните си места като знак за поклонението им и като апотропей.

"Според някои учени, този прах е бил цветен прашец от розите, с които е бил отрупван гробът на светеца. Затова на този етап от проучванията трябва да приемем, че пилигрим от крепостта Порос е извършил поклонение на гроба на св. Йоан Богослов в Ефес, откъдето е донесъл ценната реликва с лечебен прах.”, допълни Николов.

Снимка: Dnes.bg 

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Култура


Новини
Световната здравна организация излезе с препоръки за психичното здраве на населението. Акцентът е върху психическата стабилност на лекарите, които се борят за живота на заразените и със седмиц ...
Новини
Класическият роман на Шюсаку Ендо "Мълчание" претворен на големия екран под режисурата на недостижимия Мартин Скорсезе излиза у нас на 4 януари.Книгата е в превод на Маргарита Укегава. &quo ...
Новини
"Тиха нощ, свята нощ" е една от най-популярните коледни песни, преведена на над 330 езика и позната в почти всички страни по света. Дълго време тя е смятана за тиролска народна мелодия, но ...
Новини
Шестнайсет града се включват в редовната инициатива "Нощ на театрите", в която десетки сцени ще пуснат зрителите зад кулисите и ще играят представления до късно, с намаления или безплатн ...
Новини
В Плиска, в Двора на Кирилицата днес отбелязаха 1 100-годишнината от успението на Св. Климент Охридски, съобщиха от областната администрация Търговище.На 27 юли честваме деня на Светите Седмочисленици ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати