28 Март 2024 г. Четвъртък

Съдът назначи двама синдици в КТБ

2015-03-25 16:16:06

Софийският градски съд (СГС) назначи двамата синдици, посочени от фонда за гарантиране на влоговете. Имат 2 дни да встъпят в длъжност, а правомощията на квесторите ще бъдат прекратени.

По-рано Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) предложи на Софийския градски съдза временни синдици на Корпоративна търговска банка АД (КТБ АД) да бъдат назначени Лазар Илиев и Росен Ангелчев. Това съобщават от фонда.

Припомняме, миналата седмица парламентът без спорове и почти единодушно създаде фигурата на „временен синдик", който ще влезе в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това стана възможно с приети промени в Закона за банковата несъстоятелност, които привлякоха вниманието и на премиера Бойко Борисов.

Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките депозира в Софийския градски съд молба с искане за назначаването на временен синдик на КТБ.

Поради обжалването на акта на Българската народна банка за отнемането на лиценза на КТБ АД производството по несъстоятелност на банката е спряно с определение на съда до приключване на административноправния спор.Продължилият няколко месеца спор забавя откриването на производството по несъстоятелност на КТБ АД и неминуемо води до намаляване стойността на активите на банката и съответно до намаляване размера на средствата, които ще се възстановят.

Именно като взе предвид тези обстоятелства и въз основа на приетите от Народното събрание изменения и допълнения в Закона за банковата несъстоятелност - в сила от 24 март, след произведен избор в съответствие с вътрешните правила на ФГВБ, предлага на съда за временен синдик на КТБ да бъдат назначени Илиев и Ангелчев.

От фонда уточняват, че предложените лица са включени в списъка, воден от Българската народна банка, отговарят на изискванията и са изразили писменото си съгласие да изпълняват длъжността временен синдик на КТБ АД.

Междувременно от пресцентъра на СГС съобщиха, че съдията по делото може още днес да вземе решение за назначаването на синдиците.

Лазар Илиев 
Притежава многогодишен опит като юрист в банковата сфера
. До предлагането му за временен синдик на КТБ АД работи като главен секретар на Сметната палата, където преди това, между 2011 и 2014 г., е директор на дирекция „Административна дейност".
От 2002 до 2010 г. работи в Централна кооперативна банка АД, първоначално като директор на дирекция „Правна", а през последните шест години като член на Управителния й съвет и изпълнителен директор. В периода от 1993 до 2002 г. Лазар Илиев е главен юрисконсулт и директор на дирекция „Правна" в Първа инвестиционна банка АД. Преди това, от 1989 до 1993 г., е работил като юрист в управление „Правно" на Българската народна банка. От 1988 до 1989 г. е бил стажант-съдия в Софийския окръжен съд.
Магистър по право от СУ „Климент Охридски". Притежава квалификация от Austrian Bankers College. Има високи организационни умения и компетенции в областта на правото, икономиката, финансите и управлението на работните процеси, придобити в хода на професионалното му развитие. 
Владее английски и руски език.

Росен Ангелчев 
Притежава богат опит като юрист
. До предлагането му за временен синдик на КТБ АД Ангелчев е държавен експерт в дирекция „Енергийна сигурност" в Министерството на енергетиката, където работи от началото на 2015 г.
От 2004 до 2015 г. работи в Министерството на икономиката, където заема различни позиции - началник на отдел „Ликвидация" (2004-2006 г.), зам.-председател на Борда на директорите на „Вазовските машиностроителни заводи" ЕАД (2005-2006 г.), главен експерт в отдел „Капиталови пазари и преструктуриране" към дирекция „Корпоративно управление и преструктуриране" (2006-2008 г.) и държавен инспектор в дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност" (2008-2015 г.).
От 2002 до 2004 г. работи в АК „Балкан"
 (в несъстоятелност) първоначално като главен юрисконсулт, а впоследствие като ръководител направление „Задгранични представителства".
Бил е помощник-синдик в БСИ „Минералбанк" АД (в несъстоятелност) през 2000-2001 г. Между 1997 и 2000 г. е главен юрисконсулт в Частна земеделска и инвестиционна банка АД (в несъстоятелност), а от 1992 до 1997 г. е юрисконсулт в Първа частна банка АД. Професионалната си дейност започва в Министерството на външните работи.
Ангелчев е юрист по международно право от Московския институт по международни отношения. Притежава добри ръководни умения и опит в областта на несъстоятелността и ликвидацията на търговски дружества. 
Владее английски и руски език.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати