24 Април 2024 г. Сряда

Намерете нов управител на БНБ и веднага подавам оставка, обяви Искров в НС

2015-03-24 16:17:35

Гуверньорът на БНБ поиска от депутатите подарък за рождения си ден - да му изберат наследник за поста.

Припомняме, днес за пореден път косвено му бе поискана оставката.

Оставка се подава от гузност или страх. Не изпитвам гузност или страх, а уважение към Народното събрание, отсече Искров разпалено пред народните представители от временната комисия за действията на държавните институции по казуса с фалиралата банка КТБ.

Искров отрече намеците на някои народни представители, че с доклада си се оневинява за казуса с КТБ. Той бе „атакуван" и от червения депутат Румен Гечев за това, че според левицата БНБ е „проспала" източването на активите на банката.Управителят на БНБ Иван Искров е готов, стига вие да имате готовност, обърна се шефът на БНБ в трето лице към депутатите. Той обаче направи уточнението, че не иска да предизвиква допълнителен хаос в страната с оставката си.


Не искайте от управителя просто така безотговорно да си хвърли оставката. Геройството е да правим това, което трябва, не което искаме, обяви в емоционално изказване Искров.

Няколко месеца ви чакам, изберете управител, направете ми подарък - на 26-ти имам рожден ден, подхвърли той на депутатите с уговорката, че в такива условия е готов веднага да се оттегли.

Прекалено много обичам БНБ и страната си, за да предизвикам допълнителен хаос, няма да го направя, категорично отсече той и така гарантира, че няма да хвърли оставка, както доста депутати го подканват през медиите в последните месеци.


Какво трябва да стане, за да видите, че отпускате за един ден 100 милиона на една фирма и след 15 минути те са разпределени на сто кухи фирми? Тука няма извинение, банковият надзор нищо не е направил няколко години. Няколко поколения българи ще плащат тези безотчетни 7 милиарда, обвинително посочи Гечев.

Никога не съм имал информация за нарушения в КТБ, защити се Искров с уверението, че винаги Управителният съвет на БНБ взимал решенията си с единодушие, включително за лиценза на КТБ. Ако е имало сигнали, нямаше да сме останали равнодушни, гарантира гуверньорът.

Той призна, че преди години бил постъпил външен сигнал на база публикации в медиите, който е бил насочен директно към банковия надзор, но Искров нямал компетенциите да каже имало ли е проверки и какво са показали. Никога не съм се месил в правомощията на отделите, подчерта той.
Оказа се, че е имало сигнал и от Протестна мрежа, като БНБ съвместно с МФ под ръководството на Симеон Дянков направила проверки и процедурата била прекратена.

Не се опитвам да прехвърля отговорност, управителят не се меси в дейността на банковия надзор. УС на БНБ е регулатор, той приема наредби, но дотам. Нося си моята отговорност за това, което аз съм разпоредил или изпуснал да разпоредя, но УС не е този, който определя работния процес в банковия надзор, това е работа на съответния подуправител.
Вината не се доказва тук, а на друго място, сряза Искров депутатските нападки.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати