20 Април 2024 г. Събота

Ценни съвети как да се храним в официална бизнес среда

2015-03-23 13:01:51
Храненето в луксозно заведение може да бъде вълнуващо изживяване, стига да сме достатъчно запознати със законите на правилното хранене. А когато виното е пивко, а събеседниците разговорливи, си гарантиране приятно изкарване.

Въпреки това, някои "трудни" храни могат да ви сблъскат с тежък кулинарен и културен гаф, който да ви постави в доста неловка ситуация, пише в. "Дейли мейл".

Уилям Хенсън, водещ експерт и консултант по етикет, разкрива тънкостите на някои от най-известните храни, за да ни помогне да не изглеждаме глупаво в бизнес среда.

"За съжаление засичам политици, бизнесмени и известни личности, които се хранят изключително зле! Затова реших да дам съвети как се ядат "трудните" храни", казва още Хенсън.

Аспержи

Аспержите най-често се ядат с ръце, като се потапят в придружаващия ги сос, най-често холандски. Британците използват винаги лявата си ръка, за да оставят дясната си чиста, свободна за ръкуване и вдигане на чашата.

Банани

В бизнес среда, бананите са не толкова за десерт, а по-скоро за почистване на небцето. Бананът се нарязва с много остър нож в двата края, след което се прави разрез по дължината на плода, за да се смъкне обелката. След това се нарязва на филийки и се яде с вилица.

Хайвер

Руснаците консумират черен хайвер от малки лъжички, които претенциозно държат леко с палеца и показалеца. Това обаче не е задължително в социална среда и затова се използва тънка препечена филийка, на която се слага малка част от хайвера.

Охлюви

За охлювите често се използват специални щипки, които държат черупката на място, докато с вилицата се пробива месестата част, която се изважда с леко завъртане.

Лангустини

С малка вилица се "копае" бялото месо от опашката. Лявата ръка може да се използва за придържане на черупката. Може да видите някои хора животински да засмукват главата на лангустината, но никога не повтаряйте примера им!

Стриди

Редовният посетител във висшето общество знае, че стридите се ядат само в месеците с "Р". Обикновено стридата се яде, като елегантно се изсипва съдържанието й в устата направо от черупката, като леко преди това се разравя с вилицата, за да се "освободи".

Супа с хляб

Супата винаги се "яде", никога не се пие. Лъжицата за супа се държи в дясната ръка. Ако ви сервират хляб към нея, никога не го надробявайте вътре!

Спагети

Никога не трябва да режем спагетите с нож. Идеята да се използва лъжица при спагетите идва от САЩ, но никога няма да видите европейци, които да я използват за дългата паста. В изисканите ресторанти спагетите се ядат само с вилица.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати