28 Март 2024 г. Четвъртък

Сергей Станишев и моделът му на управление са виновни, обяви Румен Овчаров

2015-03-23 09:59:48

Семинарът във Варна стегна редиците на БСПно това е тесен актив, който си е така или иначе стегнат, ала проблемът на БСП не е в стягането на редиците. БСП ще трябва да каже по коя причина се провали във властта за трети път и поради коя причина хората не гласуваха за нея и не я подкрепиха на изборите. Това трябваше да прозвучи много отдавна, но както виждате ние "скромно" мълчим.

Това коментира Румен Овчаров в сутрешния блок на БНТ, бивш активен деец в БСП и бивш енергиен министър.

"Очевидно е, че БСП се провали и това е ясно за всички. Ако 500 хил. гласа на последните парламентарни избори не е провал, не знам кое бихме могли да наречем провал", подчерта Овчаров.

Запитан кой докара БСП до този провал, социалистът изтъкна, че някои хора много бързо са забравили за провала. За него е очевидно кой е докарал БСП до провал - тези, които са били начело на партията и по-конкретно Сергей Станишев и моделът му на управление.

"И трябва да понесат отговорността си, а не отново да излизат в първите редици", критикува Овчаров.

По думите му, друг важен въпрос е как БСП прочита това, което се случва в лявото политическо пространство в цяла Европа и какви са изводите, които прави за това в България.

Според Овчаров не е толкова стратегически важен въпрос сътрудничеството с АБВ, като и АБВ щяла да направи грешка, ако тръгне да се бори за намаляващия избирател на БСП и на левицата. 
"Пътят на Първанов е ляво-център, социално-либералният модел. България няма все още нормална центристка, либерална партия. ДПС трудно може да бъде наречена такава партия", коментира социалистът.

Румен Овчаров коментира и темата за взривовете в склад на ВМЗ-Сопот в събота вечерта край с. Иганово. "Слава Богу, по мое време нямаше такива инциденти", похвали се той.

Службите да помислят дали всичко се случва от само себе си и дали не трябва да се помисли за някакви причинители на тези взривове. Версията саботаж трябва да бъде проверена.

На въпрос кой би имал интерес от подобен саботаж, Овчаров посочи, че предприятието работело и то работело добре, има поръчки. Конкуренцията в този бизнес не е от вчера, катозагатна за икономически интереси, стоящи зад взривовете.

Доколко може Министерството на икономиката да упражнява контрол и да бди за безопасността на тези заводи? Овчаров отговори, че функцията на министерството не е да бди и да упражнява ролята на нощен пазач, особено на складове за готова продукция. Това според него е абсурдно. Ролята на министъра е да избере професионално ръководство, квалифицирани хора, които знаят за какво става дума и да следи тези хора отговорно да изпълняват функциите си.

По темата за референдума за задължителното гласуване Овчаров коментира, че идеята за всенародно допитване сама по себе си не била опасна, въпросът е какъв е смисълът и темата на референдума. По думите му, президентът Плевнелиев започнал предизборната си кампания за президентските избори догодина, като не е успял да стане политическата фигура, която да определя дневния ред на държавата.

Той лично подкрепя задължителното гласуване, но не смята, че ДПС ще загуби най-много от евентуален задължителен вот. Счита също така, че БСП би спечелила от задължително гласуване.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати