19 Април 2024 г. Петък

Русия плаши датските военни кораби с ядрени оръжия

2015-03-23 08:17:43
Датските военни кораби ще се превърнат в мишена на руските ядрени оръжия, ако скандинавската страна се включи в противоракетна програма на НАТО, каза в интервю за вестник "Юландс постен" руският посланик в Дания Михаил Ванин, предадеБТА като се позова на Ройтерс.

Посланикът каза, датчаните може би не осъзнават напълно какви ще са последиците, ако изпълнят решението си да се присъединят към програмата. 

"Ако това се случи, датските военни кораби ще станат мишена за руските ядрени ракети", предупреди Ванин.

През август Дания съобщи, че ще участва в противоракетния щит с радари, разположени на някои нейни кораби. 
Оттогава напрежението между Москва и Запада се засили заради налагането на икономически санкции на Русия във връзка с конфликта в Източна Украйна. НАТО регистрира и засилена активност на руски военни кораби и самолети в Северна Европа. 

Според "Юландс постен" натовската програма не предвижда разполагане на ракети в Дания, а евентуално, в дългосрочен план - на остров Гренландия, който е датска територия. 

Целта на антирадарния щит е да пази Европа от ракетна заплаха от Иран. Москва казва, че системата може обаче да даде възможност на Запада да сваля и руски ракети. 

"Дания ще стане част от заплахата срещу Русия. Тя вече няма да е толкова мирна и ще пострадат и отношенията с Русия", каза посланикът и добави, че Русия има ракети, които могат да преодолеят бъдещия щит. 

Външният министър на Дания Мартин Лидегор заяви, че изявленията на посланика са недопустими. 

Русия много добре знае,че ракетната защита на НАТО не е насочена срещу нея, заяви министърът за "Юландс постен". 

Генерал Филип Брийдлав, главнокомандващ силите на НАТО в Европа, заяви днес на конференция в Брюксел, че изявлението на руския посланик в Дания е "поредната стъпка" в руската кампания срещу страни, приели да участват в противоракетния щит. 

Брийдлав каза, че Румъния е била подложена на силен политически и дипломатически натиск, когато е влязла в проекта, а сега това става и с Полша. 

Такъв ще е подходът на всеки, който пожелае да се присъедини към тази отбранителна инициатива, заяви американският генерал, който обаче не спомена изрично Русия, отбелязва Ройтерс.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати