29 Март 2024 г. Петък

Народните ни избраници пътуват навсякъде без пари

2015-03-23 08:16:00
Години след като европейски политици започнаха да ползват градски транспорт, за да идат на работа, родни депутати се престрашиха да последват техния пример. Засега обаче те са по-скоро изключение от правилото – само няколко избраници пътуват с метро в София, пише "Труд".

Най-редовно с градския транспорт се придвижва Светослав Белемезов от АБВ, който е депутат първи мандат. Почти всяка сутрин той хваща подземната железница, за да стигне до парламента. С метрото неведнъж е забелязан да пътува и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

В предишни мандати в подземната железница са засичани и депутатите Петър Мутафчиев от БСП, Кирчо Димитров от “Синята коалиция” и Валентин Николов от ГЕРБ.

Останалите народни представители обаче все още масово ползват или служебни, или лични автомобили, за да идат на работа или да пътуват из града. Някои от тях все пак твърдят, че биха се качили и в метрото. По правилник депутатите могат да се возят в градския транспорт безплатно.

Ако идат на работа със собствена кола, избраниците имат две опции за паркиране пред парламента. Едната е безплатна - паркингът на жълтите павета, за който Народното събрание плаща такса на Столичната община. А другата са местата в синята зона наоколо, за които трябва да си плащат сами.

Избраниците пътуват навсякъде без пари

Народните представители пътуват без пари с градски транспорт, междуградски автобус, влак или самолет. Билетите за междуградски превоз са безплатни, когато дестинацията е избирателният район или пътуването е във връзка с командировка. Избраниците могат да пътуват и със служебна кола и бензин.

Ако избирателният район е на повече от 250 км, депутатите могат да ползват до 40 безплатни еднопосочни или двупосочни самолетни билета на година. За останалите избраници билетите са общо 12.

Западните политици ползват обществен транспорт и велосипед

В Западна Европа е по-честа практика политиците да ходят на работа с градски транспорт. През 2013 г. британският зам.-министър на транспорта Саймън Бърнс започна да пътува по 36 минути с влак без гарантирано място, след като медиите “го хванаха”, че разполага с годишен бюджет от 80 000 паунда за служебна кола и шофьор.

Друг политик от кралството - кметът на Лондон Борис Джонсън, дори е засичан да ходи на работа с велосипед.

От година право на служебна кола в Хърватска имат само членовете на правителството. По-нисшите чиновници ползват превоз само в особени случаи. Преди месец новият гръцки министър-председател Алексис Ципрас обяви, че автопаркът на Министерския съвет ще бъде разпродаден, а парите ще попълнят дупки в бюджета.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати