Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Август 20
Начало arrow България arrow Народните ни избраници пътуват навсякъде без пари

Народните ни избраници пътуват навсякъде без пари

  Print E-mail
2015-03-23 08:16:00
източник: dnes.bg

Години след като европейски политици започнаха да ползват градски транспорт, за да идат на работа, родни депутати се престрашиха да последват техния пример. Засега обаче те са по-скоро изключение от правилото – само няколко избраници пътуват с метро в София, пише "Труд".

Най-редовно с градския транспорт се придвижва Светослав Белемезов от АБВ, който е депутат първи мандат. Почти всяка сутрин той хваща подземната железница, за да стигне до парламента. С метрото неведнъж е забелязан да пътува и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

В предишни мандати в подземната железница са засичани и депутатите Петър Мутафчиев от БСП, Кирчо Димитров от “Синята коалиция” и Валентин Николов от ГЕРБ.

Останалите народни представители обаче все още масово ползват или служебни, или лични автомобили, за да идат на работа или да пътуват из града. Някои от тях все пак твърдят, че биха се качили и в метрото. По правилник депутатите могат да се возят в градския транспорт безплатно.

Ако идат на работа със собствена кола, избраниците имат две опции за паркиране пред парламента. Едната е безплатна - паркингът на жълтите павета, за който Народното събрание плаща такса на Столичната община. А другата са местата в синята зона наоколо, за които трябва да си плащат сами.

Избраниците пътуват навсякъде без пари

Народните представители пътуват без пари с градски транспорт, междуградски автобус, влак или самолет. Билетите за междуградски превоз са безплатни, когато дестинацията е избирателният район или пътуването е във връзка с командировка. Избраниците могат да пътуват и със служебна кола и бензин.

Ако избирателният район е на повече от 250 км, депутатите могат да ползват до 40 безплатни еднопосочни или двупосочни самолетни билета на година. За останалите избраници билетите са общо 12.

Западните политици ползват обществен транспорт и велосипед

В Западна Европа е по-честа практика политиците да ходят на работа с градски транспорт. През 2013 г. британският зам.-министър на транспорта Саймън Бърнс започна да пътува по 36 минути с влак без гарантирано място, след като медиите “го хванаха”, че разполага с годишен бюджет от 80 000 паунда за служебна кола и шофьор.

Друг политик от кралството - кметът на Лондон Борис Джонсън, дори е засичан да ходи на работа с велосипед.

От година право на служебна кола в Хърватска имат само членовете на правителството. По-нисшите чиновници ползват превоз само в особени случаи. Преди месец новият гръцки министър-председател Алексис Ципрас обяви, че автопаркът на Министерския съвет ще бъде разпродаден, а парите ще попълнят дупки в бюджета.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  Новини "Точно нашето поколение седеше и гледаше как се налива бетон по плажа, как престъпниците облякоха костюми, купиха си медии и сега дават интервюта в тях. При цялата ...
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?