16 Април 2024 г. Вторник

"Атака" участва в учредяването на "десен Коминтерн" в Русия

2015-03-22 12:09:53
В Санкт Петербург днес се провежда събиране на крайно десни и откровено неонацистки партии и организации от Европа под името Международен руски консервативен форум и сред участниците е българската партия "Атака" и лидерът ѝ Волен Сидеров.

Местни партии остро критикуват организаторите и питат защо градските и федералните власти не реагират на събирането на "кафявите" в културната столица на Русия. В събота вечерта имаше и кратка демонстрация на група маскирани антифашисти и анархисти, които разгънаха транспарант насред Невски проспект и така за 15 минути блокираха главната магистрала на града.

Организаторите твърдят, че целта на форума е да се изгради обща концепция на взаимодействие между "национално-консервативните сили на Европа и Русия". Събирането трябва да завърши с меморандум за създаване на постоянно действащ координационен комитет на консервативните сили.

Олег Игнатов, зам.-директор на Центъра за политическа конюнктура, сравнява в интервю за "Газета.ру" това с учредяването на нов Коминтерн по паралел със структурата, използвана от болшевиките за разпространяване на влиянието им в чужбина. "Русия залага на създаването на международен "клуб на приятелите" или на нов виртуален Коминтерн, който става за пропаганда или дори да оказва в бъдеще сериозен натиск върху европейските правителство с цел коригиране на политическия им курс."

Множество от участващите организации подкрепят сегашната политика на Кремъл и в частност анексирането на Крим. Някои от гостите открито изразяват солидарност с "опълченците" в Донбас и дори са подпомагали изпращането на бойци в Източна Украйна.

Сред основните организатори на събитието в Санкт Петербург е националистическата партия "Родина", която е определяна като "близък до Кремъл проект с национал-патриотичен уклон". При откриването ще говори нейният председател Алексей Журавльов, който освен това е и депутат в Държавната Дума от управляващата партия "Единна Русия". През февруари конференция на тази извънпарламентарна партия бе посетена от Олег Морозов, ръководител на отдела по вътрешна политика към администрацията на президента Владимир Путин. Според сайта на "Родина" той е казал "Ние сме ваши партньори", макар че анализатори смятат, че Кремъл мълчаливо подкрепя събирането в Санкт Петербург, но поддържа дистанция и не участва активно в него.

Аудиторията е съставена от партии, които не просто споделят неонацистки възгледи, но и възхваляват Адолф Хитлер и Третия райх, използват за емблемите си стилизирани свастики, говорят за световен еврейски заговор или допускат в редиците си "само арийци по кръв и гърци по произход", както пише в устава на поканената "Златна зора" от Гърция.

Според "Газета.Ру" днешното събитие обещава да се превърне в най-големият сбор на крайно десни партии в Европа.

Сред тях са още Национал-демократическата партия на Германия (NPD), Ломбардска лига и Нова сила (Италия), Британската национална партия (Великобритания), Партия на шведите (Швеция), Датската партия (Дания), европейският Алианс за мир и свобода и няколко депутати от Европарламента.

Влиянието им не бива да се преувеличава, а и доста мъгливи са перспективите за създаване на някаква националистическа международна организация, казва Юрий Квашнин от Института за световна икономика и международни отношения към Руската академия на науките. Той допълва, че не е съвсем ясно за какво поканените партии биха потрябвали на Кремъл, както и посочва, че в самата Русия те нямат аналог с някакво сериозно политическо влияние.

Пред "Газета.ру" основателят на Национал-демократичната партия в Русия Константин Крилов припомня, че нещо подобно е имало по времето на СССР – от Европа и САЩ са канили радикални крайно леви организации и са ги представяли като масова подкрепа на Запад за Москва. "Това изпълваше съветския човек с гордост, че на Запад ни забелязват и не сме съвсем изоставени." Той пояснява, че днес за властта в Русия е трудно и скъпо да спечели подкрепа от левицата на Запад, докато дневният ред на Кремъл все повече съвпада с идеите на десните евроскептици.

"При това реалната политика на Русия и евроскептиците са различни неща. Общувал съм с хора от европейската десница и съм удивен от наивността им – те не познават реалната ситуация, но им е симпатичен образът на Путин, който рисува пропагандата", допълва Крилов.

Фьодор Бирюков от "Родина" казва за "Газета.ру", че не вижда нищо нередно във форума в Санкт Петербург. По думите му истински нацисти са силите, завзели властта в Киев, както и подкрепящите ги в Европа и САЩ. "А ние поканихме здравите патриотични и консервативни сили, на които не се харесва американската намеса в европейските работи."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати