26 Април 2024 г. Петък

Велико Търново отбелязва 785 г. от битката при Клокотница

2015-03-22 10:15:23

Днес Велико Търново отбелязва своя празник с богата на събития програма.

На 22 март по традиция старата столица отбелязва деня на победата на Цар Иван Асен Втори над епирския владетел Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март (9 март стар стил) 1230 г.

Тържествата започнаха в 7:30 часа с празнична света литургия в църквата „Св. 40 мъченици", отслужена от Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет "Ангески гласове", съобщава „Дарик".

В 9:00 ч. в двора на храма ще бъде поднесени цветя на саркофага на Цар Калоян, след което декламиран текст от Асеневата колона. Дядо Григорий ще направи водосвет и благослов за здраве и ще поръси представителната част на Националния военен университет „Васил Левски" и знамената на Велико Търново. В двора на църквата-светиня празнично слово ще произнесе кметът Даниел Панов.

В 9:45 ч. от храма ще потегли празнично шествие с портретите на благодетелите на града, което ще стигне до Общината. Там за 10:30 ч. е предвиден празничният ритуал по издигане на знамената, слова на кмета и председателя на НС.

Тържествената сесия на Общинския съвет ще се състои в Музикално-драматичния театър от 11:00 часа. По същото време пред театъра ще започне концертната програма „Празничен калейдоскоп" с участието на Любо Киров, Нели Петкова и Николай Славеев. Настроението ще подгрява и танцова формация от Фолклорен ансамбъл "Филип Кутев".

В 12:00 ч. ще бъдат обявени новите почетни граждани и удостоените с награди по повод празника на града.

Още един празничен концерт ще зарадва жителите и гостите на старата столица. Той ще започне в 13:30 ч. пред сградата на общината с участието на великотърновски формации и изпълнители.

В празничния ден са планирани и два пешеходни тура из културно-историческите забележителности на старопрестолния град. Единият ще стартира в 10:00 часа, а вторият ще бъде от 14:00 ч. от площада пред Царевец. В родилното отделение в 16:00 ч. кметът Даниел Панов ще ориса "Търновчето на годината".

Вечерта от 18:00 ч. ще започне традиционният стрийт парад, който ще потегли от Европейския информационен център и ще премине през града. Участниците ще се съберат на подгряващо парти час преди това.

Кулминацията в програмата тази година ще бъде ново 3D мапинг шоу "Величието на Асеневци". То ще се излъчи в района на Художествената галерия "Борис Денев" и паметника "Асеневци". Зрелищният спектакъл ще започне в 20:00 часа, а преди това в небето ще бъдат пуснати 150 светещи хартиени фенери. Жителите и гостите на града ще могат да наблюдават атрактивния спектакъл от почти всички площадки и заведения в централната и старата градска част, които имат изглед към местността Боруна.

Празнични илюминации ще закрият програмата за Деня на Велико Търново.

Сред гостите на празника ще бъдат председателят на парламента Цецка Цачева, председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, народни представители, чуждестранни делегации от побратимените ни градове.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати