23 Април 2024 г. Вторник

Взривове в цех на ВМЗ Сопот в Иганово, няма пострадали

2015-03-22 09:56:08

Вчера вечерта гръмна площадка в шести холандски склад, част от поделение към военния завод за снаряди ВМЗ Сопот в Иганово. Новината бе потвърдена от завода и МВР.

Няма пострадали при взрива, който избухна в складав Иганово. В момента на инцидента на смяна са били двама пазачи, които са невредими. Няма опасност за населението на селото." Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който пристигна на мястото на инцидента.

Ситуацията е овладяна от самото начало и не е имало опасност от човешки жертви. Изключитено хладнокръвно и своевременно се е реагирало", заяви още министър Лукарски от с. Иганово. Той каза, че всички жители на селото, които по-рано бяха частично евакуирани, са се завърнали по домовете си. Той подчерта, че опасност няма, като вторични взривове не е имало от близо час и половина, а екипите на пожарната гасят частичните горски пожари, възникнали вследствие от взрива в един от складовете.

Взривът е възникнал в склад, в който се съхраняват боеприпаси. Там няма производствена дейност, няма и работници. В склада са се взривили около 2000 неуправляеми ракетни снаряда - НУРС. Причините за взрива тепърва ще бъдат установявани от експертите, поясни министърът, като уточни, че технологичното време преди те да могат да влязат в склада е 24 часа. Той призова да се изчака тяхното становище и да не се правят хипотези. „РИОСВ Пловдив ще направят замервания, но нека изчакаме резултатите", посочи министър Лукарски. „Нека да оставим експертите да си свършат работата. Най-важното е, че от самото начало се е реагирало адекватно и не е имало опасност." Поддържахме постоянна връзка с изпълнителния директор на ВМЗ - Сопот, инж. Иван Стоенчев.

Премиерът Бойко Борисов написа в профила си във "Фейсбук"Резултатите от измерването на въздуха в района на с. Иганово са готови. Докладваха ми, че няма изменения на стойностите на въздуха, няма превишения на показателите, няма замърсители. Въздухът е чист."

Министърът на отбраната Николай Ненчев също пристигна. По негово разпореждане бяха изпратени две линейки от военната болница в Пловдив, както и екип на служба „Военна полиция". Министерството на отбраната е готово да съдейства в следващите дни с експерти и специализирана техника за изясняване на причините за взрива.Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

 

Министерство на здравеопазването също следи ситуацията. От ЦСМП Карлово и ЦСМП Пловдив докладваха на министър Петър Москов, че към екипите няма подадени сигнали след взрива. Спешните медици са в готовност да реагират при необходимост. 

Сигналът е получен около 19.30 часа в събота. Съобщава се за взривове, продължаващи и към момента, както и пожар, коментира главен комисар Георги Костов, главен секретар на МВР. Към момента пожарът вече е загасен.

 

Складът е на 2 км от селото. Главният секретар следи ситуацията  и осведомява за нея постоянно вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Огромен кратер се е отворил на мястото на взрива, информира Нова телевизия, позовавайки се на военни източници. Складът буквално го няма. 

Затворен за движение бе път І-6 София-Бургас, в района на с.Иганово, област Пловдив, поради взривовете в района. Органите на "Пътна Полиция" регулират движението по обходни общински пътища, съобщиха от АПИ. Тази сутрин движението напълно бе възстановено.

Затворен за движение бе и пътят в района  Копривщица- Стрелча- Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на МВР. Към момента превантивно са спрени два пътнически влака София – Карлово и Карлово–София, съобиха от МВР.

През 2012 година трима души пострадаха след взривяване на снаряд в поделението в Иганово.

През октомври 2014 година мощен взрив  уби 13 мъже и две жени в завода за боеприпаси „Миджур" в Горни Лом.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати