28 Март 2024 г. Четвъртък

България емитира 3.1 млрд. евро дълг, Плевнелиев отрича да е свързан с олигарси, АБВ-Пловдив напуска Първанов...

2015-03-21 10:46:23

Съботните вестници съобщават, че България е емитирала 3.1  евро дълг в облигации.

„България емитира успешно 3.1 млрд. евро дълг на международните пазари при рекордно ниски лихвени нива, обяви финансовото министерство. В четвъртък страната ни е пласирала троен транш еврооблиции - 7-годишни книжа в обем от 1.25 млрд. евро, 12-годишни книжа в обем от 1 млрд. евро, 850 млн. евро от новия външен дълг е под формата на 20-годишни облигации. Емисията е предизвикала сериозен интерес, като в рамките на един час заявките са достигнали 4 млрд. евро. 370 инвеститора са взели участие в трите транша, крайният обем а подадените заявки е 4,9 млрд. евро.
Лихвените купони в размер на 2% и 2,625% за 7 г. и 12 г. бенчмарк емисии са най-ниските лихвени нива, постигани до момента от България на международните дългови капиталови пазари, като същевременно 12 г. и 20 г. срочности до падеж са и най-дългите за тези пазари, изтъкват от финансовото министерство. В трите емисии са привлечени разнообразна база от инвеститори, включетелно и български. Полученият общ обем поръчки за 7-годишните книжа е за 2.2 млрд. евро, като водят инвеститорите от България 35%, следвани от инвеститори от Великобритания (18%). Най-голям интерес към 12-годишните книжа също е на инвеститори от България с дял от 26%, следвани от Обединеното Кралство 23%, общият обем поръчки е за 1.5 млрд. евро. При 20-годишната емисия най-сериозен е интересът на инвеститори от Обединеното кралство - 35%, поръчаният обем е 1.2 млрд. евро. Емисиите бяха предшествани от 4-дневно европейско роуд шоу, обхващащо Лондон, Париж, Франкфурт, Мюнхен и Виена." - в. „Сега".

„Български инвеститори купиха близо 25% от трите нови емисии облигации на обща стойност 3,1 млрд. евро, които бяха пласирани в четвъртък на международните пазари. Страната ни за първи път пусна едновременно облигации със срок от 7, 12 и 20 години. Това е първата операция от типа троен транш за евро пазара, осъществена от държава в региона на Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка. Постигнатата доходност по 7-годишните книжа е 2,179%, по 12-годишните - 2,732%, а по 20-годишните - 3,264%. Това е изключително добро постижение, като се има предвид, че по 10-годишните еврооблигации за 1,49 млрд. евро, емитирани през лятото на 2014 г., постигнатата доходност беше 3,055%..." - в. „Стандарт".

 

Енергийните проекти също са сред  актуалните теми на всекидневниците.

„България е заявила енергийни проекти за 1.4 млрд. евро за финансиране по така наречения план "Юнкер". Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол.
Първоначално са били предложени за финансиране 8 далекопровода и програмата за енергийна ефективност, но през януари е имало възможност да се предложат още проекти. Тогава България е включила газовите си връзки със съседните страни, разширението на газовото хранилище в Чирен, изграждането на ново хранилище, разширение на ПАВЕЦ "Чаира" с още един язовир, рехабилитация на подстанции по електрическата мрежа, рехабилитация на газопреносната система.
Планът "Юнкер" бе приет в края на ноември и е на стойност 315 милиарда евро за стимулиране на растежа на европейската икономика..." - в. „Дневник".

„Заради гаф на Румъния България ще построи за втори път подводния участък на новия газопровод между Русе и Гюргево, който трябваше да е готов още през 2013 г., научи „Труд".
Изграждането ще се финансира със средства на българското държавно дружество „Булгартрансгаз", въпреки че сгрешената първа тръба беше платена с пари от Брюксел. Компанията ни е получила уверение, че ще бъде компенсирана от Букурещ. Цената на участъка е 4,6 млн. евро.
Изграждането на връзката започна през 2012 г., като държавната румънска компания „Трансгаз" трябваше да направи участък на своя територия, както и основната тръба под река Дунав.
За България оставаше българската част и втора резервна тръба, която може да се изгради и след пускането в експлоатация на газопровода. Букурещ обаче не преценил правилно трасетата на тръбите по суша и под вода и след изграждането им се е оказало, че има разминаване между подводния участък и тръбата на румънска територия. Получило се е усукване, което не може да бъде отстранено бързо.
Заради гафа Румъния съди компанията строител, която междувременно е фалирала. Така се е наложило България да изгради основната тръба вместо резервна, а румънската ще стане резервна, ако гафът може да бъде поправен...
Дори и всичко да беше наред с тръбата, газът по нея може да тече само в една посока според „Булгартрансгаз". Причината е, че газовата система в Румъния е с по-ниско налягане от българската.
За да потече синьо гориво от Гюргево към Русе, е необходимо Букурещ да построи компресорна станция на своя територия. Такава обаче ще бъде изградена най-рано през 2017 г. ако получи европейско финансиране...
България също има вина за забавянето на проекта, тъй като поръчва два пъти проектирането му. По план тръбата трябваше да бъде готова още преди три години..." - в. „Труд".

„Брюксел ще финансира интерконекторната ни връзка с Гърция, която стига до Комотини. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата с лидерите от ЕС в белгийската столица...
Проблемът за интерконектора с Гърция е археологията"Намери се този тънък баланс между договорите, свързани с енергията - не само за газа и другите енергоносители"Много тънък баланс, всъщност и тук е спорът. Има държави, които категорично бяха против това да се запише. Но в същото време има и други, които казват как Жан-Клод Юнкер ще отиде да преговаря по дадени теми, когато не знае същността за това на какво са се договорили дадени страни. Второ, когато един проект е изцяло частен, в края на краищата опира до тръбите, газовите магистрали в цяла Европа", уточни Борисов.
Проектът "Южен поток" още не е окончателно отменен, а изграждането на заместващия го "Турски поток" няма да е лесно, стана ясно от думите на премиера..." - в. „Стандарт".

Вестниците отделят място и на коментари на президента Росен Плевнелиев по аткуални теми.

„Не съм част от нито един икономически кръг. Със своите действия през последните не само 3, а 6 години в политиката доказах това. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред bTV.
Относно това дали ще се кандидатира повторно за президент, Плевенлиев каза, че "когато му дойде времето, ще мислим". "Сега съм тук и искам да съм максимално полезен. Сега има много работа за мислене", посочи държавният глава. Водещата припомни, че така е отговарял друг български политик от близкото ни минало - бившият цар и министър-председател Симеон Сакскобургготски.
Плевнелиев отново подчерта, че в България има проблем с олигарските, но отказа да посочи имената. "Това са бизнесмени, които нямат устойчив бизнес модел", обясни той. Плевнелиев обаче отказа да посочи имената на тези бизнесмени. "Аз не само признавам, че има олигарси, но давам и предложения как да се справим. Не очаквайте от президента да посочва имена", допълни държавният глава.
Според него са важни институциите и институционалната култура, а не личностите. Плевнелиев посочи и правилните за него стъпки за борба с олигархията. "Да се върнем към служебното правителство на Марин Райков, либерализацията на енергийния пазар също е възможност да ни придвижи напред", каза президента. Президентът е за това да се формират линии и решения, допълни Плевнелиев.
Той отново похвали работата на парламента по начина, по който направи това в обръщението си към Народното събрание. Виждам сблъсък в парламента, но това е сблъсък на идеи. Там се вижда нова коалиционна култура. За мен това е ново начало - пред очите на народа там се роди нова коалиция, която си има програма и действа. Но очаквам да видя резултати, заяви Плевнелиев..." - в. „24 часа".

"Не очаквайте президентът да каже, кои са икономическите кръгове"Вижте как добре работещи институции успяха да върнат доверието на хората в справедливостта. Румъния е в началото на един процес и се надяваме, че ще стигне още по-далече. България изостава и трябва да наваксваме"Това са два различни акта - през 2014 правителството на Пламен Орешарски ревизира бюджета, като в същото време изкуствено завишиха приходите и изкуствено завишиха разходите. Така се получи един нереален бюджет. Фактите показаха, че съм бил прав, когато в края на годината държавата беше със свърхдефицит. През 2015 има бюджет, който е реалистичен. Приходите са разумни, заложен е растеж от 0.8. Този дълг, който правителството тегли в моментна, е заложен в бюджета".
Плевнелиев каза че се чувства „зле" като президент на най-бедната държава в ЕС, но подчерта, че бедността не е порок. Държавата трябва да дава път на предприемчивите, на можещите и същевременно на тези, които играят по правилата", подчерта той.
За упреците, че социална политика не е само даване на помощи, Плевнелиев заяви, че "всяка една заявка на правителството да направи нещо независимо дали за Коледа или за Нова година е добра сама по себе си".
Истинското развитие на едно общество е това, което не прави всеки богат, но дава възможности на всеки, добави президентът..." - в. „Преса".

Съботните вестници информират и за  отказ на германски съдилища да връщат у нас арестанти и лишени от свобода  заради лоши условия в българските затвори.

„Съдилища в Германия отказват да екстрадират в България осъдени български граждани заради лошите условия в затворите у нас. Това става ясно от писмо на главния прокурор Сотир Цацаров до правосъдният министър Христо Иванов, разпространено от пресцентъра на прокуратурата.
В документа се посочва, че такива откази са постъпили от окръжният съд на гр. Олденбург и Върховният областен съд на гр. Бремен, като те засегята трима българи. По случаите са образувани казуси в Евроджъст.
Съдебните решения са окончателни и не подлежат на обжалване и протестиране. Мотивите за отказите са недобрите условия в затвора в град Варна. Германските съдебни власти се позовават на Доклада на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото и унизително отнасяне от 04.02.2012 г. и Резолюцията на Европейския парламент от 15.12.2011 г. относно условията за задържане в ЕС..." - в. „Дневник".

„Германия задейства предпазна клауза срещу българското правосъдие
Германски съдилища отказват да удовлетворяват български заповеди за арест заради лошите условия в затворите ни, алармира вчера Върховната касационна прокуратура. Това на практика означава, че Европейският съюз е започнал да задейства предпазната клауза, с която заплашваше България, преди да я приеме за член през 2007 г. Главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал по казуса министъра на правосъдието Христо Иванов. "Проблемът е сериозен и може да се превърне в тенденция, ако не бъдат взети мерки за решаването му", твърди прокурор №1.
От прокуратурата разказват за решения на съдилищата в Олденбург и Бремен, с които е отказано изпълнението на европейски заповеди за арест за трима българи, които е трябвало да бъдат пратени в затвора във Варна - един, за да изтърпява присъда, и двама в ареста, тъй като са още подсъдими..." - в. „Сега".

„Заради лошите условия в затвора във Варна Върховният областен съд в немския град Бремен е отказал да изпълни европейските заповеди за арест на трима осъдени българи...
Тримата нашенци са с влезли в сила присъди и задържането им се иска за изтърпяване на наказанията у нас. Става дума за 28-годишния Христо Киров, Сюлейман Селомов (68 г.) и 34-годишния Андрей Казаков. Киров и Селомов са признати за виновен за кражба в особено големи размери, а Казаков, защото седнал зад волана, докато изтърпявал лишаване от право да шофира...
През февруари Европейският съд по правата на човека ни даде 18-месечен срок, за да подобрим условията в местата за изтърпяване на наказания..." - в. „Труд".

Вестниците следят и процесите в левицата.

„Поправка "Първанов" в устава на БСП
Националният съвет на БСП и общинските съвети на партията вече ще могат да констатират прекратяване на членство в случаите, когато социалист е влязъл в друга формация, кандидатира се на избори не от името на БСП или системно нарушава програмата и устава. Това е един от новите текстове в червения устав, които се обсъждат на "Позитано" 20. Те трябва да бъдат одобрени от пленум на 28 март и от конгреса на Цветница.
Леви веднага определиха текста като поправката "Първанов", защото се разписва след юридическата безизходица м.г., когато соцръководството търсеше форма за изключването на Георги Първанов, Румен Петков и хората им от АБВ. Пак заради казуса вече ще се прави и листа на резервите за НС на БСП, защото оттогава пленумът заседава в намален състав.
Според поправките само областният или Националният съвет вече ще решават за възстановяване на членството на напуснали другари.
За първи път в устава се разписва, че решенията на националните органи са задължителни за изпълнение "съгласно принципа за демократично единство". Несъгласните могат да отстояват възгледите си, но без да се противопоставят и пречат на изпълнението им и без да нарушават единодействието на партията.
НС на БСП вече ще може да сваля предсрочно областни и общински лидери. Досега това бе в правомощията само на съответните местни организации, които са ги избрали. А за да встъпи в длъжност избран областен лидер, първо трябва да бъде одобрен от пленума... 
Въпреки недоволството по места мандатността остава. Шефски пост ще се заема не повече от 8 г. Но падат изискванията за издигане в партията - за шефове на общинско, градско и районно ниво са достатъчни 6 месеца с партийна книжка, за място в пленума - година..." - в. „24 часа".

„Задачата на лявото крило на БСП се крие в инициативата и натиска за провеждане на радикална лява политика.
Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов, пред членове и симпатизанти на „Обединението на левите социалисти", чийто лидер е той. 
Според Стоилов БСП се намира в критичен момент, сравним само с този от 1990 г. "След четвърт век отново трябва да направим историческа промяна. Иначе рискуваме да внасяме теоретични идеи втора употреба", подчерта Стоилов, цитиран от БГНЕС. 
Той заяви, че БСП има нужда от реформа, с оглед на променящата се ситуация в Европа, в която не само гражданите са разделени на бедни и богати, но и на самите държави...
Председателят на Обединението на левите социалисти подчерта, че отговорът на днешните проблеми, е в промяната на плоската с прогресивна политика и осигуряването на социална закрила. "Необходима е нова социална, а не корпоративна държава. Необходим е национален интернационализъм, който да бъде отговор на крайния национализъм", каза Стоилов..." - в. „Преса".

„Цялата структура на АБВ в Пловдив вероятно ще напусне редиците на партията. Новината съобщи Христо Барутчиев, който бе избран за председател на партията от местните структури. Но бе обявен за нелегитимен от националното ръководство. Заместниците му - проф. Георги Паскалев и Володя Карамитев, които са и сред учредителите на структурата в Пловдив, пък обявиха, че подават оставки. Причината - "методите на управление на Румен Петков". Според проф. Паскалев разцеплението в партията е започнало още през август заради спорове относно преференциалния вот. Той и съмишлениците му са на мнение, че до лидера на партията Георги Първанов не достига истинската информация, тъй като се подменя тенденциозно. До месец декември в партията са регистрирани 483 човека по районни структури, които вероятно ще последват Паскалев и Карамитев. Самият Барутчиев няма да подава оставка, а чака да бъде отстранен от Националното ръководство, след като цялата пловдивска структура е била обявена за нелегитимна от Контролния съвет още във вторник." - в. „Стандарт".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати