19 Април 2024 г. Петък

8 месеца гратис неосигурените да възстановят здравните си права по стария начин

2015-03-19 11:02:51

Депутатите продължават втори ден с промените в Закона за здравното осигуряване. Стана ясно, че ще се увеличи с 2 месеца гратисния период, в който неосигурените ще могат да възстановят здравно осигурителния си статуспо стария начин (плащане на здравни вноски за 3 години назад).

Първоначално се предлагаше този период да е 6 месеца. След изтичането на този гратисен период, неосигурените ще връщат статуса си на коректни платци към здравната система,плащайки си вноските за 15 години назад.

АБВ с подкрепа, но и с известни резерви към Закона за здравното осигуряване. Съществували редица слабости и нерешени проблеми в предлаганите от здравния министър промени, затова и формацията щяла да даде своите идеи между първо и второ четене.

Иначе от АБВ ще гласуват "За" промените. Според съпартийците на Георги Първанов промените са навременни. Спешната помощ е приоритет за държавата, според АБВ. Необходимо е ново дефиниране на понятието спешност, настояват от формацията. При липсата на ясна критерии спешната помощ може да се окаже вратичка за източване на касата, според депутатите на АБВ. За Георги Гьоковтози закон бил крачка назад в здравната реформа. Сега се налага да реформираме реформата, подчерта той.

Ще има листа на чакащите, недоволен е той. По думите му, ако здравно осигурен не иска да е в лисата на чакащите ще трябва да доплаща. По този начин официализирате платеното здравеопазване, изтъкна Гьоков. Какво по-добро предлагате за пациентите с тези предложения, попита червеният депутат. Здравната каса пък се превръщала във филиал на МЗ. Червените няма да подкрепят законопроекта.

Тунчер Кърджалиев от ДПС подходът в здравеопазването бил неефективен, неполезен и граничещ с популизма. Една реформа в здравната система не е по силите на един субект, изтъкна депутатът. Реформата би била успешна ако има поне минимален политически консенсус. Той изтъкна, че и новият шеф на НЗОК е заявил, че с поне 1/3 от предложенията в закона няма да се съгласи. Законопроектът очертава мъгляв силует на реформа, заяви Тунчер Кърджалиев. Този закон съдържа в себе си конюнктурни проблеми, убеден е той. Според ДПС това не е очакваният закон.

Очаквано думите на ДПС депутата Тунчер Кърджалиев предизвикаха реплика от Патриотичния фронт, които не пропуснаха да обърнат поглед към движението. В критиките на Кърджалиев депутатът от ПФ Димитър Байрактаров разчете „просто не е дадена възможност на ДПС да разпределя обществените средства".

Коментар на  думите на Кърджалиев направи и народният представител от ГЕРБ Семир Абу Мелих, който обяви, чепредложените промени са единственото решение за родното здравеопазване. „Да не стане така вашите избиратели да не са си платили вноските и сега да се чудите какво да им кажете на изборите", попита герберът с поглед към ДПС и им предложи „вместо кебапчета, им платете осигуровките".

Когато казваш нещо, което не подобрява тишината, по-добре си мълчи", спокойно им отговори Тунчер Кърджалиев.

Министърът на здравеопазването Петър Москов пък съзря разминаване в позициите на ДПС. „Няма да го нарека с медицинската дума това разминаване", загатна здравният министър.

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати