19 Април 2024 г. Петък

Плевнелив инициира референдум по изборното законодателство

2015-03-19 10:58:18

Върху необходимостта от съдебна реформа, промени в Конституцията и липсата на наказани по ключови скандали, наблегна президентът Плевнелиев в началото на обръщението си към парламента. 

Почти в края на словото си той обяви, че ще инициира референдум по изборното законодателство, който да се проведе през есента заедно с местния вот.

Българският народ не очаква от политиците чудеса, а работа и посветеност

Съдебна реформа

По знакови престъпления като фалита на банките през 97-ма, аферата Сапард, аферата КТБ и за Възродителен процес няма нито един наказан.

Системата произведе достатъчно скандали, изтъкна още държавният глава. Време е за промяна, настоя той като заръката му е съдебната система да работи за хората. Реформата не може повече да бъде отлагана, убеден е президентът. Хората нямало да простят на политиците, ако проблемите се замитат.

Българският народ не очаква от политиците чудеса, а работа и посветеност, според държавния глава.

За да не дойдат инвестициите, а не олигарсите, е нужна правна сигурност, по мнението на Росен Плевнелиев (развеселило пленарна зала), който е убеден, че икономиката е в основата на всеки от проблемите с които се сблъскваме. Вече 7 година проблемът бил ниските инвестиции, убеден е държавният глава.

 

  • влизане в Шенген
  • влизане в ЕРМ 2
  • влизане в единния надзорен механизъм
  • задействане на европейския енергиен съюз в България.
  • Енергетика и саниране

    Сред най-сериозните акценти в обръщението му бе темата „енергетика".

    „Проблемът в българската енергетика е държавата и начинът, по който тя действаше до сега. Проблемите са много и трудно разрешими", призна държавният глава, но след разговорите с политиците обяви, че има широко политическо съгласие за провеждането на реформа в сектор енергетика.

    Конституцията не е пречка пред магистратите да правораздават по съвест и закон

    „Сега, когато Европа изгражда своя Енергиен съюз, ние нямаме право да пропуснем този шанс", заяви Росен Плевнелиев и разказа, че три са стълбовете за такава реформа - диверсификация, либерализация и енергийна ефективност. „Това трябва да е основният фокус и на нашите усилия", убеден е президентът и посочи, че големите ядрени мощности и газови проекти са само инструменти за изпълнение на целите. „Не е толкова важно какво количество газ транспортираме, а каква цена плащат българските фирми и граждани", коментира още Плевнелиев.

    Първо място в темата енергетика според президента трябва е енергийната ефективност. „Няма да се уморя да повтарям, че най-евтината енергия е спестената", се зарече Плевнелиев и не пропусна да коментира гордостта на кабинета „Борисов 2" програмата за саниране на панелните блокове. „Осъществяването на приетия мащабен план за енергийна ефективност ще осигури на икономиката по-видими ползи, отколкото всеки един от проектите на големия шлем", убеден е президентът.

    Проведените консултации с партиите показали, че нямало спор кои са секторите, които трябва да се реформират. Реформи ще се правят, има и ресурс и съгласие за реформи, каза президентът. Реформите, по мнението му, се правели с кураж.

    Конституция

    По думите му Конституцията на страната ни може да бъде променена, но само след цялостен, задълбочен анализ и оценка за въздействието.
    „До тогава обаче нямаме нито времето, нито правото да чакаме"Конституцията не е пречка пред магистратите да правораздават по съвест и закон. Независимостта от икономически кръгове и от силните на деня се отстоява от институциите, от гражданите, от политиците, от магистратите, когато действат така, че да има върховенство на закона".

    Шенген

    От Конституцията Плевнелиев премина на влизането ни в Шенген. „Това е висша форма на политическо доверие. Да покажем устойчивост на промените, защото така се работи за доверието на гражданите, които ще преминават свободно тези граници", отбеляза президентът.

    И покрай Шенген той стигна до еврофондовете, като посочи, че при разговорите си с политическите сили е открил пълен консенсус относно коректното управление на еврофондовете.

    „Нека 2015-та година бъде рекордна за България по усвояване на еврофондове. Нека да ускорим модернизацията на страната, нека да приемем закон за еврофондовете, който да премахне административните пречки", поиска Плевнелиев и убедено заяви - „можем да приемем и нова стратегия за борба с корупцията, народът очаква резултатите".

    Избори и референдум

    Само с едно изречение - почти в края на обръщението си, той маркира предстоящия местен вот. „Знаем колко трудно се правят тежки реформи в година на избори, но избори ще има и занапред", каза държавният глава и акцентира върху изборното законодателство, припомнайки инициирания от него референдум за изборните правила.

    Пряката демокрация може да лекува представителната демокрация, убеден е Росен Плевнелиев и обяви, че ще се възползва от конституционните си правомощия, като инициира референдум по изборното заканодателство, който да се проведе заедно с местния вот през есента.

    Образование и туризъм

    Недостатъчен е икономическият ни растеж. Има раздвижване в повече сектори в икономиката, изтъкна Плевнелиев. Той очаква реформите да отпушат растежа. Инвестициите в инфраструктура трябва да се форсират, заяви държавният глава. Десетки хиляди работни места щяла да създаде програмата за енергийна ефективност.

    Плевнелиев настоя за качествено образование. Има пълен консенсус и за въвеждане на дуалната система на обучение, доволен е президентът. Децата трябвало да знаят и да могат.

    Българският зимен туризъм има огромен потенциал, изтъкна държавният глава и настоя за перспектива за ски дестинациите ни, но при спазване на европейски екологични закони. Според него трябва да има законови промени за туризма.

    Външна политика и сигурност

    Мирът и просперитетът са невъзможни без върховенството на закона, заяви той. Оръжието е доказателство за липса на аргументи, подчерта Плевнелиев. Нямало друг изход от кризата Русия-Украйна освен пътя на мирната дипломация.

    Европа е нашият цивилизационен избор, категоричен е държавният глава. Националната ни сигурност е гарантирана като част от колективната сигурност на НАТО.
    Сигурността няма цена, убеден е той. Плевнелиев поиска разумен бюджет за МО. Мирът и свободата са безценни, каза още той.

    В пленарна зала държавният глава даде идеята и за приемане на нов Закон за обществените поръчки, който да въвежда провеждането на такива поръчки по електронен път. „Държавата и общините са възложили обществени поръчки за почти 10 млрд. лева за 2014-та година. За съжаление възложителите избягват всячески електронния търг, въпреки че ЕС препоръчва поне 30 на сто от обществените поръчки да са електронни", разказа президентът.

    източник: news.bg

    Последни новини от категория Политика


    Новини
    Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
    Новини
    Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
    Новини
    БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
    Новини
    Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
    Новини
    Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
    Последни новини:
    Анкета
        Резултати