19 Април 2024 г. Петък

Премиерът: Правителствата преди нас са ликвидирали икономиката

2010-09-13 09:59:59
"Това, което правителствата преди нас са ликвидирали, не спи, то е умряло." Така премиерът Бойко Борисов коментира вчера в интервю за Би Ти Ви изявлението на лидера на ДСБ Иван Костов отпреди две седмици, че българската икономика "не само заспива, а подобно на мечка се прибира в бърлогата си, скривайки се в сянката на сивата икономика".

По същото време вчера Костов коментира пред "Нова телевизия", че на срещата им в петък премиерът Борисов се ангажирал с пробойните в бюджета. Той похвали кабинета на ГЕРБ за мерките за увеличаване на събираемостта.

Лидерът на ДСБ изчисли, че ако бъде направена комплексна административна реформа с прерайониране на страната, ще бъдат спестени около половин милиард лева текущи разходи на бюджета. Основна тема на разговора между Борисов и Костов в петък е бил бюджетният дефицит и провеждането на отложени реформи. Костов отрече да са обсъждани назначения в ръководството на Агенция "Митници".

По думите на Борисов двамата са говорили за прогнозите за събираемостта на приходите на НАП, митниците и финансовото министерство, направени пред парламентарната бюджетна комисия в четвъртък. Според лидера на ДСБ предприетите от правителството мерки са дали резултат, но следващата седмица предстои Националният осигурителен институт (НОИ) и здравната каса да обявят как се изпълняват бюджетите им.

Вчера Костов посочи, че НОИ няма да може да събере 220-230 млн. лв. до края на годината, а неразплатените доставки за болниците ще бъдат около 360-370 млн. лв. Лидерът на ДСБ каза, че ако правителството го е страх от реформи, трябва да издържа цялата нереформирана система, което означава да се намаляват заплатите на всички.

Преди това в интервю за Би Ти Ви, взето в четвъртък и излъчено в неделя, премиерът Борисов посочи, че икономиката е недобре развита и за да й даде възможност да работи, правителството трябва да направи облекчения за бизнеса, защото само той може да извади страната от кризата. Борисов повтори, че точно на неговия кабинет се е паднало да работи в "най-лошото време, когато няма пари в цял свят".

Премиерът разви отново тезата си, че икономиката е била "приспана" преди 10-15 години. Като илюстрация за твърдението си той посочи загубата на руския и на арабските пазари, фалита на "Кремиковци" и приватизацията на авиокомпания "Балкан". Борисов отчете като грешка загърбването на руския пазар и заяви, че е крайно време България, която е доказала, че е лоялен партньор на ЕС и НАТО, да не търси идеология в икономическата си политика, а да гледа "това, което е прагматично, интересно и носи пари".

Борисов повтори, че няма да позволи увеличение на цената на природния газ в условията на криза. Той добави, че "работи активно" с финансовия министър Симеон Дянков за сваляне на лихвите по кредитите.

Първанов свиква съвета за национална сигурност

Президентът Георги Първанов свиква в петък Консултативния съвет за национална сигурност, който да обсъди проекта за стратегия за националната сигурност. Той беше подготвен от експертна група към правителството начело с вътрешния министър Цветан Цветанов. Премиерът Бойко Борисов очаква на заседанието на съвета да бъде решено и кой ще е началник на служба "Военна информация" (военното разузнаване). "Няма да правим компромиси за Гагашев, ние носим цялата отговорност", каза в петък премиерът на въпрос на "Дневник" дали е склонен да оттегли кандидатурата на комодор Валентин Гагашев за поста. Борисов подчерта, че самият президент е съгласен, че Гагашев е добър офицер и дори го е награждавал. "Дали сме кандидатура, която е добра", каза министър-председателят. Назначаването на нов шеф на военното разузнаване предизвика остър конфликт между военния министър Аню Ангелов и президента Първанов, след като от 1 септември досегашният началник на военното разузнаване ген. Пламен Студенков официално беше освободен от поста, а държавният глава на два пъти блокира предложенията на Ангелов за негов приемник - първо на Динчо Карамунчев, а след това и на гласуваната от правителството кандидатура на комодор Гагашев. Министърът съобщи, че в служба "Военна информация" предстои мащабна проверка.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати