29 Март 2024 г. Петък

Одобриха Георгиев за шеф на ДАНС, синдици могат да отменят цесиите в КТБ, абитуриенти даряват средства за сираци...

2015-03-19 08:07:30

Кадровите ходове във властта отново са сред водещите теми на всекидневниците.

„Бившият зам.-министър на вътрешните работи в първия кабинет на ГЕРБ - Димитър Георгиев, беше предложен от правителството за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Предстои президентът Росен Плевнелиев да издаде указ за назначаването му, след като публично обяви, че е бил уведомен за кандидатурата от премиера още по време на консултациите с ГЕРБ. Формално Георгиев е бил предложен от вицепремиера Меглена Кунева, чийто съветник е от три месеца. "Г-жа Кунева ми направи добро предложение за председател на ДАНС от името на Реформаторския блок", каза Борисов миналата седмица.
През последната половин година името на Георгиев се спряга при различни назначения по силовите структури. Той беше първият вариант за министър на вътрешните работи в сегашното правителство, тъй като има опит в МВР. Георгиев беше заместник на Цветан Цветанов от 2011 г. до 2013 г. и се ползва с доверието на западните служби, тъй като не е работил за комунистическите тайни служби...
Решението на кабинета беше прието добре в парламента. Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви: "Трябва да се отнесем с подобаваща отговорност от гледна точка на отговорностите, които ще изпълнява Димитър Георгиев. Номиниран е един достоен кандидат"...
Вчерашното назначение отново повдигна дебатите за бъдещата реформа в службите. АБВ например разкритикува пакета закони за спецслужбите, макар че преди седмица по-рано се подписа като вносител. Забележката е, че устройственият проектозакон за националната сигурност дава много правомощия на Съвета по сигурността към премиера..." - в. „Сега".

„Депутатите от различните групи не одобряват кандидатурата на вътрешния министър в кабинета "Близнашки" Йордан Бакалов за директор на служба "Военна информация".
Първи с критиките започна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов още преди седмица. В сряда шефът на Комисия по отбрана ген. Михо Михов (АБВ) също посочи, че военното разузнаване трябва да бъде оглавено от човек под пагон. Министърът на отбраната в кабинета "Орешарски" Ангел Найденов (БСП) също не се изказа ласкаво за идеята Бакалов да оглави службата. "Против" се обяви и съпредседателят на "Патриотичния фронт" Красимир Каракачанов, който посочи, че Бакалов е професионалист, но спецификата на "Военна информация" предполага друг тип номинация.
Крайното решение все пак ще бъде взето от Министерския съвет, които ще предложат директора, и от президента, който ще трябва да утвърди номинацията." - в. „Стандарт".

„Правителството определи Борис Вангелов Борисов за председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Борис Вангелов е магистър по история и география и по право от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Притежава богат и дългогодишен опит при работа с българските общности в чужбина, посочват БГНЕС и News.bg.
Към момента е юрисконсулт на Фондация ВМРО.
Припомняме, другите двама кандидати, които бяха препоръчани от комисията по изслушването на кандидатите, ръководена от вицепремиера Меглена Кунева, бяха Димитър Владимиров, който в момента е и.д. председател, и Спас Ташев, 47 г., бивш директор на българския Културно-информационен център в Скопие и бивш заместник-председател на ДАБЧ. Преди повече от месец бе проведено изслушване при "закрити врата" при 9 кандидати за председател.
Постът начело на Държавната агенция за българите в чужбина остана свободен, след като Ива Йорданова подаде оставка заради съмнения в лобизъм..." - в. „Преса".

„Ива Йорданова: Изборът на Вангелов за председател на Агенцията за българите в чужбина е разочароващ 
За мен лично е разочароващо, че Държавната агенция за българите в чужбина отиде именно при тези, които най-много се облагодетелстват от схемите с удостоверенията за български произход. Така Ива Йорданова, която бе предложена от служебното правителство на Георги Близнашки за председател на ДАБЧ, коментира пред БГНЕС избора на Борис Вангелов за ръководния пост в Агенцията.
Йорданова обяви, че чрез неправителствената организация, която е в процес на регистрация, ще следи много внимателно работата на новия председател и това дали препоръките на Инспектората и Върховната административна прокуратура ще бъдат спазени. Тя припомни, че са установени много нередности и трябва да бъдат предприети много смели и навременни действия за отстраняването им. Йорданова изрази надежда, че новият председател ще направи точно това...
Вангелов от доста години се занимава с въпросите на българите в чужбина и от тази гледна точка, кандидатурата му е професионална. Той е юрист. От друга страна няма как да не прави впечатление, че той е кандидатура на ВМРО. Бил е кандидат за народен представител от Патриотичния фронт. Независимо от кого е предложен, той трябва да обслужва интересите на българите в чужбина, а не на партийните функционери, каза Йорданова в отговор на въпрос дали кандидатурата на Вангелов е професионална или политическа.
Тя се въздържа от коментар на факта, че Вангелов бе одобрен в отсъствието на вицепремиера Меглена Кунева от заседанието на Министерския съвет..." - „24 часа".

Приемането на закона за банковата  несъстоятелност и състоянието на банковия сектор след трусовете в КТБсъщо са сред най-отразяваните теми.

„Народното събрание окончателно прие промените в Закона за банковата несъстоятелност, които създават фигурата на "временен синдик", който ще влезе в Корпоративна търговска банка, предаде БГНЕС.
С огромно мнозинство от гласовете на всички партии парламентът прие промените, под които стоят подписите на всички парламентарно представени партии с изключение на "Атака". Именно хората на Волен Сидеров днес се въздържаха при гласуването, а всички останали гласуваха "за". При приемането на промените в зала бяха едва 92 народни представители, като "за" гласуваха 88 от тях, а 4-ма от "Атака" се въздържаха.
Промените бяха анонсирани в Народното събрание от премиера Бойко Борисов преди седмица, след което на няколко заседания на работна група с участието на управляващи и опозицията бяха оформени и анонсирани като единодушно подкрепени. Вчера председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че очаква временен синдик да влезе в КТБ още до края на следващата седмица.
Временният синдик ще се назначава от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете и ще се отчита пред министъра на финансите. Той ще публикува отчетите си и на страницата на Фонда за гарантиране на влоговете. Временният синдик ще има правомощия да представлява банката с отнетия лиценз и с неговото назначаване се прекратяват правомощията на квесторите. Негово задължение ще е да управлява текущите дела на банката и да опазва, попълва и управлява имуществото й..." - в. „Преса".

„Временни синдици влизат в Корпоративна търговска банка, за да спрат разграбването на активите и да възстановят неправомерно разпореденото имущество на банката. Това реши парламентът с приетите спешни промени в Закона за банковата несъстоятелност.
Синдиците ще могат да преразглеждат решенията за освобождаване на обезпечения по кредити и вдигане на запори, както и да завеждат отменителни искове на сделки по отношение на трети лица, които са се облагодетелствали неправомерно от имуществото на КТБ.
Така на практика държавата вече има правен механизъм, с който да защити активите си и парите на данъкоплатците.
Само за няколко месеца активите на Корпоративна търговска банка са се стопили до 1,835 млрд. лв., показва незавереният финансов отчет на КТБ за последното тримесечие на 2014 г. Само в периода от октомври до декември те са намалели със 733,8 млн. лв. и с над 4 пъти в сравнение с края на май, когато банката все още работеше.
По данни на БНБ към 30.09.2014 г. общата сума на активите на КТБ бе в размер на 6,662 млрд. лева..." - в. „Труд".

„Двама временни синдици влизат в КТБ до дни, като това може да стане най-рано от вторник...
Влизането на синдици в КТБ стана възможно, след като парламентът прие вчера поправки в Закона за банковата несъстоятелност...
Новите текстове предвиждат, преди БНБ да обяви производство по несъстоятелност на банка, съдът да спира всички дела срещу имуществото на банката и да възложи мерки за опазването му. Ако в нея има квестори, назначени от БНБ, преди да има решение за отнемане на лиценза, гаранционният фонд може да поиска назначаване на временен синдик. Съдът е длъжен да го назначи до края на следващия ден след искането. Поправките дават на временните синдици права да представляват банката, да опазват, попълват и управляват имуществото, да го издирват и уточняват. Те могат да поискат прекратяване, разваляне или обявяване за нищожни на сделки, по които банката е страна. Имат право да предявяват отменителни и обезпечителни искове, както и да искат обезпечения по бъдещи искове. Гаранционният фонд може да наеме чужда фирма да разследва, проследява и да препоръчва действия за опазване и връщане на активи, с които затворената банка се е разпоредила в закононарушение...
Ако няма открита процедура по несъстоятелност, временните синдици могат да завеждат съдебни искове срещу трети лица за връщане на получено имущество... 
Списък с поне 24 имена на правоспособни синдици ще оглеждат управляващите, за да изберат двама временни, които да влязат в КТБ..." - в. „24 часа".

„Временните синдици в КТБ може да оспорят всички прихващания на вземания срещу дълг между две различни страни, извършени след поставянето на банката под специален надзор. Ако това стане принцип, под въпрос ще са стотици подобни сделки, осчетоводени от квесторите, назначени от БНБ след 20 юни 2014 г. По данни на квесторите от тогава до края на годината са осчетоводени общо 668 искания за цесии и изявления за прихващания на стойност 848.4 млн. лв.
Вчера депутатите приеха окончателно поредните извънредни изменения в закона за банковата несъстоятелност заради отнемането на лиценза на КТБ. Въпреки демонстрирания политически консенсус от всички парти без "Атака" гласуването мина при слаб интерес, като подкрепата по отделните текстове не надхвърли 100 гласа.
Както "Сега" писа, промените в закона дават възможност за назначаване на временни синдици, които да поемат управлението на банката вместо квесторите до откриване на производство по несъстоятелност и назначаване на редовни синдици. Те ще имат много широки правомощия и ще могат да атакуват пред съда извършените прихващания на вземания срещу дълг след поставянето на банката под специален надзор. Те ще имат право да искат и връщане на имущество на банката, попаднало в ръцете на трети лица, ако това е станало при съмнително ниски насрещни задължения и ако имуществото или парите са били апортирани в капитала му..." - в. „Сега".

В. „Дневник" отделя място на скандала д изтеглените пари от КТБ на шефката на банковия надзор Нели Кордовска:
„Да. Аз искам да уточня все пак, за да не бъдем неточни, че госпожа Кордовска съвсем законно е изтеглила своите средства..."
Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова пред БНТ, помолена да коментира възможността да бъде искана оставката на Нели Кордовска, която изпълнява длъжността ръководител на управление "Банков надзор" в БНБ заради това, че е изтеглила влога си от банката ден преди тя да бъде поставена под специален надзор от БНБ.
Преди това в хода на разговора Стоянова припомни, че продължава да иска оставката на управителя Иван Искров заради моралната му отговорност за краха на четвъртата по големина банка в неговия мандат. 
Това, че Кордовска е изтеглила влога си ден преди банката да бъде поставена под специален надзор е неоспорим факт, други служители също тогава са изтеглили своите депозити, поясни Стоянова."

Рисковете за туристическия сезон също са сред темите на всекидневниците.

„Летният туристически сезон ще е труден заради очаквания спад на руски и украински туристи и трябва да се предприемат мерки за бърза компенсация от други пазари. Около това се обединиха на дискусия днес в Народното събрание членовете на комисията по икономическата политика и представители на правителството. 
Председателят на комисия Петър Кънев прогнозира, цитиран от БТА, с между 30 и 60 на сто отлив на руските туристи и очаква намаление от цяла Източна Европа. Колегата му от БСП Жельо Бойчев допълни, че всички детски програми, за възрастни хора, ветерани, социални програми от руска страна са спрени. Отменени са и всички предвидени почивки в комплекса на правителството на Москва в Камчия.
Ивелина Грозева - председател на съвета на директорите на "Албена" АД, поиска България да търси компенсация от ЕС заради спада и поясни, че щетите ще са и върху други свързани отрасли.
Министърът на туризма Николина Ангелкова цитира междинни данни на звеното за анализи и прогнози на ведомството, според които спадът на руски туристи ще е от около 30-40 на сто, а от Украйна - около 20-30 на сто.
Крайната цел за сезон 2015 г. е да се запази нивото от 2014 г. общо като брой туристи, каза  Ангелкова.
Тя напомни за някои от мерките на ведомството за компенсиране на негативните очаквания, между които участие на всички възможни изложения, сред които в Германия, Литва, Латвия, Полша, Скандинавските страни. Друга мярка е фокусирането на рекламата на България като туристическа дестинация според особеностите на всеки пазар..." - в. „Дневник".

„Хотелиерите искат компенсации от ЕС като фермерите 
България трябва да получи компенсации от ЕС заради очаквания огромен отлив на руски туристи, които до м.г. бяха най-многолюдният контингент в морските курорти. Това поискаха в парламента представителите на туристическия бранш на кръгла маса за летния сезон у нас.
"Прогнозният спад на руските туристи в най-черния вариант е около 70-80%. Ако проблемът бе чисто икономически, щяхме да се преборим сами, защото спадът нямаше да е над 30%. Но причините за срива са политически. Понасяме щети от санкциите срещу Русия", обясниха пред "Труд" Ивелина Грозева и Маргита Тодорова от ръководството на "Албена" АД.
Благой Рагин, шеф на хотелиерската асоциация припомни, че по време на войната в Босна, Гърция е била компенсирана от ЕС за отлива на туристи..." - в. „Труд".

В. „Стандарт" съобщава, че отново абитуриенти ще се присъединят към инициативата „С тениска на  бала", за да подпомогнат образованието на сираци:
„За поредна година започна благотворителната кампания #steniskanabala, в която абитуриенти даряват средствата, които биха похарчили за рокли, костюми и обувки, за образованието на деца сираци. 
Даренията са насочени към български абитуриенти сираци, за да продължат образованието си във висше учебно заведение или център за професионално обучение. Организаторите се грижат даренията от кампанията да им осигурят развитие в избраното поприще.
На специално създаден сайт www.steniskanabala.bg, който през 2015 г. е обновен и обогатен със съдържание и функционалности, всеки настоящ, бивш или бъдещ абитуриент може да дари средства, онлайн или по банков път, за образованието на абитуриентите без родители, а Мото-Пфое му предоставя символа на кампанията - тениска, с която да отиде на бала, изпращането или среща на випуска. Всеки сам избира размера на дарението си, но тениската ще бъде предоставена при дарения над 20 лв. Сайтът работи лесно и предоставя възможност за избор на модел, размер и вид тениска.
Тази година три известни имена - DJ Marten, Knapp и 45 Street - участват благотворително в кампанията, като всеки от дизайнерите предложи свой вариант за мъжка и дамска тениска, с което изборът става разнообразен, но и труден.
Както и досега, благотворителната кауза се подкрепя от много съмишленици. Партньори в инициативата са Мото-Пфое и БЧК, който събира заявките на абитуриентите сираци за кандидатстване по настоящата програма и координира работата с тях. За втора поредна година DHL са официалният логистичен партньор, разнасящ благотворително тениските, а betahaus е домакин на откриващото събитие и помага за оповестяването на информацията. Инициативата се подкрепя и от редица медийни партньори. Зад каузата #steniskanabala отново застават известни имена като Митко Павлов, Христо Мутафчиев и Данчо Караджов.
Вдъхновяващият пример за "С тениска на бала" даде група абитуриенти от Пирот. През 2013 г. те създадоха „Пет минути за теб - цял живот за тях" - благотворителна кампания, събираща средства за деца в нужда. Един цял випуск отиде на бала с тениска, вместо с рокля или костюм, и дари спестените пари на деца в неравностойно положение."

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати