26 Април 2024 г. Петък

Над 60% са одобрили конституционните промени в Турция

2010-09-13 09:59:05
Предварителните данни от провелия се днес референдум в Турция показват, че 60 на сто от гласоподавателите са одобрили пакета от 26 конституционни поправки, съобщи туркския телевизионен канал NTV, цитиран от "Ройтерс".

Ако резултатът се запази до пълното преброяване на гласовете, това ще бъде голяма победа за премиера Реджеп Таийп Ердоган преди парламентарните избори през лятото на 2011 г.

Социологическите проучвания преди референдума сочеха, че 56% от турското население одобрява поправките.

По-рано през деня са били задържани над 200 души заради опити за саботиране на референдума, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на турските медии.

В окръг Батман (Югоизточна Турция) са били задържани 54 души, участвали в акции за сплашване на населението. Те изпращали писма със заплахи, настоявайки за бойкот на референдума.

В окръг Ван (Източна Турция) са задържани 20 души, които също призовавали да не се участва в референдума.

В окръг Шърнак (Югоизточна Турция) група лица, нежелаещи да гласуват, предизвикала сблъсъци с полицията, като хвърлила бутилка със запалителна смес срещу силите на реда. Полицията използвала сълзотворен газ и водни струи.

До подобни инциденти се е стигнало и в съседния окръг Мардин, където силите на реда
са влезли в сблъсък с демонстранти, които ги замервали с камъни.

В окръг Шърнак в резултат на ожесточени спорове в избирателна секция в сградата на едно училище избирателна урна била хвърлена от третия етаж, а председателят на секционната избирателна комисия бил откран в болница заради побой.

Голям брой нарушители са били задържани и в Истанбул. Според министъра на вътрешните работи Бешир Аталай задържаните са се опитвали да принудят хората да бойкотират референдума.

Проведеният днес референдум се отнася за пакет от 26 конституционни поправки. Тяхната цел е да променят основния закон на страната, въведен след военния преврат на ген. Кенан Еврен преди точно 30 години, на 12 септември 1980 г.

Поправките предвиждат реформа на висшата съдебна система и ограничаване на правомощията на армията - нещо, доскоро немислимо за страната, в която военните се смятат за гаранти на светския режим и пазители на наследството на Ататюрк.

Според Ердоган пакетът от реформи ще укрепи демокрацията и ще направи турската конституция по-близка до тези на страните от ЕС.

Опозиционните партии твърдо се противопоставят, като изтъкват, че след реформите правителството ще засили влиянието си над правосъдната система и ще прокарва ислямистките си идеи през Конституционния съд.

Европейската комисия обвини Анкара, че не е позволила широк обществен и политически дебат преди референдума, но в същото време подкрепи проекта за реформиране на съда и свиване ролята на военните.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати