11 Май 2024 г. Събота

Няма опасност от преливане на язовир „Искър", обяви Фандъкова

2015-03-18 09:46:32

Столичният кмет Йорданка Фандъкова настоя да успокои хората, че няма опасност от преливане и надвишаване на допустимото ниво на водата в язовир „Искър" и има достатъчно свободен обем.
„Хората са спокойни и нямат притеснения", убедена е Фандъкова. Припомняме, преди два дни и от МОСВ успокоиха, че язовирът има свободен обем от 96,337 млн. куб. м, а до нивото на преливане остават повече от три метра.

Фандъкова подчерта, че непрекъснато получават информация за нивата на реките и язовирите. Тя внесе успокоение, изтъквайки, че в язовир „Искър" има близо 15% свободен обем в момента.

В този смисъл градоначалникът призова всякакви „специалисти и неспециалисти" да спрат да внасят излишно напрежение у населението. Кметовете, по думите й, обясняват на хората каква е ситуацията и какви действия се предприемат.

Фандъкова инспектирапочистването на речното корито на Искър край село Пасарел от паднали дървета. За целта са мобилизирани багери и техника за извозване на дърветата до село Пасарел.
Предвид усложнените метеорологични условия през последните дни, многото паднал сняг и последващото му топене от по-високите температури, вниманието на хората се насочи към нивата на реките и водните басейни в по-рисковите участъци.

Столичната община е изготвила два проекта за почистване на река Искър с обхват от язовир Панчерево до Чепинско шосе.

Изготвен е и проект за изграждане на дига от река Лозенски дол до края на съществуващата дига. За финансиране общината ще кандидатства с проекти в Междуведомствената комисия за около 4 млн.лв.

Река Искър, за която са изготвени проектите за чистене, не е била чистена основно в последните години. При тази дейност и специално при тази река е малко по-сложно, тъй като за отделните й участъци са отговорност на различни институции. От язовир „Искър" до Панчарево ангажиментът е на областната управа. Столична община помага и в участъците, в които няма пряка отговорност, обясни кметът на столицата, докато инспектира почистването на реката при село Пасарел.

Тя обяви, че работят в координация с всички институции, но според нея е крайно време да бъде изграден контурът на превенцията. Въпреки това Фандъкова изтъкна инепредвидимостта на природата. „Късметът идва при подготвените", призна все пак Фандъкова.

За последните четири година са почистени 190 километра речни корита на територията на столична община, за които са изразходени средства малко над 6 млн. лв. Сумата се поема на половина от общината и от Междуведомствена комисия.

Освен големите реки и язовири общината обръща внимание и на по-малките. Всички участъци на реки, дерета и язовири на територията на Столична община се наблюдават, посочи Фандъкова. Има леко завишаване на нивата на реките в някои участъци, но няма нищо притеснително.

Почистването на речното корито на река Искър не е само в района на Пасарел, а продължава. Екипи от Благоевградска и Кюстендилска област изрязват дърветата и почистват речното корито и клоните на дърветата и до района на Панчарево, видя екип на news.bg.

източник: news.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати