29 Март 2024 г. Петък

Синдици влизат в КТБ до 10 дни; НАТО: Събитията в Украйна застрашават и България

2015-03-18 09:05:50

КТБ.

"Монитор":

Синдици влизат в КТБ до 10 дни

Двама временни синдици ще влязат до 10 дни в КТБ на мястото на назначените от БНБ квестори, за да спасят имуществото на трезора от разграбване. Това стана ясно от изказване на шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.Депутатите в звеното вчера приеха на второ четене поправките в Закона за банковата несъстоятелност, които позволяват рокадата преди още КТБ да е обявена в несъстоятелност. Очаква се днес текстовете да бъдат окончателно гласувани и в пленарната зала. Поправките бяха подкрепени от всички формации в НС, като само представителят на „Атака" в комисията ту гласуваше „за" отделни текстове, ту се въздържаше. „След окончателното приемане на промените Фондът за гарантиране на влоговете ще посочи двама души от списъка с банковите синдици, а съдът следва да ги назначи незабавно. Ако това се случи, до края на следващата седмица може би ще имаме временен синдик", обясни Стоянова. Въпросният списък с хората, които могат да влязат на тази длъжност в КТБ, се поддържа от БНБ и наскоро бил актуализиран с десетина нови имена.

 

НАТО.

"Труд":

НАТО: Събитията в Украйна застрашават и България

Събитията в Източна Украйна са заплаха и за България. Това е оценката на заместник-върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа - генерал Ейдриън Брадшоу, предаде Нова телевизия.

Според британеца, руската агресия може да има конкретни последици и у нас. Русия преначертава границите на суверенни държави, което е заплаха за всяка страна в Европа. Посещението на Брадшоу съвпада с големите учения на НАТО в Черно море.

След като бяха във Варна, бойни кораби от Съединените щати, Канада, Турция, Германия и Италия са недалеч от Крим. Провеждат се симулации на въздушни битки и издирването на подводници.

 

 

Одобрение.

"Дума":

"Галъп": 61% нямат доверие в правителството


61% от хората нямат доверие в правителството, сочи проучване на "Галъп", направено между 27 февруари и 4 март чрез пряко интервю по домовете сред 1011 души. Доверие в правителството декларират 28% от допитаните. "Относително по-спокойния период за властта изглежда приключва. Положителната инерция от предишните месеци е изчерпана. Явно обезболяващият ефект от наличието на ново правителство отминава, а и скандалите около дълга и министерските смени са оказали своето влияние", коментират от "Галъп".
Отрицателните оценки за парламента също растат и недоверието достига до 73%, а доверието е 17%. През март на въпроса накъде върви България 20% отговарят "към по-добро", а 64% - "към по-лошо". 16-те милиарда дълг предизвикват обществено неодобрение. Близо две трети от запитаните отговарят отрицателно на въпрос дали одобряват намеренията за изтегляне на такъв дълг в следващите три години, а само 20% са "за". Много подобно е разпределението на хората, когато се тества твърдението, че с тегленето на дългове правителството се опитва да си осигури спокойствие - 61% се съгласяват, а 18% не.

 

 

 

Проучване.

"Сега":

210 хиляди работещи българи са бедни

2/3 от домакинствата с три и повече деца живеят в нищета Десислава Колева Около 210 хил. са работещите бедни у нас, тоест над 7 на сто от всички заети у нас. Работещите бедни получават доход под границата, под която се смята, че човек е беден - под 60% от средния доход у нас. Освен това тези хора са заети най-често на непостоянна или временна работа. Ако границата се свали по-надолу - под 40% от средния доход, остават 65 хил. българи, които въпреки че работят, живеят в тотална мизерия. Данните са за 2013 г. и бяха представени от Института за пазарна икономика. 

Всеки пети българин - 21 на сто, живее в бедност, тоест взема под 60-те процента от средния доход за страната. Всеки десети пък преживява в тотална нищета. От ИПИ отбелязват с тревога, че в последните години последната група - на живеещите в дълбока бедност - се увеличава от около 8.5% през периода 2008-2009 г. на около 10 на сто през 2013 г.

 

Присъда.

"24 Часа":

4 години затвор за убиеца на студента Марио

Четири години получи Илко Радев за убийството на своя съквартирант Марио Данчев през февруари 2012. Това реши преди минути СГС. Илко трябва да плати и по 200 хил. лв. кръвнина на родителите на убитото им дете, съобщава News 7.

Илко Радев беше обвинен за убийството на 19-годишния Марио Данчев в Студентски град при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Марио беше наръган от своя съквартирант в блок 23 на 29 февруари 2012 г. при пиянски скандал.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати