19 Април 2024 г. Петък

Пускат седем станции на метрото - до летището и Бизнес парка

2015-03-17 08:17:52
Съвсем скоро софийското метро ще бъде удължено с два нови маршрута, след като до май месец ще бъдат пуснати седемте нови станции до летището и до Бизнес парка.

Маршрут 1 ще бъде по трасето от станцията при Бизнес парка през центъра и с крайна точка станция “Сливница”. А маршрут 2 ще е от станцията на летището, през “Младост”, центъра, “Люлин”, “Надежда” и оттам отново центъра до станция “Джеймс Баучер” в кв. “Лозенец”, съобщава "24 часа“.

Влакчетата ще се движат през едно по двата маршрута, а крайните им точки ще бъдат отбелязани с табели на мотрисите.

Предвижда се в пиковите часове влаковете по двата маршрута да се движат през 6 минути. За сравнение сега по втората линия те се движат на седем минути и половина. В участъка от “Младост 1” до “Сливница” пък, по който натоварването е най-голямо, минималният интервал на движение ще бъде свален на 3 минути, вместо сегашните 3 минути и половина, обясни пред изданието шефът на “Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев.

Той поясни, че с новите маршрути, ако пътниците искат да стигнат от Бизнес парка до летището, те ще трябва да слязат на станция “Младост 1” и от там да се качат на влакчето с крайна точка аерогарата.

Само след броени дни – в началото на април, ще бъдат пуснати първите 4 нови станции от “Цариградско шосе” до летището. След като това стане факт, пътуването от ЦУМ до аерогарата ще отнема точно 18 минути. Очаква се с разширението на първата линия още 45 000 софиянци да могат да ползват метро.

Когато в началото на май метрото бъде пуснато и до Бизнес парка, се очаква нови 90 000 души да ползват подземната железница.

Според прогнозите новите станции ще намалят замърсяването на въздуха с 11 000 т вредни вещества годишно, а шумът в района - с 15%. Очаква се ефектът върху трафика да е 18% по-малко задръствания и 8% спад на катастрофите.

И това обаче не са всички плюсове от метрото. От април пътуващите с влака София - Пловдив също ще могат да се возят на метрото, след като с четирите нови станции до летището е построена и малка жп гара над станция “Искърско шосе”. За удобство на пътуващите с влак на перона на гарата е направен вход към станцията. 

Участъкът до летището е 4,95 км, две от станциите са надземни, а другите 2 - подземни.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати