Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Януари 22
Начало arrow Политика arrow В Сърница купуват гласове, притискат избиратели, гласували са 48,5 на сто

В Сърница купуват гласове, притискат избиратели, гласували са 48,5 на сто

  Print E-mail
2015-03-15 15:34:42
източник: news.bg

Днес в община Сърница се провеждат частични местни избори с участието на  кандидати от четири политически формации.

Това са първите самостоятелни местни избори за Сърница. На 1 януари тази година градът и още две села се обособиха от Велинград и станаха самостоятелна община, като провеждането на предсрочните избори се налага именно заради това.

Четирима са кандидатите за кметския пост - Мустафа Фериканов от ГЕРБ, Небит Бозов - ДПС, Кемал Тинев - Реформаторски блок и Кемал Байрактар - от Нова алтернатива. Други 40 души са се кандидатирали за общински съветници.

В обедните часове се наблюдаваше масово струпване на избиратели пред избирателните секции. Към 14 часаизбирателната активност общо за 5-те избирателни секции е48,5% или 2017 избиратели са упражнили правото си на глас.

Получен е първият сигнал за упражняване на психологически натиск върху избиратели, има сигнали и за купуване на гласове и раздаване на религиозни атрибути, съобщава БНР.

Кандидат за общински съветник паркирал автомобила си пред секция номер 1 и започнал демонстративно да наблюдава избирателите.

4256 са избирателите, които имат право да гласуват в петте избирателни секции, от които три в град Сърница и по една в село Побит камък и село Медени поляни.

В хода на изборния ден от предизборния щаб на ГЕРБ са подали жалба, че представители на ДПС - Реджеп Мусов Скендеров и Фаик Мустафа Хафуз, кандидати за общински съветници, извършвали политическа агитация в полза на представената от тях политическа партия. Нарушението било констатирано пред избирателна секция № 005, находяща се в с. Медени поляни.

Интересното е обаче, че в ЦИК няма постъпили жалби и сигнали за нарушения в изборния ден. Според тях всичко протичало нормално.

Иначе въпреки бедствената обстановка беше създаденаорганизация за нормалното провеждане на изборите, увери временно изпълняващият длъжността кмет Хасан Фере. Допълнително са подсигурени агрегати за всички секции.

10 полицаи ще бъдат на разположение пред секциите. До момента в общинската избирателна комисия е постъпил само един сигнал за незаконно поставяне на плакати. Към момента няма сигнали за купуване на гласове.

Днешният избор беше предшестван от скандали.

В началото на февруари една от партиите, борещи се за кметското място - Нова алтернатива, обвини човек на РБ, че се е обаждал и заплашвал кандидат за общински съветник от Нова алтернатива.

След проверка на номера, от който е било  получено обаждането, се е оказало, че това е телефонният номер на депутатката от РБ Бойка Маринска.
Тя е бивш шеф на Районния инспекторат по образованието в Пазарджик, била е и  общински съветник. Маринска е сред  съучредителите на партията на Меглена Кунева „България на гражданите".

От друга страна точно петъчният ден преди изборите бе избран от земеделския министър Танева за откриване на Общинска служба по земеделие в Сърница.

Служителите от службата ще са в пряка помощ на земеделските стопани на новата 265-а община у нас, каза Танева пред присъстващите. Създаването й е от голяма полза за земеделците, които ще могат тук на място да се консултират с експертите по програмите и схемите за подпомагане в земеделския сектор, заяви още министърът.

Включването на Сърница в списъка на българските общини също беше съпроводено със скандал.

В петък председателката на парламента Цецка Цачева спря декларация на ДПС, свързана индиректно със Сърница, тъй като от регионалното министерство са пропуснали да я  отбележат като 265-ата община и не са отчели, че след 1 януари тази година броят на общините е 265, а не 264.

По-късно от министерството спешно изпратиха съобщение до медиите, с което признаха  грешката си, като посочиха, че тя е била изцяло техническа.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?