25 Април 2024 г. Четвъртък

Какви са причините и последствията от нежната подкрепа на ДПС за ГЕРБ

2015-03-14 10:29:39

Когато двама политици постоянно и упорито се опитват да отхвърлят връзките помежду си, всеки неизкушен политически наблюдател започва да търси ченгето в себе си. И му се иска да изолира Бойко Борисов и Лютви Местан в две отделни стаи за кръстосан разпит. А дългът? А пенсионните фондове? А Писанчев? А енергетиката, земеделието... И така, докато един от двамата не мигне.

Още преди формирането на настоящата управляваща коалиция се очакваше, че ДПС отново, както почти през целия първи мандат на Бойко Борисов, ще играе ролята на резервна гума от последна инстанция. Всеки път когато коалиционните отношения между ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт попречат на най-голямата партия да наложи своята воля, отнякъде ще се появи deus ex Сарай, който ще накланя баланса на силите в правилната посока. Въпреки упорито отричаните взаимоотношения - "Какъв "Кой", какви пет лева" по думите на Бойко Борисов или "подобно задкулисие има само в главите на анализатори и политически опоненти" по думите на Лютви Местан, разменените услуги са явни. Въпросът е колко дълбоки са чувствата, тъй като връзката винаги може да бъде използвана за блокиранe на ключови промени в областта на правосъдието и вътрешните работи, разследването на случилото се с КТБ, начина на раздаване на обществените поръчки...

Това вече предизвиква напрежение и в управляващата коалиция. В интервю за "Дневник" Радан Кънев, лидер на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ), каза, че в последните 100 дни вече всеки е видял "как ДПС е в опозиция, но непрекъснато се опитва да упражнява ключово влияние".

Очевидно ли е очевидното 

Последният пример за финтове между ГЕРБ и ДПС по политическия терен дойде при гласуването на мандата, който Народното събрание даде на правителството за подписване на рамковото споразумение за поемане на дълг от 16 млрд. лв. през следващите три години. Въпреки първоначалната си съпротива в последния момент ДПС подкрепи анблок предложението на правителството. Само няколко дни по-късно премиерът Бойко Борисов жертва вътрешния си министър, след като Веселин Вучков поиска смяната на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и директора на ДАНС Владимир Писанчев - и двамата назначени и близки до ДПС. Политологът Огнян Минчев побърза да обяви, че ДПС е спазарило подкрепата си за "съхраняване на водещите фигури на корпоративно-търговската мафия начело на службите за сигурност в България".

В българската политика простите обяснения винаги са за предпочитане, тъй като нейният интелектуален фундамент не предполага по-сложни схеми. Отношенията между ДПС и ГЕРБ обаче са по-оплетени. Очевидно е, че движението опитва да използва всяка възможност да подкрепи едни от най-спорните предложения на ГЕРБ (например за полунационализацията на пенсионните фондове), за които може да се предполага, че ще има съпротива. Това печели точки, които могат да се търгуват. Отделен въпрос е, че темите, по които ДПС застава зад ГЕРБ, идват основно от финансовия министър Владислав Горанов. Дори и подозренията към Горанов, че има и други лоялности, да са пресилени, винаги изглежда, че третата най-голяма партия е добре консултирана за предстоящите промени - нещо, което не изглежда да е така с коалиционните партньори.

В случая с дълга обаче стратегията на ДПС не проработи, тъй като в последния момент ГЕРБ успя да привлече достатъчно гласове, за да не разчита на жестове от страна на Лютви Местан. Както казва близък на управляващите анализатор - "просто някой успя да им обясни на коалиционните партньори, че който гласува за дълга, той ще вземе пари от него, примерно енергийните олигарси, след като НЕК си погаси задълженията към тях с пари от заемите".

Често ГЕРБ се възползва и от тихата подкрепа на ДПС. Например промените в Закона за енергетиката, които засягат интересите на Христо Ковачки и множество инвеститори във възобновяемата енергия, се случиха едва ли нe с активна помощ на движението. Тайната беше в това, че те не засегнаха интереса на депутати от ДПС в няколко конкретни проекта за малки ТЕЦ на биомаса.

В същото време наложената от Бойко Борисов политика срещу чистките създава напрежение в местните структури както на ГЕРБ, така и на ДПС, които подозират сделка по върховете, но за тяхна сметка. В регионалните структури сочат с пръст назначенията от времето на кабинета "Орешарски" и недоумяват защо те не сa пометени от голяма герберска метла. В същото време много от отстранените кадри на ДПС пък се чудят защо Местан не е преминал в крайна опозиция. За логиката на местния активист няма как цялата тази работа да не е нагласена по върховете.

Усещането за близост особено дразни Бойко Борисов. При последната му среща с посланиците на страните от ЕС в края на миналата седмица лайтмотивът, към който той постоянно се е връщал, е как не било вярно, че бил зависим от ДПС, казва дипломат от една от мисиите.

По кадрите ще ги познаете

Силни подозрения дава и запазването на влиянието на хора, които по време на кабинета на Пламен Орешарски поеха управлението на ключови сектори не без протекцията на тогавашния тандем Делян Пеевски - Цветан Василев и ДПС. Според депутатите от Реформаторския блок представителите на ДПС все още са твърде добре представени в администрацията. "Проблемът не е в това, че назначените хора имат или нямат качества, а проблемът е, че те са част от една машина, която има за цел да пази обръчите от фирми и разпределението на порциите за тези фирми от държавните поръчки", казва депутатът от РБ Атанас Атанасов. Това е големият проблем за ДПС." Бившият шеф на контраразузнаването дори смята, че целият сектор за сигурност е кадруван от ДПС. 

Например във фонд "Земеделие" запази поста си Атидже Алиева-Вели, която беше повишена до зам.-директор по време на кабинета "Орешарски" от служител във ведомството. Още по-интересен е казусът с преназначаването на Атанас Добрев в институцията, който също е зам.-директор в момента. Добрев, който е дългогодишен член на БСП, в предишния кабинет беше парламентарен секретар на свързвания с ДПС тогавашен земеделски министър Димитър Греков. Mесец преди правителството да подаде оставка ДПС направи мнозинство в управителния съвет на фонд "Земеделие" чрез смяна на членове и по този начин гласува уволнението на предходния директор Мирослав Николов, номиниран от левицата, и именно Добрев бе избран за титуляр. Той беше освободен от поста само месец и половина по-късно с идването на служебния кабинет, а след изборите изненадващо се върна в институцията като заместник-директор по рибарската програма.

Още по-симптоматичен е примерът на Георги Христозов, който по време на управлението на БСП и ДПС оглави Българския енергиен холдинг и де факто играеше ролята на енергиен министър. През него минаваха много от интересите на Цветан Василев и назначенията на Делян Пеевски в сектора. Христозов беше постоянно на прицела на енергийните експерти в ГЕРБ. Сега обаче той се оказва на граждански договор като съветник на шефа на "Мини Марица-изток" - бившият депутат от ГЕРБ Андон Андонов. От структурите на управляващата партия в Стара Загора казват, че той се ползва с протекциите на кмета на града Живко Тодоров. Именно Христозов се занимавал с детайлите по назначенията на активисти на ГЕРБ в местните енергийни фирми и помагал на формацията на Борисов по време на избори.

Според депутата Корман Исмаилов, бивш лидер на младежкото ДПС, а в момента лидер на Народна партия "Свобода и достойнство", тези примери не означават непременно, че ДПС запазва сериозно влияние. "Много от хората, които през периода, когато ДПС е било във властта и са търсили протекции от него, в момента се преориентират." Просто част от бизнес кръговете, които гравитираха около ДПС, сега пренасочват интереса си. Това се случи и през 2009 г., когато ГЕРБ спечели изборите с немалка доза анти-ДПС риторика, а след това се оказа, че Делян Пеевски вероятно по-често е бил в кабинета на Цветан Цветанов, отколкото в сараите на Ахмед Доган.

Отделен случай са назначенията в Министерството на икономиката. Един от най-показателните случаи е държавното предприятие "Ел Би булгарикум", което държи лицензите за прословутите бактерийни култури за българското кисело мляко. В края на миналата година в дружеството беше назначен Еркант Раиф, чийто баща е в ръководството на общинската структура на ДПС, а самият той не изглежда да има някакъв опит в хранително-вкусовата индустрия. По-важното обаче е, че според различни източници свързваното с Делян Пеевски дружество "Лакрима" има интерес към държавното предприятие.

В икономическото министерство се случват и преобразувания в Оперативна програма "Конкурентоспособност", при които се връщат кадри, за които се знае, че са участвали в нагласени комисии по различни проекти (не само по време на правителството на Пламен Орешарски). Заради това е възникнал и конфликт между министър Божидар Лукарски и ресорния му вицепремиер Томислав Дончев.

Всички тези действия на Лукарски обаче били самостоятелни, но в крайна сметка добавят цвят в пъзела на взаимоотношенията между ДПС и управляващата коалиция.

Най-добри frenemies

Добрите позиции на ДПС в съдебната система правят конфронтацията с партията доста нежелана. Със сигурност всеки активист на ГЕРБ си спомня, че главният прокурор Сотир Цацаров действа моментално, когато поиска задържането в ареста на трима обвиняеми за опита за убийство на Пеевски (което по-късно се оказа фарсова постановка) или пък когато нареди проверка на активисти на "Протестна мрежа" по сигнал на издателя на ПИК Недялко Недялков и случаят попадна точно при прокурор  Боряна Бецова, която през декември отказа да образува досъдебно производство по сигнала на "Протестна мрежа" срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков. Всеки един от министрите от първия кабинет на Бойко Борисов има поне по една висяща проверка от прокуратурата, така че и те имат за какво да внимават.

ГЕРБ очевидно трябва да стъпва внимателно, защото храбростта (даже да е искрена) в борбата за реформиране на българската правоохранителна система обикновено не се възнаграждава. В същото време Борисов има интерес да държи близо до себе си всички противници, особено тези, които могат да имат по някоя флашка в джоба. Когато шефът на тайните служби е подозиран в сериозна афера - като операцията "Червеи" за проникване в информационните масиви на МВР, оставането му на поста го прави доста по-лоялен. И щеше да гарантира, че колегите на Писанчев от библиотекарския университет поне за известно време ще се занимават само с Цветан Василев, а не с премиера и неговото богато минало. Принудената оставка на шефа на ДАНС всъщност дойде доста изненадващо. 

В тази ситуация е очевидно, че за Бойко Борисов е хубаво да бъде добър frenemy с ДПС - за движението винаги е добре да вижда, че не всички мостове са изгорени. Изглежда съмнително дали това е част от по-глобална договорка. И Атанасов, и Исмаилов например отхвърлят тази възможност. Но ситуацията изглежда изгодна. Както обяснява Борисов на посланиците на страните от ЕС миналата седмица, имало едва четири критични гласувания, които минали само благодарение на ДПС. Това не означавало зависимост, а че не може да се разчита на коалиционните партньори. Последното обяснение обаче изглежда твърде удобно и отваря вратите и за други бъдещи комбинации.

По темата работиха Велина Господинова и Деница Вътева 

източник: capital.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати