25 Април 2024 г. Четвъртък

15 къщи за 3 дни разбити и ограбени в Лютиброд

2015-03-13 14:56:16

Жителите на село Лютиброд в последните дни пропищяха от набези на крадци. За три дни са разбити 14-15 къщи в една от по-крайните махали на населеното място. За това алармираха пред News.bg разтревожени потърпевши.

Лютиброд е село в Северозападна България. То се намира в община Мездра, област Враца. До скоро кражбите са били чужди за местните жители и виладжиите. От една седмица обаче това не е така.

Крадците атакуват къщите, като не ги спират нито решетки, нито алармени системи. Потърпевшо семейство разказва, че заварило прозорците на първия етаж разбити, но тъй като са обезопасени с решетки грабителите не са успели да влязат. Това обаче не ги спряло и разбили бравата. Атакуват се и мазета, и тавански помещения.

Обект на кражбите са основно метални предмети и инструменти, които могат да се продадат. В единия случай всички къщи на една улица били претършувани и предметите, които представлявали интерес на крадците подредени за изнасяне. Не е ясно какво точно им е попречило да довършат деянието си, но хората предполагат, че или са се изплашили от нещо, или автомобилът, който са чакали да дойде и да превози багажа, е затънал в преспите.

Помпената станция в този край на селото също е била разбита.

Хората се страхуват не само за имотите си, но и за собствената си сигурност. Затова и предпочитат да запазят анонимността си. Те се притесняват, че ако бандитите ги заварят вкъщи, могат да ги пребият или дори убият. Предполагат, че става въпрос за цяла група, които не са местни. Не изключват възможността обаче да са подпомагани от местни хора, тъй като повечето от атакуваните къщи през седмицата не са обитавани. Това ги навежда на мисълта, че се знае къде живеят постоянно хора и къде само от време на време.

Хората обмислят какви действия да предприемат, за да гарантират сигурността си и да запазят имуществото си. Те коментират, че би било добре да има доброволни отряди или селска полиция. Надяват се и на постоянно полицейско присъствие. В момента полицейски екипи обикалят по цял ден и не могат да установят извършителите. През нощта няма полиция и именно тогава се случват набезите.

От полицията казват, че правят каквото могат, но хората са недоволни, че резултат няма. Надяват се нещо да бъде направено и спокойствието в селото им да се върне.

От Областната дирекция на МВР-Враца съобщиха, че при тях сапостъпили сигнали само за 3-4 обрани къщи, които се намират на една и съща улица в края на селото. Когато отишли на място униформените установили, че има и други разбити, за които сигнали не са подадени. От полицията уточниха, че става въпрос за къщи, които не са обитавани - някои от по-скоро, други от по-дълго време. Те призоваха собствениците да отидат в Районното управление в Мездра и да кажат кога е разбита къщата им и от кога не са я обитавали. Имало случаи, когато обитателите не били наглеждали имота си в продължение на 12 години.

Предвид зачестилите сигнали за планинското село, органите на реда предприемат ежедневни специализирани полицейски операции. Те ги провеждат предимно в тъмните часове на денонощието, когато се смята, че крадците са най-активни.

От ОДМВР-Враца подчертаха, че една изоставена къща винаги е обект на кражби. От полицейската дирекция са категорични, че правят всичко възможно, за да намалят набезите, но изтъкнаха, че е невъзможно пред всяка къща да сложат полицай.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати