26 Април 2024 г. Петък

Кремлинология като в СССР. Болен ли е Путин?

2015-03-13 11:37:09
Руският президент Владимир Путин се очакваше да участва в Евроазийската среща на върха в Астана днес с президентите на Беларус и Казахстан. Той трябваше да присъства и на подписването на договор с лидера на Южна Осетия в Москва вчера. И двете събития бяха неочаквано отменени. Първото съобщение дойде от Казахстан и в него се казваше, че Путин е болен.

Руснаците бързо потвърдиха отлагането, но отрекоха, че президентът им е болен. Президентският говорител Дмитрий Песков всъщност отбеляза, че в случая не се касае за болест. Отлагането на второто събитие бе съобщено от руската информационна агенция "Взгляд", която предположи, че програмата на Путин е "претоварена". Това остави открит въпроса защо срещите бяха отменени.

Президентите обикновено не отменят срещи на върха и подписвания на договори, пише Стратфор глобал интелиджънс в редакционен материал. Той обаче го направи. След това направи впечатление, че програмата му за последната седмица е изненадващо лека със срещи, обявявани едва след като са се състояли. В разгара на слуховете днес Кремъл публикува снимка на Путин от среща с губернатора на (руската република) Карелия.

Това, което знаем, са три неща. Първо, отлаганията бяха странни. Второ, твърденията, че той не е болен, също бяха странни. Трето, Кремъл не направи нищо, за да разсее опасенията за състоянието на Путин. Руснаците сякаш трябваше да разберат, че никой не се опитва да разсее опасенията им. Отричането, че той е болен, без да се дава алтернативно обяснение за отменените срещи, също изглеждаше странно.

Когато нямаш представа какво става, както е в нашия случай, започваш да обръщаш внимание на всяко нещо, което изглежда странно. Най-доброто, което можехме да направим, бе да обърнем внимание на съобщение отпреди два дни, че руският военен министър и шефовете на Федералната служба за сигурност и на Федералната служба за охрана бяха заедно в Крим. Присъствието им там не изглеждаше да е свързано с някакво конкретно събитие или военно учение. Не е нещо безпрецедентно тримата да отсъстват едновременно от Москва, но присъствието им в особено чувствителен район като Крим не можеше да не породи спекулации.

Друго странно нещо е, че Константин Ремчуков, главен редактор на "Независимая газета", която е собственост на "Газпром", писа в Twitter, че бил повикан навън по време на балетен спектакъл в Болшой театър и му било съобщено, че шефът на "Роснефт" и висш член на руското политическо ръководство Игор Сечин ще бъде уволнен. "Роснефт" отрече слуха.

Тези странности нямат никаква ясна връзка с отменените срещи на Путин, освен че са необичайни събития, които нямат достатъчно обяснение и се случват в деликатно време. Това поражда нови въпроси какво точно става в Москва. Една фраза от съобщението на Песков, която особено ни впечатли, бе, че решението за отмяната на срещите е било взето от "ръководството".

Забелязахме, че в стила на старата кремлинология той не каза, че Путин е отменил срещите, а че това е направило "ръководството". При обичайни обстоятелства бихме подминали тази фраза, но при липсата на друга информация се чудим дали под ръководство следва да се разбират Путин и президентите на Беларус и Казахстан или че някакво различно ръководство взема решенията за програмата на Путин вместо самия Путин.

Когато Сталин почина, съветското ръководство отиде на балет. Там обаче липсваше шефът на НКВД - тайната полиция – Лаврентий Берия. Изглеждаше доста странно, че той не е там. Едно възможно обяснение бе, че Берия не обича балет и то изглеждаше логично. Но беше и невярно. Оказа се, че Берия е екзекутиран и целта на колективното посещение на балет е била да се демонстрира неговото изключване от ръководството, като се анонсира, че причина за отсъствието му е неговата смърт.

В Съветския съюз наблюдателите внимателно следяха такива знаци, за да съдят какво се случва. Кремъл знаеше, че наблюдателите правят това и използваше такива знаци, за да сигнализира за събития, които (съветското ръководство) още не е готово да оповести. Когато Кремъл не желаеше да официализира някои неща, но искаше съветските граждани или Западът да добият някаква представа какво се случва, отсъствието от дадено събитие, това къде застава някакво официално лице по време на парад или конкретното формулиране на определени изявления - всичко това придобиваше огромно значение.

Твърдението, че Путин не е болен, може да е предназначено, наред с други знаци, да подскаже, че той всъщност е болен. Или пък може да показва, че Путин наистина не е болен и отменя срещи по политически причини. Между присъствието на висшите лидери на военните и на разузнаването в Крим и неявяването на Путин на важни и насрочени събития може да няма връзка, но може да има и дълбока връзка.

Принудени сме да се върнем към много стари методи, за да се опитаме да си обясним какво става. Самият този факт придобива важно значение. Но същото се отнася и за факта, че въпросните срещи бяха отменени. Читателите може да си спомнят, че ние сме повдигали въпроса дали Путин може да оцелее след провалите си в Украйна и икономическата бъркотия, пред която е изправен. Ние далече не сме единствените, които повдигат този въпрос.

Кремъл, разбира се, не може да си затвори очите за тези спекулации и ние бихме очаквали той да полага активни усилия да ни уверява, че всичко върви нормално, за да подчертае, че Путин твърдо държи нещата под контрол. Но този подход в случая не сработи, Кремъл знае това и изглежда съгласен да го остави да не сработи без обяснение.

Ние сме озадачени, защото онова, което Путин не би желал, е някой да се усъмни във властта му. Ако допуснем, че той не е болен, то тогава трябва да има друго обяснение за отсъствието му. Не трябва да прибързваме със заключенията, защото те вероятно са погрешни. Но трябва да се признае, че имаме основания да се чудим защо Путин допуска ние и мнозина други да бъдем озадачени.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати