Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Юли 16
Начало arrow Политика arrow Цачева спря декларация на ДПС, заплашиха да й искат оставката

Цачева спря декларация на ДПС, заплашиха да й искат оставката

  Print E-mail
2015-03-13 11:32:26
източник: news.bg

Скандал в пленарна зала прекъсна току-що започналия редовен парламентарен петъчен контрол. Главни герои в поредната разправия бяха ДПС депутатката и бивш министър на спорта Мариана Георгиева и председателят на парламента Цецка Цачева.

В първите минути на парламентарния разпит на министри Георгиева поиска думата за изявление от името на ДПС и заговори за община Сърница. Интересна подробност е, че тази неделя именно в община Сърница има местни избори, като за кметското място се борят кандидати на ДПС, ГЕРБ и Реформаторския блок.

Бившата министърка се възмути, че е задавала въпрос на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по отношение на път в община Сърница, но регионалният министър го е отложила за следващия петък.

Темата на декларацията на ДПС обаче не се хареса на парламентарната шефка, която напомни, че по правилник няма как изявление от името на група да се прави по тема в дневния ред на народните представители. Макар че няколко пъти Цачева помоли Георгиева да спре изказването си и дори я заплаши, че ще й отнеме думата, ДПС депутатката не се отказа.

И с изключен микрофон тя продължи да говори достатъчно силно, че да се чува и в кулоарите на парламента, а видимо ядосана Цецка Цачева прекъсна заседанието за десет минути с мотива, че не се спазва разпореждане на ръководството на парламента.
Като истински защитници останалите в пленарна зала депутати - мъже от ДПС, също поискаха думата, но тя така и не им бе дадена. За кратко спорът продължи в пленарна зала, но при прекъснато заседание, като разгорещените реплики между Цачева и Георгиева останаха само зад стените на пленарна зала.

В кулоарите на парламента веднага след скандала ДПС не изключиха възможността да поискат оставката на Цачева от поста парламентарен шеф. Четин Казак изтъкна, че след почивката ще се опитат да поискат да им бъде възстановено правото на изявление от името на парламентарна група. Ако Цачева не се поправи, от партията на Лютви Местан ще обмислят всички възможни мерки - от тях не се изключва и искането на оставка.

Остро протестирам срещу това нарушение, обяви после и от парламентарната трибуна Казак. Според депутата изявленията на парламентарни групи нямат изисквания за теми, стига да не са обвързани с теми от дневния ред на Народното събрание. Ще отнесем този въпрос до Етичната комисия на НС, заплаши Казак.

Цачева бе защитена от депутата от Патриотичния фронт Искрен Веселинов. Призовавам ви с оглед наближаване на изборите, когато има излъчване на живо и депутатите тръгват да водят предизборна кампания, да призовавате да се спре прякото излъчване.
Ясно е ДПС какво цели, иска на наелектризира етническия мир в страната, заподозря народният представител. Веднага след думите му пък колегите му от ДПС разсърдени напуснаха пленарната зала.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Колко пари са изхарчени за интеграция на ромите и какъв е ефектът? Това попита депутатът от БСП Георги Гьоков по време на обсъждане на административния мониторингов доклад за 2017 година ...
  Новини Мнозинството отхвърли ветото на държавния глава върху Закона за противодействие на корупцията.Очаквано преди гласуването в залата се разразиха спорове. Според червения депутат Крум Зарков ...
  Новини "Заповядайте, съдете ме, осъдете ме, вкарайте ме в затвора", призова лидерът на опозицията Корнелия Нинова в ефира на Нова. Тя обаче иска през това време народът да знае какво става в ...
  Новини БСП излиза от пленарна зала.Днес ще поискаме среща с всички европейски посланици, обяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.ГЕРБ минират националното съгласие, обяви Корнелия Нинова. ...
  Новини Мониторинговият доклад на ЕК предизвика разнопосочни коментари в парламента. От ГЕРБ се похвалиха, че са доволни от заключенията на Европейската комисия и че докладът е обективен, позитивен и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?