29 Март 2024 г. Петък

Цачева спря декларация на ДПС, заплашиха да й искат оставката

2015-03-13 11:32:26
Скандал в пленарна зала прекъсна току-що започналия редовен парламентарен петъчен контрол. Главни герои в поредната разправия бяха ДПС депутатката и бивш министър на спорта Мариана Георгиева и председателят на парламента Цецка Цачева.

В първите минути на парламентарния разпит на министри Георгиева поиска думата за изявление от името на ДПС и заговори за община Сърница. Интересна подробност е, че тази неделя именно в община Сърница има местни избори, като за кметското място се борят кандидати на ДПС, ГЕРБ и Реформаторския блок.

Бившата министърка се възмути, че е задавала въпрос на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по отношение на път в община Сърница, но регионалният министър го е отложила за следващия петък.

Темата на декларацията на ДПС обаче не се хареса на парламентарната шефка, която напомни, че по правилник няма как изявление от името на група да се прави по тема в дневния ред на народните представители. Макар че няколко пъти Цачева помоли Георгиева да спре изказването си и дори я заплаши, че ще й отнеме думата, ДПС депутатката не се отказа.

И с изключен микрофон тя продължи да говори достатъчно силно, че да се чува и в кулоарите на парламента, а видимо ядосана Цецка Цачева прекъсна заседанието за десет минути с мотива, че не се спазва разпореждане на ръководството на парламента.
Като истински защитници останалите в пленарна зала депутати - мъже от ДПС, също поискаха думата, но тя така и не им бе дадена. За кратко спорът продължи в пленарна зала, но при прекъснато заседание, като разгорещените реплики между Цачева и Георгиева останаха само зад стените на пленарна зала.

В кулоарите на парламента веднага след скандала ДПС не изключиха възможността да поискат оставката на Цачева от поста парламентарен шеф. Четин Казак изтъкна, че след почивката ще се опитат да поискат да им бъде възстановено правото на изявление от името на парламентарна група. Ако Цачева не се поправи, от партията на Лютви Местан ще обмислят всички възможни мерки - от тях не се изключва и искането на оставка.

Остро протестирам срещу това нарушение, обяви после и от парламентарната трибуна Казак. Според депутата изявленията на парламентарни групи нямат изисквания за теми, стига да не са обвързани с теми от дневния ред на Народното събрание. Ще отнесем този въпрос до Етичната комисия на НС, заплаши Казак.

Цачева бе защитена от депутата от Патриотичния фронт Искрен Веселинов. Призовавам ви с оглед наближаване на изборите, когато има излъчване на живо и депутатите тръгват да водят предизборна кампания, да призовавате да се спре прякото излъчване.
Ясно е ДПС какво цели, иска на наелектризира етническия мир в страната, заподозря народният представител. Веднага след думите му пък колегите му от ДПС разсърдени напуснаха пленарната зала.
източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати