Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Май 25
Начало arrow Политика arrow Половината от останалите добри активи на КТБ вече ги няма, обяви Менда Стоянова

Половината от останалите добри активи на КТБ вече ги няма, обяви Менда Стоянова

  Print E-mail
2015-03-13 11:01:36
източник: news.bg

Нямам доверие на банковия надзор на БНБ, защото той се провали в казуса КТБ. Това каза в ефира на БТВпредседателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и обясни, че  намаляването активите на Корпоративна търговска банка намалява и шансовете на кредиторите, а и на Фонда за гарантиране на влоговете.

В доклада на четирите компании беше посочено, че от всичките активи на банката, добрите са около 1.8 - 2 млрд. лв. Сега половината от тях вече ги няма.

Според Менда Стоянова "в момента сме в едно безвремие. Квесторите са там и управляват нещо, което не е банка. В това безвремие никой не контролира какво и какви сделки извършват квесторите. БНБ няма защо повече да управлява КТБ, защото КТБ не е банка."

Лицензът на КТБ е отнет в края на миналата година, а съдът трябваше да се произнесе, че банката е в несъстоятелност. Но той не го направи, коментира още Стоянова, която бе и категорична, че специализираният надзор не си е изпълнил основната цел - да опази активите на банката.

"За мен определено БНБ не си свърши работата. Не мога да преценя дали квесторите си вършат добре работата", заяви Стоянова и припомни, че ако това не стане, може да се носи и наказателна отговорност, тъй като в края на миналата година беше прието законодателство, с което беше забранено да се правят прихващанията в резултат на цесиите. Припомняме, вчера съдът отхвърли назначаването на синдик. Предишния ден министър-председателят Бойко Борисов отправи критика към ВАС, свързана със сроковете и по-конкретно за това, че бавят дело от широк обществен интерес.

Днес парламентът официално създаде временна комисия, която да нищи казуса с фалиралата банка КТБ. Комисията ще се ръководи от Десислава Атанасова и ще включва 20 депутати.

"Независимо от това активите са намалели, което означава, че е намерен начин законът да е заобиколен", допълни депутатът.

"Аз продължавам да искам оставката на Иван Искров.Това е негова морална отговорност. В неговия мандат се случи това,което всички твърдяха, че не може да се случи в България, редно е да си подаде оставката, каза Стоянова.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?