29 Март 2024 г. Петък

Готови сме веднага да строим „Южен поток”, обяви Плевнелиев в Белград

2015-03-12 19:19:43

София винаги е подкрепяла проекта „Южен поток" в съответствие с европейското законодателство. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БГНЕС, на съвместна пресконференция със сръбския си колега Томислав Николич..

Припомняме, проектът бе прекратен на 1 декември 2014 г. от руския президент Владимир Путин.

„Извършваме подготвителни работи, готови сме веднага да строим, когато Русия и ЕС се разберат", каза българският президент.

Колегата му Николич не е много голям оптимист, но все пак не зачерта напълно възможността за реализиране на газопровода.

Росен Плевнелиев допълни, че в България има пълен политически консенсус в съответствие с европейските правила за строежа на „Южен поток". За пореден път той подчерта, че нямаме писмен документ, за да знаем какво да правим.

Държавният ни глава не пропусна и идеята за изграждане на газов хъб на територията на нашата страна, която беше предложена от правителството на премиера Бойко Борисов. Остава неясно дали ще се реализира идеята за газов хъб, каза Плевнелиев. Според него всички карти били на масата, оставало Русия да вземе своето решение.

На въпрос за българските инвестиции в Сърбия, Плевнелиев изтъкна постиженията на „Софарма" и „Монбат".

Плевнелиев на свой ред не пожела да коментирарешението на сръбския съд за екстрадирането на Василев.По време на пресконференцията бе засегнат и въпросът за престоя на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев в Сърбия. Томислав Николич каза, че е посетил фабриката за стъкло в Парачин при монтирането на нова линия. Той подчерта, че според сръбското законодателство няма нарушение на Цветан Василев, а инвестицията му била много добра, дори отлична. Ако има, банкерът трябва да отговаря пред България, уточни той. И къде с чувство за хумор, къде на сериозно сръбският президент добави, че във вестници бил видял клюка, че е приятел на Василев.

Припомняме, вчера Апелативният съд в Белград отхвърли решението на Висшия съд в сръбската столица издирваният с червена бюлетина от Интерпол банкер Цветан Василев да бъде екстрадиран в България. По този начин казусът се връща на първата инстанция.

На пресконференцията президентът Росен Плевнелиев заяви още, че Балканите вече се освобождават от противоречията, насаждани в продължение на векове от Великите сили.

След срещата си Плевнелиев и Николич изразиха задоволство от двустранните отношения. Сръбският президент подчерта значението на Коридор №10, а нашият държавен глава за пореден път изрази категорична подкрепа за присъединяването на Сърбия и другите страни от Западните Балкани към Европейския съюз.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати