26 Април 2024 г. Петък

Руснаците гневни на САЩ повече отколкото по времето на СССР

2015-03-11 07:46:38
Мислили сте си, че Съветският съюз е бил антиамерикански, пита "Вашингтон поуст" в редакционен материал? Вижте какво става в днешна Русия.

Година след като яростна риторика изпълваше руския ефир, гневът към САЩ е най-силният, откакто социологическите проучвания започнаха да го проследяват. От обикновените улични търговци до Кремъл - вълна от антиамериканска жлъч е заляла страната, много по-отровна в сравнение със Сталиновата ера, казват наблюдатели.

Възмущението достигна връхната си точка след убийството на кремълския критик Борис Немцов, като няколко часа след него започнаха да се разпространяват конспиративни теории, че смъртта му е заговор на ЦРУ за дискредитиране на Русия. (В неделя Русия обвини двама чеченци и задържа други трима във връзка с убийството на Немцов.)

В ход са кампании западните марки дрехи да бъдат заменени с дрехи в цветовете на националния флаг - червено, синьо и бяло. Правят се усилия руски газирани напитки да изместят колата. Санкциите на САЩ се посрещат с гняв. Налице е пропит с конспиративна нотка силен интерес към методите, които се предполага, че Вашингтон използва, за да създаде безредици в Украйна и Русия. Гневът е предизвикателство за американските политици, които се опитват да протегнат ръка към намаляващия кръг от приятелски лица в Русия. Той е и белег за границите на възможностите им да влияят върху руската политика след година на санкции. 

Повече от 80 процента от руснаците имат в момента негативно мнение за САЩ, според независимия център "Левада". За една година броят им се е увеличил двойно, като това е най-високият негативен рейтинг, откакто се правят подобни проучвания след 1988 г.

Убийството на Немцов - предизвикалото най-големия отзвук политическо убийство през 15-те години управление на Путин, беше пореден жесток удар срещу прозападните сили в Русия. Немцов дълго време се стараеше да бъде политик по западен образец и успя да си спечели дълъг списък с врагове, които го мразеха.

Антизападните настроения вероятно ще се засилят още повече, ако президентът Обама реши да изпрати смъртоносни оръжия на украинската армия, което обмисля в момента. Целта му би била да "увеличи цената" на евентуална руска интервенция, като направи украинския отговор по-смъртоносен. Но дори някои от най-убедените критици на Путин казват, че не могат да подкрепят подобна стъпка, тъй като тя ще струва на Русия живота на много нейни войници.

"САЩ си правят геополитически експерименти, като използват хора вместо морски свинчета", заяви Сергей Михеев, директор на Центъра за политическа конюнктура, в популярно предаване по Първи канал на руската държавна телевизия. Неговите обвинения в отговор на изявление на водещия, че е важно да познаваш враговете си, са типичната риторика, която изпълва руския ефир. "Те се отнасят еднакво към всички, застрашавайки не само стабилността в света, но и съществуването на всяко човешко същество на планетата", каза Михеев.

Съветската риторика беше официално антизападна, но не можеше да задуши любовта на руснаците към Бийтълс или стремежа им да се информират от заглушаваните предавания на радио "Гласът на Америка". Тези позитивни чувства преливаха след рухването на Съветския съюз през 1991 г.

Но списъкът с понесените обиди от САЩ се разширява от доста дълго време, особено след като САЩ и НАТО бомбардираха Сърбия, руски съюзник, през 1999 г. После дойде войната в Ирак, разширяването на НАТО и руско-грузинският конфликт. Всеки път се наблюдаваше известно покачване на антиамериканските настроения, които обаче спадаха толкова бързо, колкото се появяваха. Путин увеличи силата им след протестните движения в края на 2011 и 2012 г., за които обвини Държавния департамент. Но едва миналата година, когато започна кризата в Украйна, антиамериканизмът обхвана и онези, които преди това охотно си купуваха самолетни билети за Маями и Лос Анджелис.

Облъчвани от мощния антагонизъм по руските държавни тв канали, главен източник на информация за над 90 на сто от руснаците, обикновените хора започнаха да изпитват все по-голямо разочарование. Сегашният гняв изглежда различен от разсейващите се бързо изблици на недоволство от миналото и се разпространява с голяма скорост сред все повече слоеве, казват наблюдатели.

Годините на понесени унижения "доведоха до антиамерикански настроения сред обикновените руснаци, което преди не беше така", казва Владимир Познер, журналист, който в продължение на десетилетия беше уважаван глас на Съветския съюз в САЩ. Отскоро той разяснява в Русия какво представляват САЩ. "Ние не харесваме американците, защото са нахални, смятат себе си за уникални и нямат уважение към никого."

Страната бе залята стремително от антиамерикански мерки - от символични до напълно значими. Някои кафенета в Крим спряха да обслужват американци. Активисти изрисуваха расистки изображения на Обама как яде банан върху една от стените на американското посолство в Москва. Руснаците с ентусиазъм смениха тениските със западни марки с тениски с щамповани ракетни установки "Искандер" и надпис "Санкции? не разсмивайте моя Искандер?"

"Тази антизападна пропаганда радикално промени атмосферата в обществото", казва Лев Гудков, директорът на центъра "Левада". "Тя стана милитаристка."

Много руснаци изведоха на повърхността дълбоко вкорененото негодувание от това, че след като се опитаха да живеят по западен модел след разпадането на Съветския съюз, се сблъскаха единствено с трудности и унижения.

"След 1989 г. ние изцяло се преориентирахме към Запада. Гледахме на него като на бъдещ рай. Очаквахме, че след като направим всичко, което ни кажат, ще ни прегърнат и разцелуват и ние ще потънем в екстаз, казва Евгений Тарло, член на горната камара на руския парламент. Вместо това обаче Западът се опитва да унищожи Русия."

Антиамериканските настроения затрудняват все повече проникването на американската култура в Русия чрез традиционните й инструменти на меката сила като филми, музика и образование. Миналата година руски политици сложиха край на продължилата десетилетия програма за училищен обмен, която даваше възможност на най-добрите и най-умните руски ученици от гимназиите да учат по няколко срока в американски училища. Много малко западни артисти останаха да работят на руска земя.

Западни дипломати казват в частни разговори, че им отказват участия в прояви, на които могат да обясняват позициите на страните си пред руска аудитория. А руснаци, които работят за западни компании, се оплакват, че техни познати и съседи често ги обвиняват в липса на патриотизъм. Редица бизнес лидери предупреждават, че Русия рискува да навреди на собственото си икономическо развитие с подобна гневна самоизолация.

"Безпокои ме това, че сегашната криза може да въвлече Русия в определена историческа конфронтация и да затрудни развитието на страната във всички сфери", каза бившият финансов министър на Путин Алексей Кудрин в интервю за ТАСС.

Но това са единични гласове сред пороя от антизападна ярост. "Правителството знае, че много лесно може да култивира антизападни настроения и да консолидира руското общество около тази пропаганда", казва Мария Липман, независим политически наблюдател в Москва, която изследва антизападните настроения.

Дори закусвалните "МакДоналдс", дълго време олицетворение на руската мечта за Запада, станаха жертва на нападки през есента заради неспазване на здравословните норми. Някои от намиращите се на най-оживените места бяха временно затворени. След като отново отвориха, компанията започна рекламна кампания, в която акцентира върху местните си връзки и 25-годишното си присъствие в Русия, омаловажавайки глобалното значение на златните арки (от които се състои емблемата на МакДоналдс) на ярък символ на Америка.

Миналата седмица билборд на компанията в центъра на Москва гласеше: "Направено в Русия за руснаци"./(БТА)
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати